Herpes bucal în timpul sarcinii: cum se tratează

Cuprins

Herpesul oral este o infecție foarte frecventă cauzată de virusul Herpes simplex (HSV). Cauzează apariţia unor blistere mici, pline cu lichid, care se dezvoltă în jurul buzelor sau în interiorul gurii. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de răni reci.

Ce este herpesul bucal

Herpesul bucal este cauzat de virusul Herpes simplex (HSV). Puteți obține herpes bucal prin contactul de piele cu cineva care are virusul herpesului sau prin împărtășirea obiectelor care au fost în contact cu virusul, cum ar fi lama de ras sau rujul de buze.

De la prima apariţie a infecției cu HSV (infecție primară), virusul rămâne în organismul dumneavoastră pentru tot restul vieții, dar este inactiv. Cu toate acestea, din când în când, virusul poate deveni din nou activ și poate provoca leziuni reci.

Care sunt cauzele apariţiei herpesului bucal

Herpesul bucal este cauzat de virusul herpes simplex (HSV). Există două tipuri de virus herpes simplex: HSV-1 și HSV-2. Ambele tipuri de virusuri pot provoca leziuni la nivelul buzelor și a herpesului genital. Virusul herpes simplex intră, de obicei, în organism, printr-o ruptură a pielii în jurul său în interiorul gurii. Se răspândește, de obicei, atunci când o persoană atinge un obiect infectat prin contactul cu pielea – cum ar fi împărţirea veselei sau a paharului, sărutarea unei persoane infectate sau atingerea salivei acelei persoane. Un părinte care are herpes, adesea răspândește infecția la copilul său în acest fel. Inflamațiile herpesului se pot răspândi și în alte zone ale corpului.

După un anumit timp, în general la 3-4 săptămâni după infectarea cu virusul herpes (de tipul 1 sau 2), organismul uman dezvoltă imunitatea, care îl protejează, în viitor, de recidivele severe ale infecţiei.

Este herpesul bucal periculor pentru bebeluşul în dezvoltare?

Studiile au demonstrat că riscul maximal de infectare a copilului şi de alte complicaţii asociate cu herpes bucal în sarcină, apare în acele cazuri în care simptomele herpesului se manifestă la o femeie care nu a avut herpes niciodată înainte de sarcină şi la care, în pre-sarcină, în sânge nu au existat anticorpi împotriva acestei infecţii.

Cazurile impactului negativ al herpesului asupra dezvoltării sarcinii sau asupra sănătăţii femeilor gravide şi a copiilor nou-născuţi sunt foarte rare. În special, în conformitate cu datele unor cercetări curente, frecvenţa de infectare cu herpes a nou-născuţilor este între 1 la 3000 şi 1 la 60 000 de naşteri ale copiilor sănătoşi.

Modul în care herpesul poate afecta starea de sănătate a copilului nenăscut şi a femeii gravide depinde de termenul de sarcină şi de faptul dacă femeia a contactat cu infecţia înainte de sarcină. Mai jos vom explica aceste lucruri în detaliu.

În cazul în care infectarea se întâmplă în primul trimestru de sarcină, virusul poate conduce la pierderea fătului (avort spontan) sau la formarea la el a unor malformaţii grave (tulburarea formării ochilor şi a oaselor craniului).

Dacă infecţia apare la sfârşit de sarcină, virusul poate conduce:

  • la încetinirea dezvoltării intrauterine a copilului
  • la naşterea prematură
  • la infectarea copilului cu herpes după naştere

La femei, primul contact cu virusul herpes în timpul sarcinii poate provoca leziuni grave ale organelor interne şi poate conduce la moarte. Din fericire, asemenea cazuri sunt extrem de rare.

La femeile care sunt infectate cu herpes înainte de sarcină şi în timpul sarcinii au recidive ale bolii, riscul de infectare a copilului său de alte complicaţii este foarte mic şi variază între 0 şi 4%. Acest lucru se datorează faptului că reapariţia periodică a bolii reînnoieşte imunitatea antivirală care protejează şi pe mamă şi pe copil.

Dacă eşti însărcinată şi ai suferit pe parcursul de herpes bucal în sarcina,  este foarte important să discuți cu medicul tău despre riscurile posibile pentru tine și copil. Trebuie să te concentrezi pe sănătatea copilului tău, în special după naştere. O asigurare de sănătate, în cazul bebeluşului tău, poate fi făcută prin recoltarea de celule stem. O astfel de clinică specializată este Baby Stem, singurul partener în România a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.babystem.ro.

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022