Fertilitate – ce înseamnă și cum îți poți crește șansele de a avea un copil

Timpul necesar pentru a rămâne gravidă poate varia de la o femeie la alta. Majoritatea femeilor rămân însărcinate în decurs de un an de la încercare, vârsta fiind cea care face o diferență majoră. Există femei care rămân însărcinate foarte rapid, după o lună sau două de la încercare, dar există și femei care au dificultăți în a rămâne însărcinate.

În fiecare lună, organismul femeii se pregăteşte pentru posibilitatea ca un ovul să fie fertilizat de către un spermatozoid. În momentul în care se produce acest lucru, ia naștere o formă de viață: embrionul și începe dezvoltarea fătului

Ce înseamnă fertilitate?

Fertilitatea înseamnă capacitatea de a concepe un copil, în cazul femeii de a rămâne însărcinată. Conform statisticilor, 8 din 10 cupluri în care femeia are vârsta sub 40 de ani vor reuși să conceapă un copil dacă au relații sexuale neprotejate în mod regulat, în termen de 1 an.

Această capacitate naturală de a produce un embrion poate fi influențată de anumiți factori. Fertilitatea normală necesită producerea de către bărbat a unei cantități suficiente de spermatozoizi considerați sănătoși și a unei cantități de ovule viabile de către organismul femeii. Urmarea unui stil de viață sănătos și echilibrat pentru a fi în cea mai bună formă posibilă vă poate îmbunătăți șansele de a concepe un copil. 

Fertilitatea la femei și fertilitatea la bărbați

Infertilitatea afectează în egală măsură atât femeile, cât și bărbații, studiile demonstrând că până la 50% dintre cupluri nu pot avea copii din cauza infertilității masculine. Din acest motiv, este important ca testarea fertilității să o facă ambii parteneri, în condițiile în care cuplul încearcă de o anumită perioadă să devină părinți și nu reușește.

ce inseamna fertilitate

În cazul femeilor, ciclul menstrual determină momentul în care se obține o sarcină. Perioada dintre două menstre este împărțită în patru faze – foliculară, ovulatorie, luteală și menstruală, fiecare fază având o funcție importantă pentru stabilirea mai multor informații esențiale: zile fertile (ovulație), apropierea menstrei. Ciclurile au o durată de aproximativ 28 de zile, cu o perioadă fertilă de 5 zile pentru fiecare ciclu menstrual, însă pot varia destul de mult de la o femeie la alta. Barbații sunt fertili continuu, însă calitatea spermei lor este afectată de vârstă, starea de sănătate și de factorii de mediu. 

S-a observat că, în cazul ambelor sexe, fertilitatea scade odată cu vârsta. La femei, fertilitatea începe să scadă după vârsta de 35 de ani, iar infertilitatea completă apare, în mod normal, în jurul vârstei de 50 de ani odată cu menopauza.

Perioada fertilă: când poți rămâne însărcinată 

Atunci când te pregătești să devii mamă, există numeroase lucruri de care trebuie să ții cont pentru a-ți îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată. Unul dintre aspectele importante atunci când îți propui să rămâi însărcinată este perioada fertilă a lunii. Cel mai bun moment pentru a încerca să rămâi însărcinată este în intervalul de trei zile până la șase zile înaintea ovulației (și inclusiv ziua ovulației). Cele mai fertile zile ale lunii pot varia, în funcție de lungimea ciclului tău menstrual. 

Dacă reușești să determini cât mai bine această perioadă fertilă, poți avea activitate sexuală în preajma acestor zile și astfel cresc șansele de a concepe un copil.

perioada fertila

Ce trebuie să știi despre perioada de ovulație

Așa cum menționam anterior, ovulația are loc cu 12 zile până la 16 zile înainte să înceapă următoarea menstruație. În medie, ciclul menstrual poate avea între 28 si 35 de zile, astfel ovulația poate avea loc între ziua a 11-a și a 21-a a ciclului mentrual.

Ovulul poate fi fecundat doar până la 24 de ore dupa ovulație. Dacă nu este fecundat de spermatozoid în această perioadă, mucoasa uterină este eliminată și ovulul este eliminat împreună cu ea, iar în acest mod începe menstruația.

Poți fi atentă la semnele ovulației, care se manifestă în general prin:

  • Secreţie vaginală mai abundentă. Lichidul seamănă puţin cu albuşul de ou şi este vâscos;
  • Temperatura corpului creşte puţin;
  • Colul uterin se ridică şi este mai dificil de palpat din vagin. S-a lărgit puţin şi este mai moale la atingere;
  • Dureri abdominale uşoare.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cum poți crește șansele de a avea un copil

Stilul tău de viață își pune accent asupra fertilității. Astfel, dacă îți dorești un copil în viitorul apropiat, ține cont că există posibilitatea de a-ți crește șansa de a avea un copil dacă ai un stil de viață sănătos. Acestea sunt aspectele de care este bine să ții cont:

  • Alimentație sănătoasă. Antioxidanții precum folatul și zincul pot îmbunătăți fertilitatea atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Aceștia dezactivează radicalii liberi din corpul tău, care pot afecta atât spermatozoizii, cât și celulele ovulelor. Există cercetări efectuate pe bărbați care au arătat că o alimentație bogată în antioxidanți pe zi a îmbunătățit calitatea spermei. Alimentele precum fructele, legumele, nucile și cerealele sunt pline de antioxidanți benefici, precum vitaminele C și E, folați, betacaroten și luteină. 
  • Fără tutun. Fumatul este legat de o scădere a fertilității, din cauza îmbătrânirii mai rapide a celulelor corpului. De asemenea, avorturile spontane sunt mai frecvente în rândul femeilor care fumează. La bărbați, fumatul poate crește riscul de disfuncție erectilă și de număr redus de spermatozoizi.

fumat avort spontan

  • Consum redus de alcool. Consumul mare de alcool este legat de o fertilitate mai mică, în special în rândul bărbaților. Motivul este acela că alcoolul poate reduce numărul și motilitatea spermatozoizilor. Pe de altă parte, alcoolul crește riscul de defecte congenitale și poate contribui la infertilitate. 
  • Mișcare fizică. Atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, mișcarea fizică ajută în menținerea unui corp sănătos. O femeie supraponderală poate suferi de tulburări hormonale, ceea ce poate cauza infertilitate. 
  • Greutate normală. Obezitatea și infertilitatea sunt strâns legate, femeile supraponderale și obeze au niveluri mai mari de leptină, un hormon produs în țesutul gras, care perturbă echilibrul hormonal și scade fertilitatea. Scăderea în greutate între 5 și 10% din greutatea corporală are drept efect îmbunătățirea fertilității, în cazul ambelor sexe. 

Când ai nevoie de ajutor

Este bine să mergi la o întâlnire cu un medic specialist dacă ați încercat timp de 1 an să concepeți un copil și nu ai rămas însărcinată, și dacă:

  • ai peste 36 de ani (fertilitatea scade odată cu vârsta);
  • suferi de o problemă medicală corelată cu fertilitatea, precum endometrioza sau sindromul ovarului polichistic;
  • partenerul tău are o problemă de fertilitate cunoscută, cum ar fi numărul scăzut de spermatozoizi;
  • ai ciclu menstrual neregulat.

Un medic specialist vă poate sfătui despre lucrurile pe care le poți face pentru a îmbunătăți șansele de a rămâne gravidă și de a spori fertilitatea.

 

Nota pentru Fertilitate – ce înseamnă și cum îți poți crește șansele de a avea un copil: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 3,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile