Dureri de spate în sarcină – cum să ameliorezi durerile de mijloc din perioada sarcinii

Cuprins

Conform asociației Americane pentru Sarcină, cel puțin 50% dintre femei se confruntă cu dureri de spate în sarcină, iar conform studiilor amănunțite, durerile de spate din zona lombară au punctul de apariție în cea de-a șaptea lună a sarcinii.

Totuși, multe gravide se confruntă cu durerile de spate din primul trimestru de sarcină mai ales dacă au existat probleme la coloana vertebrală și la spate chiar dinainte de sarcină.

Toate informațiile referitoare la durerile de spate din timpul sarcinii, cauze, soluții și tratamente, dar și cum să îți protejezi bebelușul pentru o viață sănătoasă, îți vor fi aduse la cunostință, în acest articol, de către specialiștii Baby Stem.

Cauze ale apariției durerilor de spate în timpul sarcinii

Durerile de spate la începutul sarcinii sunt cauzate de un hormon numit relaxină. Acest hormon are menirea de a relaxa și „înmuia” ligamentele și articulațiile corpului. Acest lucru se întâmplă pentru a pregăti corpul pentru naștere cât și pentru a suporta mai ușor mărirea abdomenului și greutatea bebelușului. Însă, procesul cauzeză încă de la începutul sarcinii, dureri de spate și de încheieturi. Gleznele, genunchii și spatele se întâmplă să fie sursele durerii cel mai des, mai ales dacă persoana stă mult în poziție verticală, face sport sau depune efort fizic.

Alte cauze asociate cu dureri de spate în sarcină

Câștigul în greutate – acumularea între 10 și 15 kilograme (o evoluție normală în sarcină) este unul dintre factorii principali care determină dureri de spate pe parcursul evoluției sarcinii. Dacă în timpul sarcinii, greutatea acumulată este mai mare de 15 kilograme, acest lucru favorizează apariția durerilor de spate.

Dormitul pe spate – dormitul pe spate poate pune presiune asupra centrilor nervoși ai coloanei vertebrale și îngreunează circulatia sangvină în acea zonă. Este recomandat ca după 19 săptămâni de sarcină dormitul să se efectueze pe partea laterală stângă.

Modificarea centrului de greutate – datorită dilatării uterului și a creșterii în volum a abdomenului, centrul de greutate al unei femei însăracinate este modificat. Acest lucru implică schimbarea posturii și poziției corpului, determină dureri la nivelul coloanei vertebrale și un risc crescut de împiedicare ori cădere.

Soluții și tratament

Masajul pentru gravide – dacă doctorul recomandă, se poate apela la un terapeut pentru efectuarea unor ședințe de masaj pentru gravide. În timpul masajului mușchii spatelui se relaxează, postura este îmbunătățită, stresul emoțional este redus. Prin această metodă durerile de spate pot fi diminuate semnificativ.

Exerciții fizice speciale – sub îndrumarea medicului se pot practica anumite exerciții fizice care să ajute musculatura să se relaxeze și să susțină mai bine greutatea acumulată. Se poate opta pentru o vizită la un kinetoterapeut specializat.

Alegerea unor încălțări comode – în timpul sarcinii, tocurile vor forța coloana vertebrală să se curbeze și mai tare, astfel că pot deveni o sursă a durerii de spate. Durerile de spate de la începutul sarcinii pot apărea din cauza purtării unor încălțări incomode.

Aplecarea corectă – de la începutul sarcinii, aplecarea peste burtă este greșită. Aplecarea corecta se face îndoind genunchii și lăsând corpul în jos cu spatele drept. O aplecare incorectă poate determina dureri de spate în sarcină.

Dacă ești însărcinată și suferi de dureri de spate în sarcină, trebuie să știi că acestea pot persista câteva luni și după momentul nașterii.

Când ar trebui să te adresezi medicului

O durere de spate care persistă și se agravează poate necesita consultul medicului care supraveghează și urmărește sarcina. Anumite medicamente prescrise de doctor pot fi de ajutor însă, autoadministrarea de medicamente fără prescripția medicului este interzisă și poate avea efecte grave asupra bebelușului și asupra stării dumneavoastră de sănătate. Dacă durerea devine tot mai acută, prezintă crampe ritmice sau radiază spre picioare, anus ori în zona genitală, este recomandat să apelați de urgență la un medic specialist.

În această perioadă de transformări majore interne este necesar să fii atentă la sănătatea ta și a bebelușului tău. În special după naștere, atenția pe care o acorzi sănătății tale și a bebelușului tău este foarte importantă. Poți preveni anumite boli ale bebelușului tău prin recoltarea de celule stem la naștere, din cordonul ombilical. O clinică specializată în stocarea de celule stem este Baby Stem, singurul partener în România al băncii de celule stem Seracell, banca numărul 1 în Germania. Baby Stem are în spate experiența geramană a serviciilor de prelucrare a probelor biologice cât și a serviciilor de stocare pentru celule stem, în vederea unor viitoare tratamente în care vor fi utilizate acest tip de celule. Pentru mai multe detalii vizualizați www.babystem.ro

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022