La ce te expui dacă ai hepatita b în timpul sarcinii?

Hepatita reprezintă inflamarea ficatului. Există diferite tipuri de hepatită, printre care hepatita A, B și C. Hepatita B este cauzată de un virus și se transmite de la o persoană la alta prin fluidele corpului, cum ar fi sânge, material seminal sau secreții vaginale.

Sistemul imunitar ne poate proteja împotriva hepatitei B, iar cei mai mulți adulți sănătoși pot lupta împotriva unei infecții cu hepatită B fără tratament. Cu toate acestea, până la unul din 10 adulți care se infectează continuă să transporte virusul. Aceasta se numește hepatită cronică sau de lungă durată. De-a lungul timpului, poate provoca leziuni grave ficatului. Din păcate, nu există nici un tratament pentru hepatita cronică B, dar o bună îngrijire medicală și un stil de viață sănătos pot face multe pentru a încetini acest fapt.

Dacă aveți hepatită B în timpul sarcinii, puteți transmite virusul la copil. Acesta este motivul pentru care un test de sânge de rutină este oferit tuturor femeilor însărcinate pentru a detecta hepatita B. Spre deosebire de adulți, majoritatea copiilor nu pot lupta singuri cu infecția.

Dacă aveți virusul, vaccinurile și tratamentul după naștere vă pot proteja copilul. Dacă nivelul virusului din sânge este ridicat, medicul poate să vă sfătuiască să luați medicamente în timpul sarcinii pentru a oferi copilului mai multă protecție.

Cum se răspândește hepatita B?

Deoarece semnele hepatitei B întârzie dă apară de la contactul cu virusul, poate fi greu de spus modul în care o persoană l-a căpătat. Însă, printre cele mai frecvente moduri de infectare se numără: sexul neprotejat cu o persoană care are virusul, prin acele contaminate folosite pentru tatuaje sau piercing, prin împărțirea unei periuțe de dinți sau lamă de ras cu cineva care are virusul.

Tratamentul pentru hepatita B în timpul sarcinii

Dacă testul de sânge prenatal arată că aveți hepatită B, trebuie să vă adresați unui medic specialist.

Acesta vă va oferi un test care verifică nivelul virusului hepatitei B din sânge. Nivelul hepatitei B se numește încărcătura virală. Dacă încărcătura virală este ridicată, vi se poate oferi un tratament cu un medicament numit tenofovir pentru a reduce riscul transmiterii bolii la copilul dumneavoastră.

Tratamentul poate începe în al treilea trimestru al sarcinii, în funcție de cât de mare este încărcătura virală. Tratamentul trebuie continuat timp de patru săptămâni până la 12 săptămâni după naștere.

Dacă încărcătura virală este mai mică, probabil că medicul dumneavoastră nu vă va sfătui să începeți tratamentul în acel moment, cu excepția cazului în care aveți afecțiuni hepatice.
Există multe medicamente diferite pentru hepatita B, iar unele sunt cunoscute sau considerate a fi nesigure în timpul sarcinii. Din acest motiv, dacă știți deja că aveți hepatită B, este o idee bună să discutați cu medicul înainte de concepe un copil. Dacă deja luați un tratament de dinainte să rămâneți gravidă, asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră acest lucru.

Care sunt riscurile?

Este foarte probabil ca hepatita B să nu afecteze sarcina sau nașterea bebelușului. Cu toate acestea, pot exista unele riscuri crescute, ceea ce înseamnă că este deosebit de important să aveți parte de o îngrijire prenatală foarte bună.

Dacă aveți hepatită B acută, este posibil să aveți un avort spontan sau o naștere prematură.
Există riscul altor complicații ale sarcinii, cum ar fi diabetul gestational și nașterea unui copil cu greutate mică. Cu toate acestea, se cred a fi legate de leziunile hepatice cauzate de hepatita B mai degrabă decât de infecția în sine.

Este posibil să transmiteți copilului dumneavoastră hepatita B. Se crede că acest lucru se întâmplă mai ales în timpul nașterii, prin contactul cu sângele și fluidele corporale. Modul în care dați naștere nu are nici o importanță în ceea ce privește șansa ca infecția să fie transmisă copilului, astfel încât hepatita B nu este un motiv pentru a apela la cezariană.

Potrivit statisticilor, anual, aproximativ 7% din proaspetele mămici din România aleg să recolteze celule stem din cordonul ombilical la naşterea bebeluşilor. Baby Stem, s-a bucurat de o creştere semnificativă în anul 2017, iar în 2018 vine cu o noutate absolută prin extinderea gamei de produse și colaborarea cu banca Cells4Life din Marea Britanie. Pentru mai multe detalii vizitaţi babystem.ro.

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022