De stiut

Durerile în sarcină: când sunt normale și când anunță un pericol real

E de la sine înțeles că în timpul sarcinii, corpul unei femei trece printr-o serie de transformări. Uterul este în continuă creștere, ligamentele se întind, iar organele trebuie să facă loc ființei care crește zi după zi. Unele dureri abdominale apărute în sarcină sau stări de oboseală inexplicabile sunt absolut normale, există însă și semne prin care corpul îți transmite că este ceva în neregulă.

De la bun început vrem să-ți spunem că starea ta de relaxare este foarte importantă, iar modul în care privești schimbările prin care treci trebuie să fie unul cât mai degajat. Iată câteva dintre durerile pe care le poți resimți în timpul sarcinii și dacă ar trebui sau nu să te îngrijoreze:

Durere abdominală în sarcină – cauze normale

În cele mai multe cazuri, durerile de burtă în sarcină sunt inofensive și nu reprezintă un risc pentru mamă sau făt. Pe măsură ce bebelușul crește, uterul se întinde împingând organele din apropiere. Tocmai de aceea cele mai frecvente dureri din sarcină sunt cauzate de balonare și constipație.

Cu cât bebelușul crește și apasă mai mult pe vezica urinară și rect cu atât vei simți o durere mai pregnantă. De asemenea, una dintre durerile abdominale în sarcină care nu indică niciun pericol este dată de întinderea ligamentelor uterului. Durerea se simte din trimestrul doi de sarcină în zona inghinală ca urmare a întinderii și îngroșării ligamentelor care susțin uterul în continuă creștere.

Durere abdominală în sarcină – cauze care anunță un pericol

Durerile abdominale pot indica în anumite cazuri pierderea sarcinii, în urma unui avort spontan și naștere prematură, mai ales când aceste dureri sunt însoțite de scurgeri sau sângerări vaginale. În primele 20 de săptămâni de sarcină, când există riscul iminenței unui avort spontan, durerea apare sub formă de crampe sau o durere continuă, fie puțin intensă sau din contră foarte severă și o poți simți la nivelul centurii pelvine.

Prezentarea rapidă la medic asigură administrarea unui tratament corespunzător cu ajutorul căruia se poate amâna declanşarea travaliului cu 24-72 de ore. Acest interval este important, pentru a i se administra gravidei medicamente care ajută la maturizarea plămânilor fătului.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Dureri de spate în sarcină – cauze normale

Durerile de spate în sarcină sunt poate cel mai comun simptom, mai ales dacă sarcina este avansată, bebelușul are o greutate peste medie sau dacă sarcina este gemelară sau multiplă. Dar, durerea de spate în sarcină poate apărea în schimb foarte devreme din cauza unui hormon care relaxează musculatura de la nivelul bazinului și a schimbării centrului de greutate.

Activitatea fizică regulată, cu acordul medicului care îți urmărește sarcina, te poate ajuta să-ți tonifici musculatura spatelui ceea ce va duce la ameliorarea durerii. De asemenea, evită să porți pantofi incomozi cu toc foarte înalt, nu ridica obiecte grele și încearcă să dormi într-o poziție care nu îți solicită spatele, de preferat este să dormi într-o parte, ținând unul sau ambii genunchi îndoiți.

Dureri de spate în sarcină – cauze care anunță un pericol

Dacă durerea de spate de care suferi este puternică sau durează mai mult de câteva zile indiferent de modificarea obiceiurilor considerate nepotrivite, este indicat să consulți medicul ginecolog. În special dacă durerea de spate apare în trimestrul 2 sau 3 de sarcină poate fi semnul travaliului prematur.

Mai mult decât atât, dacă alături de durerea de spate în sarcină mai suferi și de scurgeri vaginale, febră sau usturime la urinat poate fi simptomul unei infecții urinare, afecțiune frecvent întâlnită la gravide. Ține cont că aceasta, ca orice alt tip de afecțiune în sarcină, trebuie diagnosticată și tratată cât mai rapid.

Contracțiile în sarcină – cauze normale

Uneori, în special după trimestrul doi de sarcină, unele gravide încep să observe cum abdomenul li se încordează din când în când. Practic mușchii uterului se contractă pentru 30-60 de secunde și simulează un travaliu fals. Aceste contracții neregulate și nedureroase, care apar din când în când, sunt cunoscute sub numele de contracții Braxton-Hils și sunt considerate normale. Contracțiile Braxton Hicks mai sunt denumite și “contracțiile de pregătire” deoarece pregătesc gravida pentru travaliul adevărat care va urma și îți permit practic să exersezi exercițiile de respirație de care vei avea mare nevoie dacă vei naște natural.

Contracții în sarcină – cauze care anunță un pericol

Contracțiile reale care anunță venirea bebelușului pe lume sunt dificil de diferențiat de contracțiile Braxton Hicks. Însă, contracțiile din travaliu incipient față de cele din travaliu activ se resimt diferit. Cele mai multe mame resimt contracțiile reale ca niște crampe abdominale foarte dureroase, similare cu cele menstruale, care vin la un interval regulat de timp, în schimb contracțiile Braxton Hicks nu sunt nici ritmice și nici dureroase. Dacă odată cu aceste contracții observi o scurgere ușor sanguinolentă înainte de intervalul așteptat, înseamnă că travaliul se apropie și nașterea se va declanșa prematur.

Fulgerul vaginal – o durere normală în sarcină

O durere bruscă, ascuțită, care seamănă cu un junghi, resimțită în zona pelvisului, este o durere frecvent întâlnită în sarcină cauzată de mișcarea bebelușului sau care apare în urma măririi uterului. De asemenea, pe măsură ce bebelușul crește în greutate și avansează pe canalul de naștere capul său va pune presiune pe acea zonă determinând o durere ascuțită care dispare odată ce gravida își schimbă poziția.

Bineînțeles că există o mulțime de motive care pot duce la apariția durerilor în sarcină, dar în principiu cele menționate de noi sunt cele mai frecvente. De cele mai multe ori, aceste dureri sunt normale și inofensive, însă dacă ai simptome precum secreții neobișnuite, hemoragii sau crampe abdominale foarte puternice este cazul să mergi la medic. Nu uita că la fiecare control ginecologic pe care îl faci pe toată durata sarcinii este indicat să-ți întrebi medicul despre ceea ce simți și nelămuririle pe care le ai.

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022