Ingrijrea in sarcina

Frigul afectează sarcina? Ce trebuie să știe o gravidă care naște iarna

Îl afectează frigul pe bebe dacă stau în frig?” Este întrebarea cea mai frecventă pe care o adresează gravidele, deoarece se gândesc dacă nu cumva fătul poate îngheța în lichidul amniotic. Ca să risipim orice urmă de teamă de la bun început, vrem să vă spunem că acest lucru este complet exclus. Organismul mamei îi asigură o temperatură corporală crescută, perfectă pentru bebe. Dar, acest lucru nu înseamnă că gravida care se pregătește să nască iarna nu are restricții sau motive de teamă.

Există însă multe lucruri pe care ar trebui să le știi dacă vei naște iarna, aspecte care țin de îngrijirea și siguranța ta, pentru a aduce pe lume un copil sănătos.

Avantajele de a naște iarna

Iarna aduce cu sine o serie de restricții unei gravide, există însă depotrivă și avantaje, mai ales dacă ne gândim la cât de greu este să suporți canicula din timpul verii în ultimele luni de sarcină. În timpul sarcinii, gravida va simți de foarte multe ori că se supraîncălzește, așa că frigul pare bine-venit în comparație cu căldura dogoritoare a verii. 

De asemenea, specialiștii spun că un bebeluș care se naște în timpul iernii va fi protejat de anticorpii împotriva bolilor virale, pe care îi va lua de la mama sa, în cazul în care mama s-a îmbolnăvit în această perioadă. Pe de altă parte, cercetări în domeniu au arătat că femeile care nasc iarna sau la începutul primăverii au mai puține șanse să se confrunte cu depresia postnatală, comparativ cu cele care nasc în perioadele mai calde din an. Pentru că în perioadele mai reci majoritatea persoanelor obișnuiesc să își petreacă timpul în interiorul locuinței, acest lucru le ajută pe mămicile care au născut iarna să se adapteze mai repede noului statut și astfel să evite apariția stărilor de anxietate și dezechilibru.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Ce trebuie să știe o gravidă care naște iarna

Pentru că sarcina în sine este o perioadă delicată din viața unei femei, îți prezentăm câteva măsuri de îngrijire simple, dar esențiale, de care orice gravidă care naște iarna ar trebui să țină cont:

Evită expunerea îndelungată la frig. Chiar dacă plimbările afară sunt esențiale indiferent de anotimp, nu uita că expunerea îndelungată la ger îți poate afecta sistemul imunitar, fiind într-o perioadă mai vulnerabilă, iar gerul puternic îți poate acutiza durerile de cap, musculare, de picioare, de spate sau chiar de burtă. De aceea, este recomandat să te ferești să petreci foarte mult timp afară, în ger, mai ales dacă nu ești echipată adecvat și să te ferești de degerături.

Mănâncă sănătos. Alimentația corespunzătoare pe timpul sarcinii este importantă în general, însă atunci când naști iarna, cu atât mai mult trebuie să acorzi atenție alimentației. Pentru că în perioada sarcinii sistemul tau imunitar este mai scăzut, iar organismul mai vulnerabil la îmbolnăvire, ai nevoie de o protecție suplimentară pe timpul iernii, când răcelile și gripa sunt în plină desfășurare. Nu ai nevoie de medicamente, ai însă nevoie de multă vitamina C, de alimente cu proprietăți antivirale și antibacteriene precum usturoiul, ghimbirul, echinaceea, mierea, de ceaiuri și dacă este cazul de suplimente naturale pe care le primești cu acordul medicului ginecolog care îți supraveghează sarcina. 

De asemenea, consumă cât mai multe alimente proaspete, portocale, lamâi, coacăze, măceșe și astfel îți vei construi un scut solid împotriva bolilor specifice iernii. Suplimentele de vitamina D sunt necesare pe timpul sarcinii și cu atât mai mult pe timpul iernii. După cum bine știi, asimilarea și sintetizarea vitaminei D pe timp de vară se realizează prin simpla expunere la soare, situație ce nu îți este oferită pe timp de iarnă. De aceea, suplimentele sunt mai mult decât necesare pentru menținerea sănătății oaselor tale și totodată pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului tău.

Îmbracă-te comod. Nu te îmbrăca prea gros și poartă mai multe rânduri de haine comode pentru că dacă te supraîncălzești, vei putea să dai jos un rând. Haina de iarnă trebuie să fie largă, comodă și călduroasă, însă nu trebuie să uiți de căciulă, fular și mănuși care să îți protejeze mâinile de degerături. Picioarele sunt foarte sensibile, în plus există posibilitatea să ți se umfle foarte mult, așadar ai grijă ca încălțările să fie comode, să nu te strângă și să îți dea posibilitatea să porți șosete mai groase. 

Poartă încălțăminte antiaderentă. Cizmele trebuie să aibă o talpă plată, însă cu multe striații pentru a preveni alunecatul pe gheață. Deoarece ligamentele sunt fragile în această perioadă, iar mobilitatea mult redusă, echilibrul are de suferit, deci există riscul să cazi mult mai ușor. 

Evită să mergi în zone aglomerate. Se știe că sarcina vine la pachet cu scăderea sistemului imunitar, tocmai pentru a nu respinge fătul care vine și cu gene din partea tatălui. Iarna este perioada virozelor respiratorii mai ușoare dar și foarte grave, așadar ca măsură de protecție evită pe cât posibil să mergi în locuri aglomerate. Dacă ai intrat în concediu prenatal, dar nu vrei să-ți petreci tot timpul în casă, îți recomandăm să eviți sedentarismul dacă sarcina ta evoluează normal și nu este una cu risc. Poți să mergi la cumpărături în prima parte a zilei, când magazinele nu sunt aglomerate, să faci plimbări scurte, să mergi la înot sau yoga sau chiar să faci alergări ușoare, în funcție de stilul tău de viață dinainte de sarcină și de recomandările primite de la medicul care îți urmărește sarcina. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Există o mulțime de motive pentru a te bucura de sarcina ta chiar și în timpul iernii. Totuși, credem că cel mai important dintre ele este însuși rezultatul: un copil venit pe lume! Nu există nicio recuperare mai bună după sarcină decât energia organismului care revine la viață, odată cu primăvara, în timp ce doi ochi noi privesc spre tine cu iubire și bucurie! 

Știm că ai o mulțime de întrebări și griji despre ceea ce va urma, de aceea suntem lângă tine cu sfaturi și îți punem la dispoziție toate facilitățile și tehnologia de vârf pentru recoltarea celulelor stem la nașterea bebelușului tău, pentru ca noul lui start în viață să pornească cu dreptul!

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022