Modificările hormonale din timpul sarcinii măresc cantitatea de melanină din piele, ceea ce duce adesea la o afecțiune cunoscută sub numele de melasmă, numită și chloasma sau „masca de gravidă”. Chloasma se manifestă prin apariția unor pete hiperpigmentare, de culoare brun-cafenie, cu marginile neregulate, ce apar pe piele, de obicei pe față.
De asemenea, tot din cauza tulburărilor hormonale pielea devine mai sensibilă și predispusă la arsuri și insolație din cauza ultravioletelor UV, crescând astfel riscul de cancer de piele. În consecință, în sarcină trebuie să se acorde o precauție mai mare pentru a proteja pielea de expunerea la soare. Aceasta înseamnă să aplici protecție solară, să stai cât mai mult la umbră și să porți pălării cu boruri largi în aer liber.
Riscuri legate de expunerea la soare în sarcină
Sarcina este o perioadă frumoasă, o călătorie către maternitate și devenirea ca mamă, dar și o transformare și o provocare a organismului, care vine implicit cu riscurile ei. Iată care sunt precauțile pe care este bine să le cunoști despre expunerea la soare în sarcină:
-
Deshidratarea
Deshidratarea este o problemă serioasă pentru oricine, dar cu atât mai mult în sarcină, deoarece temperatura corpului mamei este mai ridicată în timpul sarcinii, iar organismul se ocupă suplimentar să pompeze sânge pentru a satisface nevoile bebelușului.
Dacă gravida nu bea suficientă apă, nu va transpira la fel de mult, ceea ce la rândul său crește supraîncălzirea. Mamele pot evita acest ciclu vicios ținând întotdeauna o sticlă de apă aproape și evitând căldura și orele calde ale zilei.
Deshidratarea poate deveni îngrijorătoare, deoarece există dovezi care arată o legătură între expunerea la temperaturi ridicate și copiii născuți cu o greutate mai mică la naștere, ceea ce poate avea implicații negative asupra sănătății pentru copil. Cum se întâmplă acest lucru? Căldura face ca vasele de sânge ale mamei să se dilate, ceea ce reduce numărul de substanțe nutritive care ajung la făt.
-
Insolația
Insolația este o formă mai gravă de deshidratare a organismului care se manifestă prin creșterea anormală a temperaturii corpului în urma expunerii la soare. Simptomele insolației în sarcină sunt aceleași ca pentru oricine:
- creșterea temperaturii corpului,
- piele înroșită
- amețeli și chiar pierderea cunoștinței pentru câteva secunde
- slăbiciune
- dureri de cap
- stare de greață și vomă etc.
Insolația este foarte riscantă în sarcină deoarece poate pune viața mamei și a fătului în pericol, de aceea este considerată o urgență medicală majoră. S-a observat că poate apărea deficiențe mentale la făt sau chiar apariția defectelor congenitale. De asemenea, dacă hipertermia apare în primul trimestru de sarcină există riscul de avort spontan.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
-
Piele mai sensibilă
Așa cum menționam anterior, pielea în timpul sarcinii devine mai sensibilă. Mai ales pe timpul verii, din cauza căldurii excesive, pielea s-ar putea să se înroșească mai ușor dacă freci prea tare în timpul dușului și uneori chiar poate deveni dureroasă. Așadar, în această perioadă, săriți peste partea de exfoliere a corpului și folosiți în schimb o loofă sau un burete moale, care să îndepărteze totuși celulele moarte.
-
Produse UV nesigure
O altă îngrijorare din timpul sarcinii este cauzată de ingredientele din multe produse de îngrijire a pielii, inclusiv cele de protecție solară. Un studiu efectuat asupra ingredientelor din produsele solare asociază oxibenzona, un ingredient comun în produsele de protecție solară, cu greutatea redusă a bebelușilor la naștere. Deși totuși această cercetare nu a dovedit că protecția solară a fost singura cauza, nu este rău să acordați precauție și să evitați folosirea acestor ingrediente în exces.
Produsele de protecție solare non-chimice care conțin oxid de zinc și dioxid de titan sunt de obicei considerate opțiuni mai bune pentru gravide sau pentru persoanele care au pielea sensibilă, deoarece aceste substanțe se așază deasupra pielii și reflectă razele solare în loc să fie absorbite în piele.
Deși este important să solicitați sfatul unui dermatolog sau medic cu privire la cele mai sigure tipuri de protecție solară pe care să le utilizați în timpul sarcinii, protecția solară nu trebuie evitată cu totul, deoarece este o apărare importantă împotriva razelor nocive ale soarelui.
Vitamina D este vitală pentru sarcină
Într-adevăr, expunerea la soare este esențială pe timpul sarcinii deoarece asigură aportul necesar de vitamina D. În urma efectuării mai multor cercetări în domeniu, vitamina D este esențială pentru multe aspecte ale sănătății noastre, de la funcția imună la absorbția calciului și a fosforului.
De asemenea, a fost legată de greutatea normală a fătului la naștere și de sănătatea generală a bebelușilor. Deoarece fătul primește toată vitamina D direct de la mamă, este important ca mama să obțină niveluri adecvate. În timp ce rata deficitului de vitamina D variază în funcție de rasă și locație, studiile au constatat că deficiențele sunt destul de frecvente.
Cea mai bună sursă de vitamina D este soarele, deoarece vitamina D nu se găsește în multe alimente, iar suplimentele nu îndeplinesc întotdeauna cantitățile necesare pentru femeile însărcinate. Acest lucru reprezintă o enigmă, deoarece, așa cum s-a discutat mai sus, soarele poate prezenta și riscuri grave.
Cheia este să ținem cont de orele potrivite de stat la soare și că o expunere moderată la soare este benefică. Majoritatea cercetărilor menționează că 5-10 minute de expunere la soare de două până la trei ori pe săptămână cu expunere pe brațe, picioare, mâini și / sau față sunt suficiente pentru a satisface toate nevoile de vitamina D ale corpului.
Desigur, dacă ești însărcinată este întotdeauna cel mai bine să discuți cu un medic sau un dermatolog, deoarece acestia îți pot testa deficiențele de vitamina D și pot face un plan individualizat pentru a se asigura că nivelurile adecvate sunt menținute pe tot parcursul sarcinii.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Așadar, deși sarcina poate prezenta provocări suplimentare, recomandările de bază ale expunerii la soare rămân aceleași. Insolația în sarcină poate fi prevenită dacă urmezi regulile generale. Feriți-vă de expunerea prelungită la soare la orele nepotrivite și de prea mult timp petrecut în căldură, hidratați-vă corespunzător, purtați haine aerisite și în culori deschise și folosiți produse de protecție solară recomandate de medicul dermatolog.