Sângele din cordonul ombilical recoltat la naștere s-a dovedit extrem de important deoarece este bogat în celule stem valoroase, importante în tratarea unora dintre cele mai grave boli. Terapia cu celule stem, cunoscută și sub numele de medicină regenerativă, favorizează răspunsul la regenerarea țesuturilor bolnave, disfuncționale sau lezate contribuind la formarea altora noi.
Organismul uman conţine sute de tipuri diferite de celule care sunt importante pentru sănătatea noastră de zi cu zi. Aceste celule au capacitatea de a face inimile noastre să bată, creierul să funcționeze, rinichii să cureţe sângele, celulele pielii să înlocuiască pielea afectată și așa mai departe. Celulele stem stau la baza dezvoltării tuturor organismelor și sunt prezente în toate organismele multicelulare (auto-regenerare), dar calitatea lor specială față de celulele obișnuite este că se pot diferenţia în celule specializate.
Surse de proveniență ale celulelor stem
Celule stem perinatale (cordon ombilical, placentă și lichid amniotic). Sângele ombilico-placentar recoltat la naștere este o sursă de celule stem tânără, comparativ cu măduva osoasă. Există foarte multe studii de specialitate care confirmă faptul că există pacienți pentru care un transplant de celule stem din sângele ombilicoplacentar este preferabil, în locul unui transplant de celule stem din măduva osoasă, deoarece celulele stem din cordonul ombilical sunt considerate tinere, având vârsta pacientului de la care au fost recoltate.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Cercetătorii au mai descoperit celule stem și în lichidul amniotic. Aceste celule stem au, de asemenea, capacitatea de a se transforma în celule specializate. Lichidul amniotic umple sacul care înconjoară și protejează un făt în curs de dezvoltare în uter. Cercetătorii au identificat celulele stem în eșantioane de lichid amniotic extras de la femeile gravide pentru a testa anomalii – o procedură numită amniocenteză. Pentru a înțelege potențialul lor, este nevoie de mai multe studii asupra celulelor stem cu lichid amniotic.
Celulele stem adulte. Aceste celule stem se găsesc în număr mic în majoritatea țesuturilor adulte, cum ar fi măduva osoasă sau grăsimea. În comparație cu celulele stem embrionare, celulele stem adulte au o capacitate mai limitată de a da naștere la diverse celule ale corpului.
Până de curând, cercetătorii considerau că celulele stem adulte ar putea crea doar tipuri similare de celule.
De exemplu, cercetătorii au considerat că celulele stem din măduva osoasă nu pot da naștere decât celulelor sanguine. Cu toate acestea, există cercetări științifice care sugerează că celulele stem adulte pot fi capabile să creeze diferite tipuri de celule. De exemplu, celulele stem ale măduvei osoase pot fi capabile să creeze celule musculare, osoase sau cardiace.
Această cercetare a dus la studii clinice în stadiu incipient pentru a testa utilitatea și siguranța la oameni. De exemplu, celulele stem adulte sunt testate în prezent la persoane cu boli neurologice sau cardiace. Celulele adulte modificate pentru a avea proprietăți ale celulelor stem embrionare (celule stem pluripotente induse). Oamenii de știință au transformat cu succes celulele adulte obișnuite în celule stem, folosind reprogramarea genetică. Prin modificarea genelor din celulele adulte, cercetătorii pot reprograma celulele pentru a acționa în mod similar cu celulele stem embrionare.
Această nouă tehnică poate permite cercetătorilor să folosească celule reprogramate în loc de celule stem embrionare și să prevină respingerea sistemului imunitar a noilor celule stem. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu încă dacă utilizarea celulelor stem adulte poate provoca efecte adverse la om. Cercetătorii au reușit să ia celule de țesut conjunctiv și să le reprogrameze pentru a deveni celule cardiace funcționale. În studiile de specialitate, animalele cu insuficiență cardiacă, care au fost injectate cu celule noi cardiace, au prezentat funcții cardiace îmbunătățite și timp de supraviețuire.
Celulele stem embrionare. Aceste celule stem provin din embrioni care au vârsta de trei până la cinci zile. În acest stadiu, un embrion se numește blastocist și are aproximativ 150 de celule.
Acestea sunt celule stem pluripotente (ploo-RIP-uh-tunt), ceea ce înseamnă că se pot împărți în mai multe celule stem sau pot deveni orice tip de celule din corp. Această versatilitate permite utilizarea celulelor stem embrionare pentru regenerarea sau repararea țesutului și a organelor bolnave.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Deoarece celulele stem embrionare umane sunt extrase din embrioni umani, au fost ridicate mai multe semne de întrebare și probleme legate de etica cercetării celulelor stem embrionare.
Sunt o serie de reguli privind celulele stem embrionare și modul în care acestea pot fi utilizate în cercetare, cât și recomandări pentru donarea de celule stem embrionare. Celulele stem embrionare sunt donate doar cu consimțământul informat din partea donatorilor.
Utilizarea terapeutică a celulelor stem
Celule stem utilizate în prezent pentru tratarea anumitor boli sunt celulele stem hematopoietice. Aceste celule sunt utilizate în numeroase proceduri precum transplanturile de măduvă, ajutând pacienții cu cancer să producă celule noi din sânge, după ce propriile celule stem hematopoietice au fost distruse prin radioterapie și chimioterapie. De asemenea, pot fi utilizate pentru tratarea persoanelor cu afecțiuni cum ar fi anemia Fanconi, o afecțiune a sângelui, diferite tipuri de cancere și leucemii.
Transplantul de celule stem hematopoietice a fost folosit pentru prima dată ca tratament pentru unele tipuri de cancer, dar acum este utilizat pe scară largă ca terapie pentru diverse boli autoimune. Atunci când tratamentele împotriva cancerului distrug celulele stem, transplantul de celule stem poate fi cea mai bună opțiune de tratament. Transplantul de celule stem, denumit uneori și transplant de măduvă, este o procedură în care un pacient primește celule stem sănătoase care au ca scop înlocuirea celulelor stem deteriorate.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Celulele stem din cordonul ombilical s-au dovedit a fi extrem de utile în tratamentul multor boli grave, de la cancere de sânge și limfatice, disfuncții la nivelul măduvei osoase, boli congenitale și până la afecțiuni ale sistemului imunitar.