Cuprins
Mastita este o afecțiune comună care face ca țesutul mamar al unei femei să devină dureros și inflamat. Se întâlnește cel mai frecvent la femeile care alăptează, însă, poate apărea și la femeile care nu devenit proaspete mămici.
Aproape 1 din 5 femei care alăptează sunt afectate de mastită. În aceste cazuri, afecțiunea apare, de obicei în primele trei luni după naștere. Mastita se dezvoltă de cele mai multe ori la un sân. Pe lângă faptul că sânul este dureros și umflat, unele femei pot prezenta, de asemenea, simptome asemănătoare gripei, cum ar fi o temperatură ridicată (febră), dureri și frisoane.
Mastita reprezintă inflamația (umflarea) țesutului mamar care poate fi cauzată de o infecție sau de o cantitate de lapte rămas în canalul laptelui (staza laptelui). Staza laptelui poate apărea din mai multe motive, cum ar fi copilul să nu fie așezat corespunzător la sân în timpul hrănirii.
Mastita infecțioasă se poate dezvolta dacă bacteriile intră în canalele de lapte. Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care canalele de lapte sunt blocate sau sfârcurile sunt crăpate, iar la femeile care nu alăptează, din cauza piercingului mamelonului. Lăsată netratată, mastita non-infecțioasă se poate dezvolta în mastită infecțioasă.
Deși simptomele mastitei vă pot descuraja să mai alăptezi, este important să încerci. Alăptarea regulată va ajuta:
Laptele de la sânul afectat poate fi puțin mai sărat decât în mod normal, dar este sigur pentru bebelușul tău. Orice bacterie prezentă în lapte va fi absorbită de sistemul digestiv al bebelușului și nu va cauza probleme.
Dacă aveți mastită severă sau persistentă, medicul tău poate decide să ia un mic eșantion din laptele matern pentru testare.
În cazul unei mastite neinfecțioase, există anumite metode pe care le poți face pentru a diminua și chiar scăpa de această afecțiune:
Mastita infecțioasă va trebui tratată folosind o combinație dintre tehnicile de mai sus și antibiotice (medicamente pentru tratarea infecțiilor cauzate de bacterii). Dacă alăptezi, medicul îți va prescrie un antibiotic sigur de utilizat. Acesta este, de cele mai multe ori, un medicament care se administrează pe cale orală.
O cantitate foarte mică de antibiotic poate intra în laptele matern și poate influența bebelușul fie neliniștit sau scaunele acestuia să fie mai frecvente. Aceste efecte sunt, de obicei, temporare și vor înceta după ce termini tratamentul cu antibiotice.
Mastita trebuie tratată prompt pentru a preveni apariția de complicații mai grave, precum un abces mamar (o masă dureroasă de puroi). De asemenea, această afecțiune poate reapărea. Printre motivele acestui fapt se numără: sfârcuri sau conducte înfundate, stres sau oboseală, nivelul fierului scăzut (anemie), îmbrăcăminte strânsă (încetinește curgerea laptelui), fumatul (împiedică golirea completă a sânului), poziție de somn nepotrivită (poate pune prea multă presiune asupra sânului).
Indiferent dacă prezinți simptome mai mult sau mai puțin grave, este foarte important să te adresezi medicului imediat cum le observi.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…