Orice gravidă a auzit că este normal ca mâinile și picioarele să se umfle în timpul sarcinii. Această senzație neplăcută apare în mod special la sfârșitul sarcinii și când sarcina este mai avansată. Umflarea care apare treptat nu este de obicei dăunătoare pentru gravidă sau copil, dar poate fi inconfortabilă. În schimb, o umflare bruscă poate fi un semn al preeclampsiei, o afecțiune care trebuie monitorizată cât mai curând posibil.
Umflarea este cauzată de faptul că în sarcină corpul reține mai multă apă decât de obicei. Pe tot parcursul zilei, apa suplimentară tinde să se adune în cele mai joase părți ale corpului, mai ales dacă vremea este fierbinte sau dacă ai stat mult în picioare. Presiunea uterului în creștere poate afecta, de asemenea, fluxul de sânge din zona picioarelor. Acest lucru poate provoca acumularea de lichid în picioare, în special în zona gleznelor.
Umflarea la nivelul mâinilor și picioarelor este cea mai frecventă în etapele ulterioare ale sarcinii sau în al treilea trimestru. Motivul pentru acest lucru este că fătul crește în greutate și pune mai multă presiune pe picioare. De asemenea, femeile însărcinate rețin mai multă apă decât în mod normal, ceea ce duce la edem.
La femeile care suferă de picioare umflate în timpul sarcinii, umflarea de obicei:
Pentru a preveni umflarea mâinilor și picioarelor este bine să ții cont de câteva sfaturi:
Chiar dacă ești însăcrinată poți face exerciții pentru picioare, așezat sau în picioare. Acestea îmbunătățesc circulația sângelui, reduc umflarea gleznelor și previn crampele la nivelul mușchilor gambei. De exemplu, poți încerca să:
Deși pot fi inconfortabile, picioarele umflate sunt un efect frecvent al sarcinii. Este puțin probabil ca tratamentul medical să fie necesar și multe femei pot ameliora umflarea cu remediile de care am vorbit mai sus.
Cu toate acestea, există gravide care vor avea nevoie de tratament medical dacă există o afecțiune care cauzează umflarea picioarelor. Umflarea poate semnala uneori o problemă de sănătate în timpul sarcinii. Gravida trebuie să informeze medicul care îi supraveghează sarcina imediat dacă observă o creștere bruscă sau rapidă a umflăturii, deoarece poate fi semnul unei afecțiuni grave:
În principiu, diagnosticul de mâini și picioare umflate în sarcină nu reprezintă un motiv de îngrijorare, fiind o caracteristică normală a ultimelor luni de sarcină. Corpul stochează excesul de apă în timpul sarcinii. De asemenea, presiunea fătului poate reduce circulația sângelui, ceea ce provoacă umflături la mâini și picioare. Dar, dacă ești însărcinată și observi o umflare bruscă a mâinilor, feței sau picioarelor, trebuie să contactezi imediat un medic.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…