Lumea prin ochii celui mic

În acest articol vei găsi răspunsuri fascinante la întrebarea care te macină de ceva vreme: Cât de mult înțelege copilul meu?

Ştim cât de important este pentru tine să înțelegi tot ce este legat de bebelușul tău și de nevoile sale, de aceea noi, cei de la Baby Stem, îţi suntem alături cu servicii de recoltare şi stocare celule stem la cele mai înalte standarde. Baby Stem restabileşte definiţia profesionalismului în domeniul recoltării, fiind partener certificat şi unic Seracell pe teritoriul ţării noastre.

Fiecare părinte este de părere că bebelușul său este un geniu. Și poate că acest lucru este adevărat atunci când luați în considerare cantitatea uimitoare de informații pe care le dobândește un nou-născut. Simțurile sale au început să se dezvolte încă din timp ce se afla în uter și progresează într-un ritm uimitor în primul an. Departe de a fi un pachet mic neajutorat, bebelușul tău procesează foarte multe informații.

Auzul bebelușilor

Auzul pare să devină funcțional începând de la 26 de săptămâni. Fătul reacționează la vocea și bătăile inimii mamei și la vibrațiile corpului ei. Astfel, se pun bazele relației dintre mamă și bebeluș.

În prima partea vieții, bebelușul reacționează la sunete prin tresăriri, prin modificarea pulsului și a respirației. Mai apoi copilul își va putea întoarce capul spre zona de unde se propagă sunetul. Până în 6 luni, bebelușii par a se asculta pe ei înșiși în timp ce gânguresc, făcând pauze între sunete.

Multe exeperimente au arătat că, atunci când sugarii sunt în brațele mamelor, în timp ce mănâncă, ei își întorc capul spre direcția din care aud zgomote. Într-un alt studiu s-a constat că sugarii de 3 zile sugeau mai mult de la sânul care activa o înregistrare pe care au auzit-o frecvent în ultimele 6 săptămâni de sarcină. Alte studii au arătat cum că bebelușii de 2-4 zile sunt mai receptivi atunci când aud sunetele pe care le-au auzit și în timpul în care erau în burta mamei. Dar cum putem știi că aceste preferințe s-au format în timpul nașterii? Bebelușii sunt puși în situiația de a alege sânul la care să sugă, de aceea ei aleg partea de unde suntul mamei se aude ca în uter, și nu direct. Vorbitul cu bebelușii este recomandat atât pentru mame, cât și pentru tătici!

Mirosul și gustul

Începând cu cea de-a 12-a săptămână de sarcină, fătul înghite o parte din lichidul amniotic în care plutește, stimulând simțul incipient al gustului. Celulele gustative mature apar cam în săptămâna a 14-a de sarcină. Astfel, preferințele culinare ale mamei, se transmit viitorului bebeluș. După naștere, aromele și mirosurile continuă să se transmită prin intermediul laptelui matern. Astfel, contactul aroma alimentelor sănătoase, poate crește șansele ca în perioada de înțărcare și de diversificare, bebelușul să accepte acele alimente. Cercetările au mai arătat faptul că puși în situația de a alege între lapte matern și formulă de lapte praf, după miros, bebelușii în vârstă de numai 3 și 4 zile preferă laptele matern.

Se pare că încă din primele zile de viață, preferăm gustul de dulce gusturilor de acru, amar sau sărat, laptele matern fiind și el destul de dulce. Ne putem folosi de această informație, pentru a găsi metode prin care să „îndulcim” perioadele mai dificile de adaptare ale bebelușului la viața extrauterină.

Introducerea alimentelor solide se face atunci când bebelușul este pregătit (de obicei, la vârsta cuprinsă între 4 și 6 luni). Este indicat să furnizați o dietă variată în alimentația copilului. Rețineți că introducerea de alimente noi poate fi mai dificilă pentru un copil hrănit cu biberonul, deoarece are aceeași gust la fiecare proces de alimentare. Dacă ai expus bebelușul la arome diferite prin laptele matern, poate că e mai dispus să le accepte când începe acest proces.

Văzul la bebeluși

Comparativ cu celelalte simțuri, văzul este cel mai puțin dezvoltat la naștere, neuroanatomia ochiului nefiind difinitivată. Chiar și așa, există câteva repere după care ne putem ghida în interacțiunea cu cei mici. Nou născuții focalizează cel mai bine la o distanță de aproximativ 30 de centimetri, care este de regulă distanța dintre el și chipul persoanei care îl ține în brațe. Cu timpul acuitatea vizuală se îmbunătățește. Spre patru luni deja pot percepe diferențe între culori, între roșu, verde, albastru și galben. Reușesc să urmărească cu privirea o țintă aflată în mișcare în fața ochilor, iar câmpul vederii periferice devine din ce în ce mai amplu.

Mama va fi prima persoana care va fi perceput clar de către sugar, apoi va ajunge să distingă cu timpul și alte obiecte din mediul său înconjurător. Există o tedință înnăscută de a recunoaște chipul uman, însă la început sunt câteva aspecte pe care se focalizează bebelușii, precum zona ochiilor, conturul buzelor și coafura.

Nou-născuții au un ceas biologic care le reglează ciclul zilnic de alimentație și somn, acestea purtând denumirea de cicluri periodice de somn liniștit, somn activ, o stare foarte scurtă intermediară între somn și starea alertă, apoi stare alertă agitată și starea de plâns. Bebelușii dorm aproximativ 75% din timp, ajungând la o medie de până la 18 ore pe zi, cu pauze o dată la 3-4 ore pe durata celor 24 de ore, pentru a mânca.

Baby Stem oferă servicii de prelucrare și de depozitare a celulelor stem în patru laboratoare  performante, prin colaborarea cu Seracell. Astfel, stocarea se face în șase eșantioane–trei eșantioane, fiecare apt pentru un eventual transport și încă trei mini eșantioane destinate testelor de compatibilitate, testelor ADN sau identificării malformațiilor genetice ale celulelor stem.

Seracell este banca numărul 1 în Germania și dispune de două dintre cele mai importante acreditări GMP (God Manufacturing Practice) și JACIE, ca semn al profesionalismului echipelor medicale și a laboratoarelor echipate cu o tehnologie de înaltă performanță. Pentru mai multe informaţii, accesaţi accesează secțiunea dedicată din site-ul nostru.

 

 

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022