Infecțiile tractului urinar sunt frecvente în timpul sarcinii, iar cea mai comună cauză este Escherichia coli, o bacterie asimptomatică care poate provoca apariția cistitei. Toate femeile însărcinate trebuie să fie examinate pentru a fi sigure că nu au această bacterie, iar în cazul în care se descoperă prezența ei, va fi nevoie de un tratament special.
Vrei să știi care sunt modificările apărute din cauza bacteriei e coli în sarcină? Iată când trebuie să îți faci griji!
Când te poate afecta E coli în sarcină?
Femeile prezintă un risc crescut de infecții urinare din cauza prezenței bacteriei e coli în colul uterin în sarcină. Începând cu săptămâna 6 și până spre sfărșitul săptămânilor 22-24, aproximativ 90% din femeile însărcinate dezvoltă dilatarea uretrală, care va rămâne așa până la naștere. Creșterea volumului vezicii urinare și reducerea tonusului vezicii urinare, împreună cu scăderea uretrei, contribuie la creșterea stării urinare și a refluxului uretro-vezical.
În plus, creșterea fiziologică a volumului plasmatic în timpul sarcinii scade concentraţia urinei. Până la 70% dintre femeile însărcinate dezvoltă glicozurie, ceea ce încurajează creșterea bacteriilor în urină. Creșterile progestinelor și estrogenelor urinare pot duce la o capacitate scăzută a tractului urinar inferior de a rezista la bacteriile invadatoare, precum e coli în timpul sarcinii.
Organismele care provoacă infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii sunt aceleași cu cele găsite la pacientele care nu sunt însărcinate. Escherichia coli este prezentă în 80-90% din cazurile de infecții urinare.
Care sunt simptomele create de bacteria e coli în sarcină ?
În multe dintre cazuri, femeile care contractează bacteria e coli în sarcină nu au simptome speciale, tocmai de aceea i se spune bacterie asimptomatică. În schimb, atunci când problema este avansată, pot apărea crampe la nivelul abdomenului, diaree, febră, simptome care pot transforma o simplă infecție urinară într-o problemă gravă precum insuficiența renală.
Tratament e coli în sarcină
Infecțiile recurente din cauza bacteriei e coli sunt frecvente în timpul sarcinii și necesită tratament profilactic. Antibioticul recomandat trebuie să fie sigur pentru mamă și pentru copilul din pântece. În trecut, pentru o astfel de problemă era recomandată ampicilina, însă, aceasta a început să nu-și mai facă efectul, E coli în sarcină devenind din ce în ce mai rezistent la astfel de medicamente.
Nitrofurantoina este o alegere bună datorită concentrației sale ridicate. Alternativ, cefalosporinele sunt bine tolerate în sarcină. Fosfomicina este un antibiotic nou care se administrează ca singură doză. Sulfonamidele pot fi administrate în primul și al doilea trimestru, dar, în timpul celui de-al treilea trimestru, utilizarea sulfonamidei prezintă riscul ca nou-născutul să dezvolte kernicterus, în special copiii prematuri. Alte antibiotice obișnuite (de exemplu, fluoroquinolone și tetracicline) nu trebuie prescrise în timpul sarcinii din cauza posibilelor efecte toxice asupra fătului.
Măsuri de precauție
Dacă vrei să fii sigură că nu vei întâmpina astfel de probleme, indiferent că există pentru e coli în sarcină tratament eficient, ar trebui să îți iei câteva măsuri de precauție:
evită consumul de fructe și legume nespălate;
spală-te pe mâini de fiecare dată când gătești carne;
gătește alimentele la temperaturi potrivite;
dacă îți place să inoți, nu înghiți apă din piscină sau din mare.
Dacă ai simptome care să anunțe prezența bacteriei E coli în organismul tău, este bine să mergi la un consult de specialitate, întrucât, agravarea problemei poate duce la naștere prematură sau la avort spontan.
Știm că viața copilului tău este primordială, de aceea, Baby Stem oferă servicii de prelucrare și de depozitare a celulelor stem în patru laboratoare performante, prin colaborarea cu Seracell, banca numărul 1 în Germania, care dispune de două dintre cele mai importante acreditări GMP (God Manufacturing Practice) și JACIE. Mai multe informații găsești pe www.babystem.ro.