Cuprins
Ce reprezintă hematomul apărut în timpul sarcinii?
Semne și simptome: Cum se manifestă hematomul în sarcină?
Sângerarea provocată de hematom în sarcină
Cum o deosebim de alte tipuri de sângerări?
Ce reprezintă hematomul apărut în timpul sarcinii?
Un hematom este o aglomerare de sânge închegat, care are loc în afara vaselor de sânge ale unui țesut sau organ. Hematomul subcorionic apare la femeile însărcinate, atunci când această aglomerare se localizează între pereții uterului și membranele placentei și se manifestă, în cele mai multe cazuri, în primele trimestre ale sarcinii. Cu ajutorul tehnologiei cu ultrasunete, hematomul în sarcină este foarte ușor de depistat, acesta apărând ca o masă de culoare închisă, în interiorul uterului.
În acest articol, specialiștii Baby Stem, te informează în legătură cu lucrurile de bază pe care ar trebui să le știi în legătură cu hematomul în timpul nașterii, cauzele, simptomele și tratamentele acestuia.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Semne și simptome: Cum se manifestă hematomul în sarcină?
Una dintre cele mai des întâlnite simptome ale hematomului în timpul sarcinii este sângerarea. Cantitatea și severitatea sângerării diferă de la un caz la altul – în timp ce unele femei pot depista doar o sângerare ușoară sau scurgeri maronii, altele pot experimenta sângerări abundente, însoțite de eventuale cheaguri de sânge. Din nefericire, dacă o femeie se confruntă cu o sângerare foarte abundentă din cauza hematomoului, este posibil ca aceasta să prezinte un risc de pierdere a sarcinii. Deși acest lucru sună înfiorător, trebuie să știi că nenumărate femei ce au întâmpinat astfel de amenințări, au reușit să ducă sarcina la bun sfârșit cu succes. După naștere, poți răsufla liniștită, știind că bebelușul tău va fi în siguranță pe parcursul întregii vieți, prin simpla recoltare a celulelor stem.
Pe lângă sângerări, alte simpotome ale hematomului în timpul sarcinii includ dureri și crampe în zona abdominală. În unele cazuri, hematomul apărut la femeile însărcinate nu se manifestă prin niciun semn exterior și poate fi diagnosticat doar dacă medicul efectuează o ecografie transvaginală de rutină, pentru a verifica starea generală de sănătate și dezvoltarea bebelușului.
Sângerarea provocată de hematom în sarcină
Sângerarea subcorionică are loc atunci când placenta se detașează din locul original al implantării. Acest fenomen poartă numele de hemoragie sau hematom subcorionic și afectează membranele corionice. Aceste membrane se ridică și formează un sac între placentă și uter, proces ce, împreună cu cheagurile rezultate, reprezintă cauza ce duce la acest tip de sângerare.
Aceste hematoame pot varia în mărime, cele mai micii fiind cele mai comune, hematoamele mari provocând sângerări mai abundente.
Cum o deosebim de alte tipuri de sângerări?
Sângerările vaginale afectează aproximativ 25% dintre femeile aflate în primă jumătate a sarcinii, hematoamele reprezentând doar una dintre multiplele cauze ale unor astfel de sângerări. Motivul precis al apariției hematoamelor este încă necunoscut.
Câteva pete de sânge descoperite în primele 12 săptămâni ale sarcinii nu sunt în mod indiscutabil cauzate de un hematom, ci pot apărea de asemenea ca urmare a:
- Extinderii uterului
- Actului sexual
- Creșterii nivelului hormonal
- Schimbări la nivelul cervixului
- Examinări vaginale
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
În timp ce este indicat să te adresezi medicului în legătură cu orice formă de sângerare, aceea ce depășește câțiva stropi poate fi semnul unei probleme mai serioase, un hematom fiind doar una din posibilități. În același timp, este posibil să te confrunți cu un hematom în sărcină fără sângerări și nici să nu realizezi existența acestuia fără ajutorul unei ecografii.
Sângerarea abundentă poate fi, de asemenea semnul unei:
- Sarcini extrauterine
- Pierderi de sarcină
- Rupturi a uterului
- Separări a placentei de uter
- Nașteri premature (mai devreme de 37 de săptămâni)
Aceste cauze mai seriose ale sângerarilor în timpul nașterii sunt însoțite și de alte simptome, precum dureri abominale severe și amețeli.
Examinare și tratament
Ecografia reprezintă modalitatea preferată prin care se poate depista un hematom subcorionic, având în vedere că poate fi efectuată foarte simplu și rapid și nu prezintă niciun risc, fiind lipsită de radiații. Dacă ai fost diagnosticată cu hematom în urma sângerarilor din timpul nașterii, atunci cel mai probabil medicul tău îți va propune tratamente pentru a preveni o eventuală pierdere a sarcinii. Dacă hematomul este de dimensiuni mari, va fi necesară odihna, evitarea statului în picioare pentru perioade lungi de timp, evitarea contactului sexual, evitarea sportului.
Protejează-ți bebelușul după minunata aventură a sarcinii, cu ajutorul Baby Stem – partenerul exclusiv al Seracell în România, banca de celule stem numărul 1 în Germania. Baby Stem pune la dispoziția clienților săi servicii de prelucrare și de depozitare a celulelor stem în patru laboratoare performante, prin colaborarea cu Seracell. Astfel, stocarea se face în șase eșantioane: trei eșantioane utile pentru un eventual transport și încă trei mini eșantioane destinate testelor de compatibilitate, testelor ADN sau identificării malformațiilor genetice ale celulelor stem.