Dezvoltarea bebelusului: Vezi AICI evolutia fatului in perioada sarcinii!
Ești curioasă să afli totul despre dezvoltarea bebelușului tău în cele 9 luni de sarcină? află pașii de dezvoltare ai copilului, de la o masă mică de celule până la un copil complet dezvoltat.
Cuprins
Primul trimestru
După fertilizare și implantare, un copil este la început doar un embrion: două straturi de celule din care se vor dezvolta toate organele și părțile corpului. Urmează o creștere rapidă, bebelușul are în curând o dimensiune cât a unei boabe de fasole și se mișcă constant. Inima bate repede și intestinele se formează. Tot acum se formează lobul urechii, pleoapele, gura și nasul.
3 luni de sarcină
Până acum, bebelușul are o lungime de aproximativ 7 până la 8 centimetri și cântărește cam la fel ca o păstaie de mazăre. Amprentele mici, unice sunt acum formate.
În primul trimestru bebelușul este mic, dar se formează toate organele principale.
Este cel mai important trimestru în dezvoltarea bebelușului, urmând ca apoi acesta să crească și să se dezvolte pentru a ajunge la maturitatea necesară nașterii.
Trimestrul II
La începutul celui de-al doilea trimestru, bebelușii au deja aproximativ 13 cm și cântăresc cam 140 grame. Aceștia mișcă din degețelele mici iar inima pompează 25 de litri de sânge pe zi. Odată cu trecerea săptămânilor, scheletul bebelușului începe să se întărească, cartilajul cauciucat devenind os, iar el sau ea își dezvoltă abilitatea de a auzi. Probabil că ai să începi cât mai curând să simți lovituri și fluturi, dacă nu ai făcut-o deja.
Bebelușul are trăsături faciale unice și face expresii diferite în funcție de starea sa. Tu începi să te simți mai energică și mai puțin amețită.
În cea de-a 15-a săptămână de sarcină, copilul poate vedea lumina și își formează gustul. Ai nasul înfundat? Este un simptom surprinzător cauzat de sarcină
Cel mai probabil, în săptămâna 18 doctorul îți poate spune cu certitudine care este sexul bebelușului tău. Organele genitalele ale bebelușului sunt dezvoltate suficient pentru a fi văzute pe ecografie. Ți-e foame? O creștere a poftei de mâncare este normală acum.
Între săptămânile 25 și 27 bebelușul începe mici antrenamente pentru respirație. Copilul inhalează și expiră cantități mici de lichid amniotic, ceea ce reprezintă o bună practică pentru respirație. Tot în această perioadă, micuțul tău poate sughița, iar tu poți să simți mici mișcări ciudate. Închide și deschide ochii și își suge degetele.
Trimestrul III
Bebelușii cântăresc aproximativ 2 kilograme până la începutul celui de-al treilea trimestru. Pielea lor încrețită începe să se netezească în timp ce își fac rezerve de grăsime. Ei dezvoltă, de asemenea, unghii și păr real, adăugând miliarde de neuroni în creierul lor. Copilul își va petrece ultimele săptămâni în uter, câștigând în greutate.
Protejează-ți bebelușul și informează-te din timp despre recoltarea celulelor stem la naștere. Află mai multe pe www.babystem.ro