Terapia cu celule stem poate fi o opțiune de tratament eficientă pentru boala Parkinson. O serie de studii clinice despre tratamentele bazate pe celule stem pluripotente induse (iPSC) se desfășoară în centre din lumea întreagă și aduc o speranță pentru bolnavii de Parkinson.
Cercetătorii de la Centrul de Cercetare și Aplicare a Celulelor iPS al Universității din Kyoto din Japonia avansează cu prima aplicare din lume a celulelor stem pluripotente induse pentru a trata boala Parkinson. Terapia cu celule stem poate avea beneficiul de a înlocui și de a repara celulele nervoase deteriorate producătoare de dopamină din creier.
Terapia cu celule stem în boala Parkinson
Oamenii de știință și-au propus să folosească celule stem pluripotente induse de la oameni sănătoși, în terapia pentru pacienții cu Parkinson, apoi să provoace celulele să devină progenitoare dopaminergice. Acești progenitori vor fi ulterior injectați într-o regiune a creierului – numită „putamen” – despre care se știe că are un rol major în degenerarea neuronală asociată cu boala Parkinson.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Peste 5 milioane de celule vor fi transplantate la pacienți, apoi lăsate să se dezvolte în neuroni. Acești neuroni pot înlocui dopamina pierdută din cauza efectelor Parkinson. În prezent, pacienții cu Parkinson primesc medicamente pe cale orală cu dopamină, dar beneficiile încep să scadă după aproximativ 10 ani.
Oamenii de știință sunt implicați deja într-un studiu preclinic de succes folosind maimuțe, care a constatat că transplantul de celule stem a îmbunătățit considerabil funcția motorie în cazul bolii Parkinson. Celulele au fost transplantate cu succes la maimuțele Rhesus, a căror biologie este mai apropiată de cea umană, iar rezultatele sunt în curs de monitorizare.
Ce este boala Parkinson?
Parkinson este o afecțiune neurologică progresivă marcată de tremor, rigiditate musculară și mișcare lentă și imprecisă. Această afecțiune se încadrează în „tulburări de mișcare”, cum ar fi paralizia cerebrală, ataxia, boala Huntington și multe altele despre care se știe că se agravează în timp.
Boala Parkinson poate include o varietate de simptome care variază ca severitate. Semnele timpurii ale afecțiunii pot trece uneori neobservate, dar pe măsură ce boala progresează, bolnavii se pot aștepta la următoarele simptome:
- Dificultate de a vorbi;
- Dificultate la scriere;
- Pierderea mișcărilor automate (caracterizată prin incapacitatea de a clipi, de a zâmbi sau de a efectua practici comune de limbaj corporal);
- Mișcarea generală încetinită (ceea ce face sarcinile de zi cu zi mai consumatoare de timp);
- Rigiditate musculară;
- Tremurături.
Ce cauzează boala Parkinson?
Boala Parkinson este cauzată de o pierdere (sau deteriorare) a celulelor nervoase din creier. Această pierdere a celulelor nervoase din creier are ca rezultat crearea unei cantități reduse de dopamină care acționează ca un mesager între părțile creierului tău care controlează mișcarea voluntară și involuntară. Prin urmare, fără această conexiune vitală, creierul tău începe să-și piardă capacitatea de a controla eficient mișcarea.
În prezent, nu se știe ce cauzează deteriorarea celulelor nervoase asociate cu boala Parkinson. Se crede că atât factorii de mediu, cât și factorii genetici, pot juca un rol în pierderea celulelor nervoase.
Boala Parkinson este o afecțiune care poate afecta foarte mult capacitatea funcțiilor corpului. Tratamentele tradiționale abordează doar simptomele afecțiunii, dar cercetătorii sunt interesați de posibilitățile anumitor terapii genetice și terapie cu celule stem, care pot avea capacitatea de a inversa deteriorarea și de a opri progresia bolii.
Celulele stem sunt celule care nu s-au specializat încă în organism, ceea ce înseamnă că nu au crescut la un anumit tip de celulă cu o funcție specifică (de exemplu, celulă musculară, celula pielii etc.). O celulă stem poate deveni multe tipuri diferite de celule în corpul uman. Procesul prin care celulele stem devin noi tipuri de celule se numește diferențiere. Acest proces este cel mai important aspect al terapiilor cu celule stem, deoarece celulele devin tipul de celule necesare pentru ca organismul bolnav să se vindece.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Astfel, celulele stem se auto-replică. Acest lucru le permite să se înmulțească în copii identice ale celulelor stem care au trecut deja prin diferențiere în organism. De exemplu, dacă celulele stem au fost folosite pentru a trata o leziune neurologică, celulele administrate în timpul tratamentului ar putea deveni celule nervoase și apoi se pot replica pentru a crea exponențial mai multe celule nervoase de la sine. Acest lucru crește eficacitatea tratamentelor cu celule stem în timp.