Ajutor! Încerc de multă vreme să rămân însărcinată și nu reușesc! Ce să fac? Acest strigăt de ajutor ascunde o problemă foarte delicată, în care din păcate multe femei se regăsesc: infertilitatea. Endometrioza este una dintre cauzele principale de infertilitate feminină, studiile de specialitate arătând că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecțiune. Endometrioza poate provoca durere, uneori severă, mai ales în timpul menstruației.
Endometrioza este o afecțiune care se manifestă prin creșterea în afara uterului a țesutului (denumit endometru) care căptușește uterul pe interior și care sângerează la fiecare menstruație. Cel mai frecvent, endometrioza implică ovarele, trompele uterine, vaginul și membrana care acoperă pelvisul.
Rareori, țesutul endometrial se poate răspândi către organele din zona pelvină și poate apărea pe suprafața externă a intestinului subțire sau gros, a ureterelor și a vezicii urinare. Foarte rar, acest țesut endometrial se dezvoltă la nivelul pleurei (membrana care acoperă plămânii) sau al pericardului (membrana care învelește inima).
Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvină, care apare în general în perioada menstruației. Diferența dintre durerile obișnuite în perioadele menstruale și durerile pe care le resimt femeile cu endometrioză este dată de intensitate, femeile cu endometrioză acuzând dureri puternice. Motivul este acela că țesutul endometrial ectopic răspunde la aceiași hormoni ca și endometrul uterin normal și prin urmare poate sângera la menstruație.
În afară de durerile foarte puternice din perioada menstruației, femeile care suferă de endometrioză acuză și:
Celulele care alcătuiesc endometrul în mod normal sunt eliminate la fiecare menstruație nou apărută. Însă, în cazul celulelor endometriale aflate în afara uterului acestea rămân în același loc și cu fiecare menstruație nou apărută sângerează și tind să crească. De obicei, aceste celule tind să se vindece până la următoarea menstruație când redevin active, însă încep să formeze leziuni și aderențe în cavitatea pelvină.
Deși cauzele exacte ale endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, există condiții care ar putea favoriza aparitia acestei afecțiuni:
Infertilitatea este considerată principala complicație asociată endometriozei. Procesul de apariție a sarcinii este unul complex, iar în cazul endometriozei, aceasta nu permite ovulului să ajungă în uter.
Endometrioza începe să se dezvolte, de obicei, la mulți ani după declanșarea menstruației. Simptomele acesteia se pot ameliora odată cu apariția unei sarcini și poate chiar dispărea odată cu instalarea menopauzei. Dar, există anumite riscuri de apariție a endometriozei, printre care:
Tratamentul endometriozei constă în administrarea de medicamente antiinflamatorii, medicamente care să suprime funcția ovariana și creșterea tesutului endometrial, intervenția chirurgicală pentru excizia implantelor endometriale și, în cazul unor forme severe de boală, dacă nu se are în vedere obținerea unei sarcini, se poate efectua histerectomia și anexectomia.
După administrarea tratamentului cu medicamente, s-a observat că rata fertilității variază între 40-60 %. După tratamentul chirurgical, rata fertilității este de 40-70%. Histerectomia se recomandă pacientelor cu dureri pelvine foarte mari și care au copii și nu își mai doresc. După extirparea uterului și a ambelor ovare, se poate începe administrarea postoperatorie de estrogen sau, dacă rămâne o cantitate semnificativă de țesut endometrian, aceasta administrare poate fi întârziată timp de 4-6 luni. În timpul acestui interval poate fi necesară administrarea de medicație supresivă.
Cauzele infertilității feminine sunt variate, putând fi de natură hormonală, medicală, anatomică sau chiar legate şi de modificări negative ale stilului de viaţă, precum instalarea stresului cronic sau a sedentarismul. Însă, nu exclude endometrioza dacă nu reușești să rămâi însărcinată și discută cu medicul tău ginecolog ce măsuri de tratament ar trebui urmate, astfel încât să poți deveni cât mai curând mamă.
Cu această ocazie vrem să-ți reamintim că dacă îți dorești să devii mamă, ideal ar fi să îți planifici o evaluare medicală înainte concepere. În cadrul acestei consultații, se va efectua un control ginecologic, însoțit de analizele specifice (examen Babeș – Papanicolau și de secreție vaginală) și de cele generale (sânge și urină). De asemenea, medicul te va consilia în privința adoptării unui mod de viață sănătos (renunțarea la fumat și la alcool), administrarea de vitamine (acid folic – administrat corect, cu 3 luni înainte de sarcină) pentru a aduce pe lume un copil sănătos.
De asemenea, nu uita de recoltarea celulelor stem la naștere, de care ne vom ocupa noi. Tu ai grijă de tine și noi vom avea grijă de micuțul tău în viitor, pentru că Baby Stem se ocupă de păstrarea celulelor stem în deplină siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului!
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…