În timpul sarcinii când şi de ce trebuie să faci ecografii?

Cuprins:

 

Ecografia reprezintă acea metodă neinvazivă de diagnostic ce se efectuează cu ajutorul aparatului de ecograf care, cu ajutorul ultrasunetelor, poate prezenta imagini ale anumitor părți anatomice ale bebelușului aflat în uter. Principiul acestei ecografii este unul relativ simplu: o sondă emite ultrasunetele reflectate de anumite structuri anatomice măsurate, acestea fiind recepționate și transformate într-o imagine alb negru. Practic este precum o hartă acustică care desenează organele și țesuturile bebelușului în transformare, întâlnite în diferite planuri.

Ştim că îţi doreşti să ai grijă de sănătatea copilului tău încă de la începutul dezvoltării sale în uter, de aceea este recomandat să apelezi la ecografii în timpul sarcinii. Pe lângă acestea, recoltarea de celule stem la naștere, va ajuta la asigurarea viitorului bebeluș o viață liniștită, fără probleme medicale grave, întrucât acestea tratează peste 85 de boli grave. Baby Stem este partener Seracell, banca numărul  din Germania și oferă servicii de procesare și depozitare a celulelor stem.

Scopul acestor ecografiilor în timpul sarcinii este acela de a defecta anumite anomalii și defecte congenitale ce pot apărea la bebeluș pe parcursul dezvoltării, însă câte ecografii în timpul sarcinii este recomandat să faci și care sunt acestea?

Sunt recomandate 4 tipuri de ecografii foarte importante pe perioada sarcinii, cu ajutorul cărora se pot depista unele anomalii congenitale sau probleme de sănătate prezente la fătul în dezvoltare. Sunt și viitoare mămici care apelează în fiecare lună la câte un test ecografic, însă acest lucru nu este recomandat de cei de la U.S. Food and Drug Administration (FDA). Printr-un studiu realizat la sfârșitul anului 2016, FDA demonstrează că ultrasunetele pot avea efecte dăunătoare asupra dezvoltării fătului, iar numărul de ecografii în timpul sarcinii trebuie să se reducă la strictul necesar.

Principalele 4 ecografii în timpul sarcinii recomandate sunt

  1. Ecografia intravaginală se face în primele 7-8 săptămâni de sarcină. Scopul ei este să depisteze şi să confirme sarcina, dar şi pluritatea sarcinii şi dacă este intra sau extrauterină.
  2. Doppler se face în intervalul de 11-14 săptămâni de sarcină. Aceasta ecografie în timpul sarcinii stabileşte vârsta sarcinii, dar şi măsurătorile legate de modelul structural al creierului, a inimii, a coloanei vertebrale, a rinichilor şi a altor organe interne ale fătului şi măsurarea translucenței nucale pentru efectuarea Dublu Testului.
  3. Ecografia abdominală este recomandată în primele 17-18 săptămâni de sarcină. Aceasta ajută la verificarea vârstei fătului (vârsta gestațională), apreciază dimensiunile și poziția fătului, a placentei și a fluidului amniotic şi a cordonului ombilical și ajută la detectarea malformaţiilor congenitale.
  4. Ecografia morfofetală este cea mai importantă ecografie din timpul sarcinii, fiind cea mai minuțioasă. Se vor analiza toate părticele anatomice ale copilului, deoarece la această vârstă are majoritatea organelor formate, pentru detectarea anomaliilor. Aceasta ecografie se face în săptămânile 22-24 și se poate depista anemia fetală asociată cu incompatibilitatea de RH dintre părinți.

ecografiile detecteaza anumite anomalii

 

Unul dintre principalele secretele pe care ecografia le poate dezvălui este sexul copilului. Ecografiile din timpul sarcinii, începând cu trimestrul al 2-lea, dezvăluie sexul copilului, care începe să fie vizibil începând cu luna a patra, asta doar dacă poziţia lui din timpul ecografiei permite vizualizarea.

În cazul în care medicul depistează în timpul ecografiei anumite probleme sau anomalii, va indica efectuarea unor noi investigaţii sau va folosi informaţiile pentru a interveni în momentul naşterii micuţului.

Baby Stem oferă servicii de prelucrare și de depozitare a celulelor stem în patru laboratoare  performante, prin colaborarea cu Seracell. Astfel, stocarea se face în șase eșantioane–trei eșantioane, fiecare apt pentru un eventual transport și încă trei mini eșantioane destinate testelor de compatibilitate, testelor ADN sau identificării malformațiilor genetice ale celulelor stem.

Seracell este banca numărul 1 în Germania și dispune de două dintre cele mai importante acreditări GMP (God Manufacturing Practice) și JACIE, ca semn al profesionalismului echipelor medicale și a laboratoarelor echipate cu o tehnologie de înaltă performanță. Pentru mai multe detalii, vizitează Babystem.ro

Nota pentru În timpul sarcinii când şi de ce trebuie să faci ecografii?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile