Poate că sărbătorile de Paști din acest an sunt diferite, în sensul că nu ne vom mai întâlni cu restul familiei și vom sărbători în grup restrâns. Dar, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie celebrat așa cum se cuvine, cu atât mai mult cu cât ai motive în plus să-l faci să fie un moment special: vei deveni mamă! Poți profita de timpul liber pentru a face schimbări sănătoase în stilul de viață, în special în alimentație, mai ales acum că ești gravidă și riscul de a face indigestie în sarcină este mult mai mare.
Indigestia în sarcină apare în general în ultimul trimestru de sarcină, când sistemul gastro-intestinal își încetinește activitatea, dar asta nu înseamnă că nu poate apărea și în primul trimestru, din cauza unor greșeli alimentare sau a unor afecțiuni preexistente. Medicii spun că durerile de stomac sunt cauzate de un tract digestiv mai greoi, pentru că alimentele staţionează mai mult în stomac, astfel încât să fie extraşi nutrienţii adecvaţi care vor migra şi către făt. În ultimele luni de sarcină, mușchii stomacului și cei ai esofagului se relaxează, presiunea pe abdomen crește, ceea ce permite acizilor digestivi, care în mod normal stau în stomac, să vină în esofag.
Indigestia determină disconfort în regiunea abdominală superioară, manifestat prin senzație de balonare şi greaţă, dar și eructații (răgâit). Indigestia, denumită în termeni medicali dispepsie, apare cel mai adesea în timpul sau imediat după masă şi este un simptom digestiv des întâlnit, adesea confundat cu arsurile la stomac.
Cel mai frecvent apare din cauza meselor abundente, consumului de alimente bogate în grăsimi, foarte condimentate sau prăjeli. Dar, așa cum menționam anterior apare și din cauza faptului că uterul se află în continuă creștere, peste cavitatea abdominală, forţând practic stomacul. De asemenea, progesteronul, un hormon foarte activ în timpul sarcinii, încetinește digestia alimentelor.
Preparatele tradiționale de Paște sunt cunoscute ca fiind greu digerabile: ouă fierte, cozonac, preparate din miel și salatele cu maioneză. Cu atât mai mult dacă ești însărcinată, ar trebui să ai grijă de tine și de bebelușul din pântecul tău, iar moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei pentru mesele de Paște.
Dacă ești însărcinată și nu suferi de nicio afecțiune specifică, medicii recomandă consumul preparatelor tradiţionale de Paşte, dar în cantităţi moderate. Deşi combinaţiile între proteine nu sunt recomandate, doar într-o singură zi și ținând cont că nu suferi de o afecțiune, poate fi o excepţie de la regulă.
Pentru a preveni arsurile la stomac și durerile, încearcă să ții cont de sfaturile de mai jos ca să ușurezi disconfortul creat de indigestia în sarcină:
Urmarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații sănătoase sunt extrem de importante, în mod particular în această perioadă în care este nevoie ca sistemul imunitar să fie bine pregătit pentru a face față unei posibile infecții, așa cum este infecția cu coronavirus.
Cea mai puternică legătură dintre mamă și copil, cordonul ombilical, reprezintă și sursa cea mai bogată de celule stem, cu potențial enorm de vindecare pentru cele mai severe boli. Ai grijă de tine și noi vom avea grijă de micuțul tău în viitor, pentru că Baby Stem se ocupă de păstrarea celulelor stem în deplină siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului!
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…