Dublu test, având denumirea și de testare dublu marker sau screening prenatal trimestru I, este un test prenatal care investighează încă din timpul sarcinii afecțiunile fătului aflat în primul trimetru, fiind indicată realizarea lui între săptămânile 11-14 de sarcină. Acest examen ajută la descoperirea anomaliilor cromozomiale care apar la scurt timp după ce concepţia a avut loc, fiind recunoscut precum un test foarte util, întrucât, defectele cromozomiale sunt întâlnite la 1 din 700 de naşteri.
Datorită riscului crescut de anomalii la bebelușii născuți de femei de peste 35 de ani, este imperios necesar un astfel de test. In fapt, orice viitoare mămică este sfătuită să apele la astfel de procedură pentru a depista eventualele probleme, în special, sindromul Down.
Trebuie neapărat precizat faptul că acest test nu identifică problema, cu gradul de probabilitate a apariției problemei și astfel continuarea cu alte investigații.
Testul dublu are beneficiul de a fi efectuat în primul trimestru de sarcină. Poate fi realizat singur, sau împreună cu o ecografie.
Testul se efectuează pe nemâncate sau după masa de prânz. Atât pacientele, cât şi medicii trimiţători vor completă obligatoriu fisa de calcul de risc prenatal, care include date clinice materne şi date ecografice: lungimea cranio-caudala şi mărimea translucentei nucale.
Este bine să ştii că dublul test nu reprezintă o metodă de diagnostic, dar rămâne o cale sigură de a depista eventualele afecţiuni ale fătului. În cazul obţinerii unui risc crescut de anomalie fetală la naştere, medicul obstetrician va hotărî oportunitatea efectuării de investigaţii suplimentare.
Seracell este banca numărul 1 în Germania și dispune de două dintre cele mai importante acreditări GMP (God Manufacturing Practice) și JACIE, ca semn al profesionalismului echipelor medicale și a laboratoarelor echipate cu o tehnologie de înaltă performanță. Pentru mai multe detalii, vizitează babystem.ro
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…