Sfaturi gravide

Dezvoltarea fătului: Când se formează embrionul?

Sarcina este un miracol al naturii umane. Dar, dincolo de acest dar miraculos, există date științifice care ne ajută să înțelegem cum se produce acest lucru, cum se formează ființa umană. Ceea ce cunoaștem este că odată ce un spermatozoid penetrează un ovul, ia naștere o formă de viață. Acest fenomen, numit fertilizare, duce la formarea unei ființe umane unicelulare. Celula rezultată în urma fecundării ovulului poartă numele de zigot, termne provenit din limba greacă, care înseamnă “împreunat sau unit”. Practic, este o sămânță vie care va deveni un nou-născut peste 9 luni petrecute în pântecul mamei.

 Etapele dezvoltării embrionului

Fertilizarea este definită ca procesul în care gameții (feminin și masculin) se unesc pentru a forma un zigot. Atât spermatozoidul, cât și ovulul, conțin un singur set de 23 de cromozomi, care se reunesc pentru a forma zigotul final (46 cromozomi). Dar, le luăm pe rând și vedem cum și când se formează embrionul:

  • Fertilizarea 

În timpul fiecărui ciclu menstrual normal, un ou (ovul) este de obicei eliberat dintr-unul din ovare, la aproximativ 14 zile după ultima menstruație. Eliberarea oului se numește ovulație. La ovulație, mucusul din colul uterin devine mai fluid și mai elastic, permițând spermatozoizilor să intre rapid în uter. În 5 minute, spermatozoizii se pot deplasa din vagin, prin colul uterin în uter și până la capătul în formă de pâlnie al trompei uterine – locul obișnuit de fertilizare. Celulele care căptușesc trompa uterină facilitează fertilizarea.

Dacă fertilizarea nu are loc, oul se deplasează în jos prin trompa uterină până la uter, unde degenerează și trece prin uter odată cu următoarea menstruație. Dacă un spermatozoid pătrunde în ovul, rezultă fertilizarea. Cilii mici care căptușesc trompa uterină propulsează oul fertilizat (zigot) spre uter. Celulele zigotului se împart în mod repetat pe măsură ce zigotul se deplasează în jos prin trompa uterină.Zigotul a părăsit astfel tubul falopian și a pătruns în uter, unde va beneficia de nutrienții pe care îi primește de la mamă. Zigotul intră în uter în 3 până la 5 zile.

În uter, celulele continuă să se divizeze, devenind o bilă goală de celule numită blastocist. Blastocistul se implantează în peretele uterului la aproximativ 6 zile după fertilizare. Dacă mai mult de un ou este eliberat și fertilizat, sarcina este multiplă, de obicei gemelară. Deoarece materialul genetic din fiecare ovul și din fiecare spermă este ușor diferit, fiecare ovul fertilizat este diferit. Gemenii rezultați sunt astfel gemeni frați. Gemenii identici rezultă atunci când un ou fertilizat se separă în doi embrioni. Deoarece un singur ovul a fost fertilizat de un spermatozoid, materialul genetic al celor doi embrioni este același.

Pentru că noua viață este atât de distinctă din punct de vedere genetic, trebuie să elibereze o proteină specială care să prevină un răspuns din partea sistemului imunitar al mamei. Acest lucru face ca organismul mamei să-l accepte. Apoi embrionul se poate fixa pe membrana uterului, unde începe să se formeze legătura dintre viața mamei și a fătului. Acest proces se finalizează până în ziua a 12-a după fertilizare.

  • Dezvoltarea blastocistului

La aproximativ 6 zile după fertilizare, blastocistul se atașează la mucoasa uterului, de obicei aproape de vârf. Acest proces, numit implantare, este finalizat până în ziua 9 sau 10. Peretele blastocistului este gros, cu excepția unei zone. Celulele interioare din zona îngroșată se dezvoltă în embrion, iar celulele exterioare se cufundă în peretele uterului și se dezvoltă în placentă. Placenta produce astfel mai mulți hormoni care ajută la menținerea sarcinii. De exemplu, placenta produce gonadotropină corionică umană, care împiedică ovarele să elibereze ovule și stimulează ovarele să producă estrogen și progesteron continuu. De asemenea, placenta transportă oxigen și substanțe nutritive de la mamă la făt și deșeurile de la făt la mamă.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Unele celule din placentă se dezvoltă într-un strat exterior de membrane (corion) în jurul blastocistului în curs de dezvoltare. Alte celule se dezvoltă într-un strat interior de membrane (amnion), care formează sacul amniotic. Când se formează sacul (aproximativ în ziua 10-12), blastocistul este considerat embrion. Sacul amniotic se umple cu un lichid limpede (lichid amniotic) și se extinde pentru a înveli embrionul în curs de dezvoltare, care plutește în interiorul acestuia.

  • Dezvoltarea embrionului

Următoarea etapă a dezvoltării este embrionul, care se dezvoltă în sacul amniotic. Această etapă se caracterizează prin formarea majorității organelor interne și a structurilor externe ale corpului fătului. Majoritatea organelor încep să se formeze la aproximativ 3 săptămâni după fertilizare, ceea ce este egal cu 5 săptămâni de sarcină (deoarece medicii datează sarcina din prima zi a ultimei menstruații a femeii, care este de obicei cu 2 săptămâni înainte de fertilizare). În acest moment, embrionul se alungește, sugerând oarecum o formă umană. La scurt timp după aceea, zona care va deveni creierul și măduva spinării (tubul neural) începe să se dezvolte. Inima și vasele de sânge majore încep să se dezvolte mai devreme – aproximativ în ziua 16. Inima începe să pompeze lichid prin vasele de sânge până în ziua 20, după care primele celule roșii din sânge. Vasele de sânge continuă să se dezvolte în embrion și placentă.

Aproape toate organele sunt complet formate la aproximativ 10 săptămâni după fecundare (care este egală cu 12 săptămâni de sarcină). Excepțiile sunt creierul și măduva spinării, care continuă să se formeze și să se dezvolte pe tot parcursul sarcinii. Cele mai multe malformații congenitale apar în perioada în care se formează organele. În această perioadă, embrionul este cel mai vulnerabil la efectele substanțelor nocive, radiațiilor și virușilor. Prin urmare, unei femei însărcinate nu trebuie să i se administreze niciun vaccin sau să ia medicamente în această perioadă, cu excepția cazului în care sunt considerate esențiale pentru a-i proteja sănătatea și viața. 

Dezvoltarea fătului și a placentei

La sfârșitul celei de-a 8-a săptămâni după fertilizare (10 săptămâni de sarcină), embrionul este considerat făt. În această etapă, structurile care s-au format deja cresc și se dezvoltă. 

Aceștia sunt câțiva indicatori generali în timpul sarcinii:

  • Până la 12 săptămâni de sarcină: fătul umple întregul uter.
  • Până la aproximativ 14 săptămâni: sexul poate fi identificat.
  • Până la aproximativ 16-20 de săptămâni: în mod obișnuit, femeia însărcinată poate simți fătul mișcându-se. Femeile care sunt la a doua sarcină simt de obicei mișcări cu aproximativ 2 săptămâni mai devreme decât femeile care sunt însărcinate pentru prima dată.
  • Până la aproximativ 24 de săptămâni: fătul are șanse de supraviețuire în afara uterului. Plămânii continuă să se maturizeze până aproape de momentul nașterii. Creierul acumulează celule noi pe tot parcursul sarcinii și în primul an de viață după naștere. Placenta este complet formată de la 18 până la 20 de săptămâni, dar continuă să crească pe tot parcursul sarcinii. La naștere, placenta cântărește aproximativ 700 de grame.

Placenta permite oxigenului și nutrienților din sângele mamei să hrănească embrionul, cât și reziduurilor să fie înlăturate. Placenta are rolul de a menține temperatura fătului cu câteva grade mai mare decât cea a mamei și îndeplinește și alte funcții care țin bebelușul în siguranță până la naștere. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Tocmai de aceea, placenta este valorificată ca o sursă inestimabilă de celule stem cu un vast potențial de aplicabilitate terapeutică, dar și că aceasta este un “sanctuar” al celor mai primitive celule stem.

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022