O infecție a tractului urinar, cunoscută şi ca infecție a vezicii urinare, este o inflamație bacteriană în tractul urinar. Acestea sunt frecvente la femeile gravide și reprezintă o mare provocare terapeutică, deoarece riscul complicațiilor grave atât la mamă, cât și la copil este ridicat. Acesta pot apărea de obicei începând cu săptămâna 6 până în săptămâna 24 a sarcinii. Infecţiile urinare sunt mai frecvente în timpul sarcinii din cauza modificărilor în tractul urinar. Uterul se află direct pe vârful vezicii urinare, iar pe măsură ce uterul crește, greutatea tot mai mare poate bloca scurgerea urinei din vezică, provocând o infecție. De obicei, femeile care au suferit infecţii ale tractului urinar înainte de a rămâne însărcinate sunt mai predispuse să le dezvolde şi în timpul sarcinii. La fel şi femeile care au născut mai mulţi copii.
Infecţiile tractului urinar sunt în general cauzate de bacterii din piele, vagin sau rect care intră în uretra și călătoresc în amonte. Acestea pot fi de mai multe tipuri:
1. Cistita sau infecția vezicii urinare. Când bacteriile se opresc şi se înmulţesc în vezica urinară, provocând inflamații și declanșând acele simptome familiare ale infecției vezicii urinare. Este o afecţiune destul de frecventă în rândul femeilor active sexual între 20 și 50 de ani.
2. Infecţie la rinichi. Când bacteriile călătoresc din vezică prin uretre şi infectează unul sau ambii rinichi. O infecție la rinichi este o afecţiune gravă şi frecventă în timpul sarcinii, care se poate răspândi în sânge, devenind un pericol pentru tine şi bebeluşul tău. Această infecţie poate creşte riscul de naştere prematură sau naşterea unui copil cu o greutate foarte scăzută.
3. Bacteriuria asimptomatică. Este posibil să ai bacterii în tractul urinar fără vreun simptom care să îşi indice acest lucru. Aceasta se numește bacteriurie asimptomatică. Când nu sunteți însărcinată, această condiție, în general, nu provoacă probleme și, deseori, se limpezește singură. În timpul sarcinii, totuși, bacteriuria asimptomatică care este lăsată netratată crește semnificativ riscul de a avea o infecție renală (vezi punctul 2).
Pentru a afla dacă există bacterii în tractul urinar, cel mai sigur este să faci un test de urină. Chiar la prima vizită prenatală, medicul ar putea să îţi ceară să faci un test, indiferent dacă ai simptome sau nu. Dacă această cultură inițială a urinei este negativă, șansele de a dezvolta infecţii mai târziu în timpul sarcinii sunt mici. Uite, totuşi, câteva simptome care ar putea sa apară dacă suferi de infecţii ale tractului urinar:
– senzaţie de arsuri sau dureri în timpul urinării
– urină foarte închisă la culoare, cu miros puternic
– urme de sânge sau mucus în urină
– simţi nevoia să urinezi frecvent şi urgent, chiar dacă nu ai reţinut o cantitate mare de urină
– crampe sau dureri în partea de jos a abdomenului
– febră, frisoane
– stări greață sau vărsături
– dureri în timpul actului sexual
În principiu, medicul tău îţi va propune o perioadă de tratament cu antibiotice de la 3 la 7 zile, în funcţie de stadiul infecţiei. După care vei fi nevoită să repeţi testul de urină pentru a vedea cum a evoluat starea. Nu trebuie să îţi faci griji. Antibioticele pe care meiducl le va prescrie sunt sigure pentru femeile gravide. Există metode pe care le poţi aplica acasă pentru a ameliora starea tractului tău urinar.
1. Bea 6-8 pahare de apă în fiecare zi și sucuri de merișoare neîndulcit în mod regulat.
2. Elimină alimentele rafinate, sucurile de fructe, cofeina, alcoolul și zahărul din alimentaţia ta.
3. Consumă vitamina C (de la250 până la 500 mg), beta-caroten și zinc (30-50 mg pe zi) pentru a ajuta la combaterea infecțiilor.
4. Nu amâna urinarea atunci când simţi nevoia și goleşte complet vezica urinară atunci când urinezi.
5. Este recomandat să urinezi înainte și după actul sexual.
6. Menţine zonele intime curate, însă fără să exagerezi cu deodorantele şi săpunurile intime care te pot irita. Nu freca zona intimă după urinare şi şterge mereu din faţă spre spate pentru a nu împrăştia bacteriile.
7. Purtați toate lenjeria de corp din bumbac sau de bumbac și chilotul. Scimbaţi lenjeria intimă în fiecare zi.
8. Nu sta în cada mai mult de 30 de minute sau mai mult de două ori pe zi.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…