Alimentatia din timpul sarcinii poate fi o provocare pentru multe mamici. Cele 9 luni de sarcina sunt confundate de multe ori cu o vacanta alimentara, in care toate poftele pot fi satisfacute. Insa odata ce cantarul incepe sa arate mai mult decat de obicei, panica este cea care instaleaza, mai ales atunci cand vedeti ca nu va mai incap blugii preferati.
Si uite asa apare intrebarea “ ce este bine sa mancam atunci cand suntem insarcinate?” – intrebare la care mamicile au tendinta sa se imparta doua categorii : cele care se bucura la maximum de libertatea alimentara data de principul “ mananc pentru doi” si cele care se sperie de primele kilograme acumulate si recurg la diete. In primul caz, excesele alimentare vor conduce la o crestere mult prea mare in greutate, lucru care poate stajeni insusi actul nasterii, ca sa nu mai vorbim de chinul dietelor de dupa. In cel de-al doilea caz, o dieta prea saraca, va slabi organismul care are nevoie de forte atat pentru a aduce pe lume, puiul de om, cat si pentru a face fata perioadei imediat postanatale.
Asa ca inainte de a ataca dulciurile si alte fast-food-uri nesanatoase, este important sa stiti ca tot ceea mancati si beti are efecte asupra miculutului care se formeaza. Copilul depinde exclusiv de alimentatia mamei. Pentru o imagine mai clara a alimentelor pe care e bine sa le aveti la fiecare masa in perioada de sarcina, va prezentam mai jos care sunt vitaminele importante pentru ca viitoarea mamica si noul bebe sa creasca frumos.
Calciul si fosforul – sunt doua elemente de baza in regimul alimentar al mamei, intrucat acestea ajuta la formarea scheletului nou-nascutului si reprezinta totodata si o rezerva de care mama se va folosi in perioada de alaptare. Necesarul de calciu si fosfor se acopera cel mai bine prin lapte si derivate ale acestuia ( iaurt, branzeturi ). Doza zilnica de calciu si fosfor in perioada de sarcina este de 500 de ml de lapte in plus fata de un regim obisnuit.
Proteinele – in timp ce calciul si fosforul formeaza cadrul de sustinere ( scheletul ) pentru organismul micutului , proteinele sunt materialul de constructie pentru tesuturile si organele sale. Ratia normala de proteine pentru o femeie insarcinata este cu 50% mai mare decat in mod obisnuit. Atunci cand vorbim de proteine este important de retinut ca acestea nu se gasesc doar in alimentele de origine animala. Tocmai de aceea printre alimentele bogate in proteine care sunt recomandate se numara : laptele, galbenusul de ou, morcovul, spanacul, ceapa verde, rosiile, mararul etc.
Vitaminele din grupa B – sunt absolute necesare in perioada de sarcina. Lipsa lor determina oboseala, disparitia poftei de mancare, edeme etc. Vitaminele B se gasesc in cantitati mari in painea neagra, drojdia de bere, carnea slaba de porc, carnea de vita sau pui, precum si in cereale.
Vitamina C – este importanta in perioada de sarcina pentru ca intareste organismul la infectii si favorizeaza absortia intestinala. Pentru un regim bogat in Vitamina C se recomanda consumul de fructe si legume proaspete, mancate crude. In timpul lunilor de iarna, se indica consumul de lamai si portocale.
Sarurile minerale – ocupa un loc important in alimentatia viitoarei mamici. Un regim alimentar adecvat trebuie sa contina o cantitate optima de substante minerale. In ultimele trei luni de sarcina, organismul are tendinta sa retina mai multa apa. De aceea se recomanda scaderea cantitatii de sare din mancare. Retentia de apa poate sa duca la aparitia edemelor la nivelul gambelor sau in cazuri mai grave la nivelul peretului abdominal, ale fetei si membrelor superioare.
In concluzie, cresterea in greutate este normala in perioada de sarcina, iar regimul alimentar pe care il adoptati trebuie sa fie usor imbogatit, nicidecum schimbat in totalitate. Cat priveste cresterea in greutate, media kilogramelor acumulate in perioada sarcinii este de 10 – 12 kg. Altfel spus aveti voie sa luati, in medie, 1 kg pe luna. Pofta mare!
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…