Știai că infecțiile din timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea fătului? Mai mult decât atât, transmiterea infecţiei în primele săptămâni de sarcină poate provoca pierderea sarcinii. Uterul este un mediu steril, ferit de posibilele infecții, dar odată cu ruperea apei, acești germeni intră în acest mediu, iar bebelușul este expus pentru prima dată la acest mediu.
Infecțiile pot trece la făt în timpul sarcinii transplacentar, perinatal (sânge, secreții vaginale) sau postnatal (cel mai frecvent prin laptele matern). În timpul nașterii naturale, bebelușul va trece din uter prin cervix și va trece prin „canalul nașterii”, care este acoperit cu o flora de microorganisme ce trăiesc în mod natural în vaginul mamei sau pe pielea ei. Aceste microorganisme sunt deseori inofensive, dar există și microorganisme purtătoare de infecții, așa cum este virusul herpes simplex.
Virusul herpes simplex (HSV) este un virus străvechi care se transmite prin contactul apropiat cu persoanele infectate. Virusul pătrunde în mucoase (oculare, orale şi genitale) şi se replică local. Simptomele infecției pot fi uneori minime sau chiar trec neobservate. Pe de altă parte, atunci când se manifestă, virusul apare sub formă de erupţii bucale şi cutanate, leziuni ale tractului genital şi herpes neonatal.
Există două tipuri distincte de virus herpetic: HSV1 şi HSV2. HSV1 este asociat în principal cu infecţii oculare şi orale, în timp ce HSV2 determină leziuni genitale. Prevalenţa infecţiilor HSV1 în populaţia generală este estimată la 70-80%, în timp pentru HSV2 este de aproximativ 17-25%. Ambele tipuri pot determina leziuni în oricare din cele două zone şi nu se pot diferenţia clinic.
În general, virusul herpex simplex nu reprezintă pentru un adult o problemă majoră de sănătate. Dar, dacă o femeie însărcinată se infectează pentru prima dată cu herpes simplex în timpul sarcinii, ea poate transmite infecția la făt și poate naște prematur. Aproximativ 50% dintre copiii infectați intrauterin cu herpes simplex pot deceda sau pot avea afectare neurologică severă. Un nou născut infectat poate dezvolta ulterior numeroase complicații legate de afectarea sistemului nervos, pielii, ochilor. Tocmai de aceea, este important tratamentul cu antivirale administrat cât mai rapid, pentru a crește șansele de însănătoșire fără sechele. Dacă gravida a căpătat infecția înainte de sarcină, riscul de transmitere la copil este foarte mic.
Infecția cu Herpes simplex (HSV) este o infecție virală caracterizată prin simptome locale și sistemice, latente și recurente. Așa cum menționam mai sus, există două virusuri Herpes simplex, HSV1 și HSV2, care produc simptome distincte în funcţie de poarta de intrare, respectiv, mucoasa orală sau genitală.
Infecţia primară cu HSV1 apare în general în copilărie la nivel bucal, poate fi uşoară sau chiar poate trece neobservată. Semnele dispar, dar virusul rămâne latent. Datorită unor stimuli care variază de la persoană la persoană, infecţia poate reapărea.
În general, o persoană infectată cu HSV1 prezintă următoarele manifestări: gingivostomatită herpetică, herpes labial, herpes genital. Din punct de vedere clinic există mai multe sindroame de herpes genital:
Infecţia primară cu HSV2 are mai multe forme clinice:
Infecția cu herpes neonatal este rară, dar când se produce, poate fi devastatoare. De aceea, este important pentru o gravidă să învețe să reducă riscul de transmitere a virusului la bebeluș.
Herpesul neonatal, ce poate fi cauzat de oricare dintre cele două tipuri HSV, are implicaţiile cele mai grave şi este dobândit predominant intrapartum, la trecerea fătului prin canalul cervical în momentul nașterii naturale.
Se consideră că frecvenţa infecţiilor congenitale cu HSV2 este de 1 la 2000-5000 naşteri. Transmiterea infecţiei în primele săptămâni de sarcină se poate asocia cu pierderea sarcinii. Infecţiile dezvoltate mai târziu pot determina microcefalie sau hidrancefalie şi leziuni oculare fătului (microftalmie, keratoconjunctivită şi retinită).
Dacă un bebeluș se infectează cu virusul herpetic, infecția se poate manifesta astfel:
La nou-născutul din mamă infectată cu virusul herpetic simplex s-a remarcat:
Femeile cu un istoric de herpes înainte de a rămâne însărcinate se pot simți mai liniștite să afle că majoritatea nou-născuților care se infectează cu herpes l-au luat de la mamele care s-au infectat în timpul sarcinii și al căror organism nu a avut cum să dezvolte anticorpii protectori până la nașterea bebelușului.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…