O preocupare comună pentru multe femei, în special la începutul sarcinii, este pierderea sarcinii. Dacă tocmai ai rămas însărcinată și încerci să afli cât mai multe despre riscul de a pierde o sarcină și cum poți evita acest lucru, în acest articol îți povestim despre riscurile unui avort spontan și cum poți face pentru a reduce pierderea sarcinii.
Aproximativ 15% dintre femeile însărcinate suferă un avort spontan (aceasta este o subestimare, deoarece multe pierderi sunt nedepistate). Cele mai multe pierderi precoce ale sarcinii sunt cauzate de anomalii cromozomiale de natură genetică înainte de 20 de săptămâni.
Oricât de alarmantă poate părea această afirmație, aceasta ilustrează faptul că pierderea sarcinii este un eveniment frecvent. De obicei, trece complet neobservat, deoarece apare în câteva zile de la concepție și sarcina a fost neviabilă de la început.
Avort spontan după confirmarea sarcinii?
Cercetările sugerează că între 10% și 20% dintre femeile cu o sarcină confirmată din punct de vedere medical pot suferi avort spontan. 80% dintre pierderile de sarcină vor avea loc în primul trimestru. Cu cât este mai lungă o sarcină, cu atât este mai mic riscul de avort spontan.
Deoarece majoritatea avorturilor spontane apar în primele 12 săptămâni de gestație, riscul pierderii sarcinii după 12 săptămâni scade dramatic, între 3% și 4%. După 20 de săptămâni, riscul este de aproximativ 1 din 160 (sau 0,6%). S-a observat că odată ce se aud bătăile inimii la ecografie înseamnă că riscul de avort spontan este mult mai mic. Confirmarea bătăilor inimii fetale înseamnă că bebelușul a trecut de etapele inițiale de dezvoltare în care apar majoritatea avorturilor spontane din primul trimestru.
Dar, acest lucru nu înseamnă că riscul de avort spontan a dispărut. Bătăile inimii bebelușului reprezintă un semn bun, înseamnă că bebelușul crește așa cum ar trebui și nu există prea multe motive pentru a fi îngrijorat în acest moment. Din păcate, există o excepție de la această regulă: ritmul cardiac fetal lent (mai puțin de 100 de bătăi pe minut) poate semnala o avort spontan iminent, mai ales pe măsură ce sarcina avansează.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Oricât de neplăcut este acest aspect, pierderea sarcinii este inevitabilă. Este modalitatea organismului de a opri o sarcină care nu are șanse de succes. Dar, dacă ești gravidă sau îți dorești în viitor să rămâi însărcinată, încearcă să te concentrezi pe a face ceea ce este sănătos pentru corpul tău și pentru sarcină.
Recuperarea după pierderea sarcinii
Starea emoțională după pierderea sarcinii diferă de la o femeie la alta. Poate fi nevoie de mai mult timp pentru a-ți reveni emoțional dupa un avort spontan – de la câteva zile la săptămâni sau chiar luni.
Este foarte normal să simți tristețe, anxietate și furioasă. Este posibil să simți dureri de cap sau dureri de stomac sau să ai insomnii. Aceste simptome vor disparea în timp, dar dacă ești îngrijorată, ar fi o idee bună sa discuti cu medicul de familie sau poate cu un specialist. Acceptarea acestei stări te va ajuta să mergi mai departe și mai puțin găsirea cauzei și a vinovaților. Este indicat să mergi la medicul ginecolog, să discuți despre ce simți și să întrebi ce anume poți face pentru a preveni o astfel de situație.
5 lucruri pe care le poți face pentru a reduce pierderea sarcinii
Îmbătrânirea, obezitatea și problemele medicale cronice, cum ar fi diabetul, unele tulburări tiroidiene și hipertensiunea arterială cresc riscul de avort spontan. Urmarea Luarea acestor pași simpli vă poate ajuta să vă controlați riscurile și să vă creșteți șansele unei sarcini sănătoase.
1. Renunță la fumat
Știm de ani de zile că fumatul este un risc major pentru sănătate. În primul rând crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, boli pulmonare, boli de inimă, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. Femeile care fumează sunt mai susceptibile de a experimenta infertilitatea și / sau pierderea sarcinii, copil născut mort, naștere prematură sau un copil cu greutate mică la naștere. Sugarii născuți de femei care fumează au un risc mai mare de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS).
2. Ai grijă la alimentație
Boli de origine alimentară, cum ar fi listeria, sunt asociate cu un risc crescut de pierderea sarcinii. Deși femeilor însărcinate li se recomandă să evite alimentele care sunt cele mai frecvente surse de bacterii periculoase, cum ar fi carnea crudă și brânzeturile nepasteurizate, acestea nu sunt singurele surse posibile de îmbolnăvire.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
De asemenea, pentru femeile gravide sau care încearcă să rămână însărcinate, manipularea sigură a alimentelor este mai importantă decât de obicei. Iată câteva măsuri de siguranță alimentară:
- Spălați-vă mâinile înainte și după manipularea alimentelor crude;
- Gătiți carnea, pestele și ouale la temperatura recomandată;
- Refrigerați carnea pe care nu o gătiți;
- Preparați și consumați carnea și peștele în decurs de una până la două zile de la cumpărare.
- Spălați bine produsele proaspete.
3. Păstrează o greutate normală
La fel ca fumatul, obezitatea a fost legată de multe probleme de sănătate – de la un risc crescut de boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer, până la complicații ale sarcinii, inclusiv naștere prematură, preeclampsie, diabet gestațional și pierderea sarcinii.
Nu se cunosc toate motivele pentru care obezitatea este legată de pierderea sarcinii. Dar studiile din întreaga lume au găsit aceleași rezultate. Femeile care sunt obeze au un risc mult mai mare de a-și pierde o sarcină.
4. Ia-ți medicamentele
Problemele cronice de sănătate, cum ar fi lupusul, diabetul și hipertensiunea arterială, sunt toate asociate cu șanse crescute de pierdere a sarcinii. Dacă suferi de o boală cronică diagnosticată, vei avea cele mai bune șanse pentru o sarcină sănătoasă dacă îți menții starea de sănătate sub control optim atât înainte de concepție, cât și pe tot parcursul sarcinii.
Dacă intenționezi să rămâi însărcinată, începe să iei vitamine prenatale înainte de a concepe. Beneficiile acidului folic sunt cele mai importante în stadiile incipiente ale sarcinii, chiar înainte de a rămâne însărcinată. Aportul adecvat de acid folic este esențial pentru prevenirea defectelor tubului neural la bebeluș, care pot fi fatale în funcție de severitate.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
5. Mergi periodic la controlul ginecologic
Dacă nu ai început deja îngrijirea prenatală, ar trebui să faci acest lucru cât mai curând posibil. Un examen ginecologic poate descoperi probleme de sănătate sau complicații ale sarcinii de care nu știi, care ar putea duce la pierderea sarcinii dacă nu sunt tratate – cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul gestațional sau de tip 2, anomaliile cervicale sau uterine, sau infecții cu transmitere sexuală.