În ultimele 3 luni de sarcină, anticorpii de la mamă sunt transmiși bebelușului, prin placentă. Acest tip de imunitate se numește imunitate pasivă sau dobândită, deoarece bebelușului i s-au transferat anticorpi, în loc să fie produși de propriul organism. Anticorpii sunt proteine speciale pe care sistemul imunitar îi produce pentru a proteja organismul împotriva bacteriilor și virusurilor din noul mediu în care bebelușul își începe viața.
Dacă bacteriile, un virus sau o altă substanță străină intră în organism, globulele albe din sânge o identifică și produc anticorpi, precum și alte răspunsuri în funcție de tipul de infecție. De asemenea, „își amintesc” de atacul precedent și astfel vor lupta mai ușor data viitoare. Cantitatea și tipul de anticorpi transmiși bebelușului depind de imunitatea mamei. Sistemul imunitar al bebelușului nu este la fel de puternic ca al unui adult. Alăptarea și vaccinarea îl vor ajuta și proteja pe copil de boli.
Ce este sistemul imunitar și de ce este important, mai ales de la naștere?
Sistemul imunitar este extrem de important pentru organismul oricărei ființe, deoarece este responsabil în mod direct de apariția bolilor, inclusiv a cancerului, cât și a procesului de îmbătrânire prematură. Un sistem imunitar puternic are capacitatea de a anihila agenții patogeni cu care o persoană intră în contact. Practic, persoanele cu imunitate puternică se îmbolnăvesc mai rar și au capacitatea de a se vindeca mai repede, dar și de a face față stresului mai ușor.
Imunitate naturală sau imunitate artificială
Imunitatea este denumită și clasificată în functie de modul în care este dobândită, natural sau artificial.
- Imunitatea dobândită în mod natural
Imunitatea dobândită în mod natural poate fi înnăscută sau adaptativă. Imunitatea înnăscută este cea cu care un copil se naște, dar care nu oferă protecție pe termen lung. Imunitatea adaptativă este cea pe care copilul, și ulterior adultul, o dobândește în timp ca urmare a faptului că intră în contact cu diverși agenți patogeni, iar organismul începe să creeze anticorpi.
- Imunitatea dobândită în mod artificial
Imunitatea dobândită în mod artificial presupune expunerea la anumiți agenți patogeni în mod intenționat pentru a crea rezistență organismului. Cea mai comună metodă este vaccinarea, care reprezintă un mod de imunizare artificială valabilă pe termen lung. Astfel, prin vaccin, se introduc în organism cantități mici de agenți patogeni, incapabili să declanșeze boala, dar și antigeni, substanțe care stimulează producția de anticorpi.
Imunitatea dobândită prin serumizare se obține în mod pasiv și presupune administrarea serurilor imune, care conțin anticorpii specifici unei anumite boli. Acest tip de imunitate este temporară, eficacitatea să dispărând după 30 de zile.
Cum se dezvoltă imunitatea nou-născutului și de ce este foarte importantă?
Cercetătorii sugerează că adaptarea sistemului imunitar este declanșată de microbi, bacterii și ciuperci, cu care copilul intră în contact în afara uterului. În timpul nașterii, bacteriile din vaginul mamei sunt transmise bebelușului. Acest lucru ajută la construirea coloniei de bacterii din intestin care contribuie la formarea imunității proprii.
După naștere, mai mulți anticorpi sunt transmiși bebelușului în timpul alăptării, mai ales prin colostru. În cazul nou-născuților, încă de la naștere, organismul lor caută să stabilească un echilibru cu mediul extrauterin, pentru a-și menține starea de sănătate, iar alăptarea este foarte importantă în acest proces. Colostrul, primul lapte produs de glandele mamare are numeroase proprietăți digestive și de imunizare.
Dar, imunitatea nou-născutului nu este încă la fel de puternică ca a adulților. Bebelușii prematuri de exemplu prezintă un risc mai mare de infecție, deoarece sistemele lor imunitare sunt imature și nu au au la fel de mulți anticorpi transmiși de către mame. Bebelușii își produc propriii anticorpi de fiecare dată când sunt expuși la un virus sau germen, dar este nevoie ca această imunitate să se dezvolte pe deplin. Imunitatea pasivă transmisă de la mamă în momentul nașterii, nu durează mult și va începe să scadă în primele săptămâni și luni după naștere.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Medicii sunt de părere că după vârsta de 6 luni, anticorpii pe care i-a primit nou-născutul de la mamă se “epuizează”, iar bebelușul începe să-i fabrice pe ai săi, dar producția nu atinge un nivel care să permită o protecție bună decât după vârsta de doi ani. Așa că, în perioada cuprinsă între șase luni și doi ani, copilul este destul de vulnerabil, iar imunitatea lui trebuie sporită în mod natural pentru a-i ajuta organismul să fie mai rezistent la infecții și să se adapteze mai repede la mediul în care trăiește.
Cum să stimulezi imunitatea bebelușului
De fiecare dată când copilul se îmbolnăvește, dezvoltă noi anticorpi care îl vor proteja în viitor. Între timp, poți face câteva lucruri importante pentru a-ți proteja copilul.
- Alăptarea
Laptele matern conține multe elemente esențiale care susțin sistemul imunitar al bebelușului. Acestea includ proteine, grăsimi, zaharuri și anticorpi și probiotice. Atunci când o mamă intră în contact cu germenii, ea dezvoltă anticorpi care să o ajute să lupte împotriva infecției. Acestea sunt transmise bebelușului prin laptele matern. Deoarece mamele și bebelușii sunt de obicei expuși la germeni similari, acest lucru înseamnă că bebelușul este protejat.
Cu toate acestea, alăptarea nu poate proteja copilul de infecții grave, care pot pune viața în viață, cum ar fi poliomielita, difteria sau rujeola. De asemenea, pentru mamele care nu sunt în măsură să alăpteze sau care aleg să nu o facă, formula sugarului special creată pe etape de vârstă este o alternativă bună.
- Vaccinarea
Vaccinarea copiilor este cea mai sigură și eficientă metodă de a-i proteja împotriva bolilor grave. Vaccinarea provoacă un răspuns imun în același mod în care ar face un virus sau o bacterie. Înseamnă că, dacă viitorul copil va intra în contact cu o boală, sistemul lor imunitar va recunoaște germenul și va răspunde suficient de rapid pentru a lupta împotriva bolii sau pentru a preveni complicațiile grave.
- Alimentația sănătoasă
Probioticele sunt adesea recomandate ca o modalitate de a stimula imunitatea bebelușilor după ce au urmat un tratament cu antibiotice. Probioticele sunt sigure de utilizat în ultimele luni de sarcină, cât și după nașterea copilului. În cele mai multe cazuri, laptele matern și formula specială furnizează toate vitaminele și mineralele de care are nevoie copilul tău.
Odată ce bebelușul începe să mănânce alimente solide, o varietate de alimente proaspete, inclusiv diferite tipuri de legume și fructe ar trebui să fie suficiente pentru a menține sănătos sistemul imunitar.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Timp de 9 luni, puiul tău stă în cel mai sigur loc de pe pământ, pântecul tău. Tu ai grijă de tine și noi vom avea grijă de micuțul tău în viitor, pentru că Baby Stem se ocupă de păstrarea celulelor stem în deplină siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului!