Sfaturi gravide

Indigestia în sarcină: Ce și cum ar trebui să mănânce o gravidă de Paște

Poate că sărbătorile de Paști din acest an sunt diferite, în sensul că nu ne vom mai întâlni cu restul familiei și vom sărbători în grup restrâns. Dar, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie celebrat așa cum se cuvine, cu atât mai mult cu cât ai motive în plus să-l faci să fie un moment special: vei deveni mamă! Poți profita de timpul liber pentru a face schimbări sănătoase în stilul de viață, în special în alimentație, mai ales acum că ești gravidă și riscul de a face indigestie în sarcină este mult mai mare.  

Indigestia în sarcină apare în general în ultimul trimestru de sarcină, când sistemul gastro-intestinal își încetinește activitatea, dar asta nu înseamnă că nu poate apărea și în primul trimestru, din cauza unor greșeli alimentare sau a unor afecțiuni preexistente. Medicii spun că durerile de stomac sunt cauzate de un tract digestiv mai greoi, pentru că alimentele staţionează mai mult în stomac, astfel încât să fie extraşi nutrienţii adecvaţi care vor migra şi către făt. În ultimele luni de sarcină, mușchii stomacului și cei ai esofagului se relaxează, presiunea pe abdomen crește, ceea ce permite acizilor digestivi, care în mod normal stau în stomac, să vină în esofag. 

Cum se manifestă indigestia în sarcină

Indigestia determină disconfort în regiunea abdominală superioară, manifestat prin senzație de balonare şi greaţă, dar și eructații (răgâit). Indigestia, denumită în termeni medicali dispepsie, apare cel mai adesea în timpul sau imediat după masă şi este un simptom digestiv des întâlnit, adesea confundat cu arsurile la stomac. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cel mai frecvent apare din cauza meselor abundente, consumului de alimente bogate în grăsimi, foarte condimentate sau prăjeli. Dar, așa cum menționam anterior apare și din cauza faptului că uterul se află în continuă creștere, peste cavitatea abdominală, forţând practic stomacul. De asemenea, progesteronul, un hormon foarte activ în timpul sarcinii, încetinește digestia alimentelor. 

Preparatele tradiționale de Paște sunt cunoscute ca fiind greu digerabile: ouă fierte, cozonac, preparate din miel și salatele cu maioneză. Cu atât mai mult dacă ești însărcinată, ar trebui să ai grijă de tine și de bebelușul din pântecul tău, iar moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei pentru mesele de Paște.

Sfaturi utile pentru a preveni indigestia în sarcină

Dacă ești însărcinată și nu suferi de nicio afecțiune specifică, medicii recomandă consumul preparatelor tradiţionale de Paşte, dar în cantităţi moderate. Deşi combinaţiile între proteine nu sunt recomandate, doar într-o singură zi și ținând cont că nu suferi de o afecțiune, poate fi o excepţie de la regulă. 

Pentru a preveni arsurile la stomac și durerile, încearcă să ții cont de sfaturile de mai jos ca să ușurezi disconfortul creat de indigestia în sarcină:

  • Evită combinațiile de alimente grele. Se știe despre carnea de miel că este greu digerabilă, la fel și oul fiert tare. Dacă se consumă cantități mici, chiar puțin din fiecare, atunci este în regulă să amesteci aceste alimente. Nutiționiștii recomandă combinația cea mai bună posibilă, respectiv proteine cu salate. Deci atât ouăle, cât și carnea de miel pot fi combinate cu salate, verdețuri (ceapă, usturoi, salată verde), legume (dovlecei, vinete, roșii, castraveți).
  • Mizează pe alimentele bogate în fibre. Fiind primăvară, salatele și legumele verzi sunt disponibile acum, așadar mizează pe acestea mai ales în combinație cu proteine animale.
  • Mănâncă puțin, ia mese frecvente. Sfatul general ”Mănâncă puțin și des” te va ajuta să ții acizii din stomac în mișcare și să favorizezi digestia. Chiar dacă mâncărurile sunt apetisante și așteptai cu multă nerăbdare să te înfrupți din preparatele tradiționale, încearcă să fii cumpătată pentru a nu suferi ulterior. 
  • Mănâncă lent și mestecă foarte bine alimentele. Mestecând bine alimentele, procesul digestiv va fi îmbunătățit. De asemenea, încearcă să faci pauze între felurile de mâncare, pentru ca stomacul să aibă timp să proceseze alimentele.
  • Evită mâncărurile grase și sucurile carbogazoase. Sucurile carbogazoase consumate în timpul meselor copioase te fac să înghiți foarte mult aer. În combinație cu un consum mare de alimente, nu ar trebui să te mire că îți simți stomacul umflat.

  • Stai într-o poziție cât mai dreaptă după ce mănânci. Și evită să mănânci ultima masă aproape de ora de culcare. Este nevoie de măcar două ore pentru a digera alimentele înainte de somn.
  • Consumă mai multe alimente bogate în probiotice. Iaurtul, kefirul și usturoiul conțin probiotice, un tip de bacterii „bune” din intestin care ajută la combaterea bacteriilor dăunătoare care contribuie la problemele digestive. Deși nu există o doză recomandată pentru probiotice, nutriționiștii sugerează consumul zilnic a alimentelor bogate în probiotice.
  • Alege să pregătești produse sanatoase în bucătăria proprie. Dacă ai timp la dispoziție și te-ai aprovizionat cu produsele necesare, cea mai bună soluție pentru a ști că mănânci sănătos este să prepari chiar tu mâncărurile tradiționale. Așa vei știi sigur ce alimente ai folosit. Evită însă să prepari alimente grele, cu rântaș, prăjite, și mergi mai degrabă pe preparate la cuptor și salate din produse proaspete.
  •  Nu purta haine incomode. Această regulă este general valabilă în sarcină, deoarece e bine să porți haine care nu îți presează abdomenul, însă cu atât mai mult în perioada meselor evită să porți haine strâmte.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Urmarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații sănătoase sunt extrem de importante, în mod particular în această perioadă în care este nevoie ca sistemul imunitar să fie bine pregătit pentru a face față unei posibile infecții, așa cum este infecția cu coronavirus

Cea mai puternică legătură dintre mamă și copil, cordonul ombilical, reprezintă și sursa cea mai bogată de celule stem, cu potențial enorm de vindecare pentru cele mai severe boli. Ai grijă de tine și noi vom avea grijă de micuțul tău în viitor, pentru că Baby Stem se ocupă de păstrarea celulelor stem în deplină siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului!

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022