Fumatul în sarcină

Nu cred că mai este cazul să vorbim despre riscurile şi situaţiile neplăcute provocate de fumat în general şi  mai ales în sarcină. Doar că de la a conştientiza riscurile la car te expui fumând în sarcină şi până a scăpa de acest obicei vicios e cale lungă. Este cu atât mai complicat să renunţi la acest obicei cu cât este vorba despre o fumătoare înrăită.

Este greu să renunţi la acest obicei în sarcină tocmai pentru că aceasta poate reprezenta un stres în plus, aşa cum afirmă specialiştii. Fumatul în sarcină poate crea complicaţii şi conduce la un avort spontan. Dacă viitoare mămică nu reunţă la fumat aceasta se poate confrunta cu naştere prematură sau copil subnutrit. Fumatul în sarcină cauzează apariţia bolilor respiratorii la copil. Fumatul poate opri dezvoltarea copilului, de aceea, sarcina este momentul în care mama trebuie să se lase de fumat, oricât de greu ar fi, pentru a-şi proteja copilaşul.

Specialiştii au păreri împărţite când vine vorba despre renunţarea bruscă la fumat în sarcină. Unii spun că aceasta este un factor de stres în plus pentru mamă, alţii afirmă că este cea mai înţeleaptă decizie pentru a proteja copilaşul. Practica arată că renunţarea bruscă la fumat înrăutăţeşte starea de sănătate a femeii însărcinate, de aceea aceasta trebuie făcută treptat, de preferat în primele 14 săptămâni.

Se consideră că ţigările pot fi înlocuite cu gume de mestecat ce conţin nocotină, plasturi cu nicotină sau atomizoare. Din păcate nu s-a studiat îndeajuns efectul nicotinei asupra sănătăţii bebeluşului, aşa încât nu putem şti cu siguranţă dacă aceste înlocuitoare a ţigărilor vor fi mai puţin periculoase pentru copil. Tocmai de aceea, renunţarea la fumat trebuie făcută cu propriile puteri şi multă voinţă.

Foarte important pentru mămici ca să renunţe la fumat este conştientizarea că acum este răspunzătoare nu doar pentru sănătatea ei, ci şi a copilului care nu se proteja singur de factorii care îi pun în pericol sănătatea. El se poate naşte sănătos, voinic şi cu şanse de dezvoltare normală, sau poate suferi încă până la naştere şi apoi toată viaţa, fără drept de apel. Balanţa poate să încline în ambele părţi, totul ţine de alegerea pe care o va face acum mămica bebeluşului. Sănptatea copilului şi fericirea, liniştea întregii familii se ascunde în puterea de voină a mămicii şi ea va fi însutit întprită dacă va conştientiza cât de important este să renunţe acum la fumat.

Pentru ca renunţatul la fumat să nu fie foarte chinuitor schimbaţi-vă unele obiceiuri. Scăpaţi de brichete şi scrumierele din casă, feriţi-vă de colegii, prietenii care fumează, renunţaţi la cafea. Înlocuiţi ţigara cu bomboane mentolate sau sucuri din fructe, încăperile pline de fum de ţigară – cu plimbările la aer curat. Puteţi merge la înot sau puteţi face exerciţii de yoga. Aceste noi obiceiuri nu vor fi doar un substitut reuşit pentru nicotină, dar vor colora în nuanţe proaspete perioada de sarcină.

Renunţarea la fumat în timpul sarcinii este esenţială, este foarte importantă pentru mamă şi copilaş şi poate fi mai simplă decât credeţi, pentru că din dragoste pentru copilaşi mamele sunt în stare de foarte multe sacrificii. Iar acesta va fi unul util pe termen lung.

 

Credit foto: mamapedia.com.ua

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022