Graviditatea este o stare deosebită, ea se referă la întreg organismul, dar şi o stare de spirit specială, un fel nou de a vă percepe şi a gândi. Este o perioadă cu adevărat unică, în care viitoarea mămică învaţă să gândească şi să trăiască pentru doi. Se pregăteşte cum spunea Elizabeth Stone să-şi lase inima să umble în afara trupului său. Şi fiindcă viitoare mămică trebuie să ai grijă dublă, pentru ea şi pentru sufleţelul pe care îl poartă sub inimă, trebuie să ştiţi cele 10 interdicţii pe perioada sarcinii:
Alcoolul
Ştiţi deja probabil cât e de periculos alcoolul în sarcină. Etanolul consumat trece prin placentă şi ajunge direct în sângele bebluşului. Această toxină poate contribui la formarea daunelor permanente asupra celulelor fătului în dezvoltare, poate cauza naştere prematură, sau pierderea sarcinii. De asemenea, poate afecta sistemul nervos, care va avea efecte negative pentru făt asupra coordonării mişcărilor. De asemenea, alcoolul poate avea efecte asupra feţei bebluşului (urâţire). Microcefalie, dezvoltare fizică precară, dezvoltare precară a organelor sunt toate efectele consumului de alcool în sarcină, mai ales în primul tremestru. Totuşi, experţii sunt de acord cu faptul că o unitate sau maxim două în decursul unei săptămâni nu prezintă risc pentru bebeluş. Referindu-ne la unitate, ne referim de fapt la:
– o jumătate de sticlă de bere (cantitate obişnuită);
– un pahar mic de vin;
– un pahar foarte mic de băutură spirtoasă (vodcă, ţuică, wiskey, pălincă etc).
Fumatul
Principalii constituenti ai tutunului trec de bariera placentară şi ajung la făt! Cotinina ajunge la făt şi se stochează în proporţie de la 30- 45% la mamele fumătoare. La făt substanţele toxice din tutun creează o reacţie cu hemoglobina, iar în timpului schimbului de gaze parte din oxigen este înlocuit cu substanţe toxice din tutun. Toate acestea pot fi cauzele pentru: avort spontan, sângerare, riscul de prematuritate, hipertensiune arterială. Nicotina afectează de asemenea psihicul fătului.
Cafeaua
Excesul de cofeină creşte presiunea arterială atât la mamă cât şi la făt şi creează stări de nelinişte. Poate fi cauza unui avort spontan sau naştere prematură. Dar, este vorba totuşi de situaţia când am consumat mai mult de 3 căni de espresso pe zi. Mamelor cu tensiunea arterială mărită le este nerecomandat consumul de cafea în sarcină.
Medicamentele
Citiţi cu atenţie prospectul pentru medicamentul pe care doriţi să vi-l administraţi. Acolo este indicat dacă medicamentul respectiv este sau nu interzis în timpul sarcinii. Dacă aveţi dubii adresaţi-va mai bine medicului. Aspirina, o parte din picăturile nazale şi o parte din antibiotice sunt interzise pe timul sarcinii.
Plantele medicinale
Din multitudinea de plante medicinale utile şi binefăcătoare există o parte dintre acelea care pot provoca avort spontan, sau cele care pot afecta negativ evoluţia sarcinii. Pentru a afla care plante şi cum acţionează pe timpul sarcinii citiţi articolul nostru cu informaţii complete din zilele următoare.
Ridicarea gretutăţilor
În timpul sarcinii trebuie să evitaţi să ridicaţi mai mult de 2 kg. În caz contrat puteţi cauza un avort spontan. Este valabil mai ales în caz de hipertonus uterin.
Expunerea la razele X
În acest caz există riscul ca razele X să afecteze dezvoltarea sistemului nervos la făt. Tocmai de aceea acest tp de diagnostic este interzis în timpul sarcinii.
Sportul foarte activ
Atletismul, călăria, biciclismul, sau orice al tip de sport care presupune efort considerabil sau expunerea la traume. Foarte potrivit sunt însă înotul, plimbările la aer curat si exercitiilor de gimnastică pentru gravide (ioga şi pilates).
Stresul
Indubitabil trebuie să ne ferim de situaţii stresante mereu, dar mai ales în timpul sarcinii. Aşa încât străduiţi-vă ca un program foarte încărcat la serviciu să nu vă afecteze nivelul de stres.
Unele alimente
Ouăle crude sau insuficient pregătite, laptele crud sau brânza cu mucegai, carnea în sânge sunt unele dintre alimentele interzise în sarcină. Toate conţin bacterii ce pot afecta sarcina. Tocmai de aceea este recomandat consumul de alimente atent preparate termic.
Credit foto: mama.ru