Diabetul în sarcină (sau gestional) – Riscuri, cauze, simptome și tratament

Cuprins:

 

Diabetul este o boală care necesită îngrijire atentă, cu atât mai mult dacă se întâmplă să apară în timpul sau fix înainte de a afla că ești însărcinată.Este o boală gravă în care organismul nu poate controla cantitatea de zahăr din sânge, deoarece nu are suficientă insulină.

Diabetul în sarcină este cea mai frecventă complicație medicală care poate apărea în timpul sarcinii, dar există un procent foarte mic de apariție a acestuia. Totuși, indiferent de tipul de diabet pe care îl ai, există pași pe care trebuie să îi urmezi, tu și familia ta, pentru a avea o sarcină sigură și sănătoasă.

Dacă ai aflat și de beneficiile celulelor stem recoltate la naștere, poți sta liniștită cu privire la apărarea copilului tău de peste 40 de boli grave. Baby Stem este partenerul de nădejde al tuturor mămicilor care aleg să recolteze celule și care aduce în România experiența și calitatea germană a serviciilor de stocare și mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem.

Dacă viața după naștere poate fi una mai liniștită când alegi să recoltezi celule stem pentru a-ți apăra pruncul de boli grave, în timpul sarcinii nu există un astfel de principiu care să poată să te ajute. Vei afla în următoarele rânduri tot ce ai nevoie să știi despre apariția diabetului în sarcină și care sunt metodele de tratament.

Simptome

Majoritatea femeilor care suferă de diabet gestațional nu au nici un simptom, deși câteva dintre ele pot totuși să experimenteze:

  • Sete neobișnuită.
  • Frecvența urinării în cantități mari (diferențiată de urinarea frecventă, dar de obicei ușoară ).
  • Oboseală (care poate fi dificil de diferențiat de oboseala normală a sarcinii).
  • Zahăr în urină (detectat la o vizită de rutină).

 

Cauze

În timpul sarcinii, placenta produce hormoni care pot duce la acumularea de zahăr în sânge. De obicei, pancreasul poate face suficientă insulină pentru a face față acestei situații. Dacă se întâmplă să nu poată să producă suficientă insulină, nivelul glicemiei va crește și poate provoca diabet gestational.

De obicei, diabetul zaharat începe între săptămâna 24 și săptămâna 28 de sarcină, când hormonii din placenta blochează insulina, care nu mai poate ajuta la reglarea metabolismului organismului de grăsimi și carbohidrați și la ajutarea organismului să transforme zahărul în energie. Acest lucru cauzează hiperglicemia (sau niveluri ridicate de zahăr în sânge), care pot afecta nervii, vasele sanguine și organele din organism.

Riscuri

Orice afecțiune cât de mică, în timpul sarcinii devine și mai serioasă pentru că are afecte directe asupra copilului. Există  deci câteva riscuri potențial negative pentru sănătatea copilului atunci când mama are diabet în sarcină.

  • Macrosomia este o afecțiune în care copilul crește prea mult din cauza excesului de insulină care traversează placenta. Un copil mare poate face nașterea mult mai dificilă și poate crește riscul rănirii copilului în timpul procesului de naștere.
  • Hipoglicemia, sau scăderea zahărului din sânge, se poate dezvolta la scurt timp după naștere din cauza nivelurilor mari de insulină. Controlul propriiei glicemii poate ajuta la scăderea riscului de hipoglicemie.
  • Icterul este o decolorare gălbuie a pielii și a ochilor și uneori poate fi atribuită diabetului în timpul sarcinii. Un medic specialist te poate ajuta la ameliorarea simptomelor acestuia pentru copilul tău.

Tratament

Din fericire, practic toate riscurile potențiale asociate cu diabetul zaharat în timpul sarcinii pot fi eliminate prin controlul atent al nivelului de zahăr din sânge. Dacă ești diagnosticată cu diabet in sarcină, este recomandat să:

  • Monitorizezi nivelul de zahăr din sânge de câteva ori pe zi. Ar trebui să fie primul lucru pe care îl faci dimineața și apoi la o oră după ce ai mâncat. Majoritatea medicilor sugerează cumpărarea unui aparat pentru a îl avea în permanență cu tine și pentru a știi constant nivelul glicemiei tale. Citirea glucozei din sânge este bună pentru că joci un rol activ în sănătatea ta (și, bineînțeles, a copilului tău) și ești mereu informată asupra numărului glucozei din sânge, pentru a menține o dietă cât mai sănătoasă.
  • Mergi periodic la medic. Te poate ajuta să afli mai multe opțiuni de alimentație sănătoasă și să faci un plan de masă. Multe femei se țin de dieta lor „pentru diabet gestațional” de mese bine echilibrate mult timp după naștere și asta este doar îmbucurător.
  • Păstrează un jurnal de produse alimentare. După fiecare masă, notează tot ce ai mâncat împreună cu numărul de glucoză din sânge. Acest lucru te va ajuta să înțelegeți mai bine ce alimente vor crește nivelul de glucoză, pentru a le putea evita pe viitor.
  • Fă mișcare. Mergi la o plimbare sau urcă pe scări după masă pentru a scădea nivelul de glucoză din sânge.

Când ai reușit să nu ai parte de diabet în sarcină iar copilul tău s-a născut bine și este sănătos, dacă ai apelat și la recoltarea de celule stem, vei fi o mămică fără griji.

Baby Stem este partenerul exclusiv al Seracell în România, banca de celule stem numărul 1 în Germania (în ceea ce priveste recoltările lunare și eliberările totale). Având sediul central în Berlin, Seracell este prezentă în Spania, Italia, Serbia și Egipt. Seracell funcţionează în strânsă legatură cu Facultatea de Medicină a Universităţii Rostock, una dintre cele mai vechi universităţi din nordul Europei și are în portofoliu peste 1000 de tratamente cu celule stem, în fiecare an peste 100 de pacienți apelând la serviciile acesteia pentru terapii clinice cu celule stem prelucrate în laboratoarele proprii.

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022