Când mămicile se pregătesc să treacă de la alăptat la hrană mai solidă îşi pun tot felul de întrebări. E bine să-i satisfaci toate mofturile? E bine să alegi tu ceea ce consideri că este sănătos şi important pentru alimentaţia lui? Şi dacă îi refuzi ceea ce îţi cere oare nu îi faci un rău (poate el chiar are nevoie de toate sucurile, prăjiturile şi chipsurile pe care ţi le cere?)
Ei bine, vestea bună este că mâncarea sănătoasă şi bună pentru copii este şor de procurat, de făcut şi în plus, chiar dacă nu îţi vine să crezi, poate fi adesea mai ieftină decât cea nesănătoasă. Porţiile oferite unui copil mic trebuie să fie adaptate vârstei, înălţimii şi numărului de kilograme, nu trebuie să-l obligi să mănânce cât tine. În ceea ce priveşte alimentele pe care i le pui în farfurie, te sfătuim să arunci o privire pe ceea ce am putea numi o piramidă alimentară.
1. pe primul loc în piramidă se află carbohidraţii: cerealele, pâinea, orezul, pastele etc.
2. pe locul doi se află legumele, ca principală sursă de vitamine şi minerale.
3. pe locul trei sunt carnea, ouăle şi lactatele.
4. dulciurile consumate cu măsură şi în cantităţi mult mai mici comparativ cu restul alimentelor se află abia pe un onorant loc patru.
5. pe ultimul loc în această piramidă a alimentaţiei se află grăsimile – cele mai bune sunt uleiurile vegetale.
Ştiaţi că 70% din preşcolari, conform unui studiu realizat de către UNICEF sunt hrăniţi atunci când cer de mâncare şi nu conform unui orar pentru mese stabiit de părinţi? Or, pentru o alimentaţie sănătoasă în beneficiul copilului acesta trebuie să respecte un orar al meselor. De dimineaţă, la prânz, o mică gustare pe la ora 16:00 şi masa de seară trebuie să fie aproximativ la aceleaşi ore zilnic.
În ceea ce priveşte grăsimile, cele animale sunt considerate inamici, pe de altă parte trebuie să menţionăm că untul, brânza, laptele gras, grăsimea de pasăre sunt bogate în calorii, vitamine, proteine şi minerale necesare în alimentaţia copiilor. Grăsimile trans sunt însă de evitat (cele folosite în mâncăruri procesate şi cele de tip fast-food: prăjeli, margarină, patiserie, chipsuri etc).
Zahărul are un efect dezastruos asupra dinţilor copiilor, dar şi asupra organismului lor. Pentru că îi servim şi îi obişnuim de mici cu acest gust ei vor avea nevoie de cantităţi din ce în ce mai mari pentru a-şi satisface pofta şi vor refuza dulcele din fructe de exemplu. Or, pentru ca să îi protejăm de efectele negative ale zahărului asupra organismului picilor trebuie să reducem la minim consumul de zahăr şi de ciocolată sau îngheţată. Dulciurile gătite în casă pe bază de lapte şi cacao sunt cea mai bună variantă pentru cel mic (şi nu numai).
Organismul nu îşi face depozite de proteine, de aceea copilul are nevoie să-i includeţi în alimentaţie o sursă de proteine, chiar şi vegetale. Deşi până la vârsta de doi ani copiilor le este recomandată o alimentaţie bogată în grăsimi provenite din lactate, după această vârstă trebuiesc redusee cantităţile de grăsime. O alimentaţie echilibrată trebuie să conţină mai multă brânză de vaci, iaurturi şi lapte, în defavoarea caşcavalurilor (mai ales afumate). Cele mai bune sunt brânzeturile cu conţinut sub 20% grăsime. Sunt total nerecomandate alimentaţiei copilului mic produse nepreparate, sau crude precum: ouăle crude, carnea crudă, fructele de mare.
Sunt de asemenea interzise din meniul copiilor: miere (dacă are sub 1 an), brânzeturi cu mucegai, brânzeturi nepasteurizate (feta, brie sau camambert), lapte şi sucuri nepasteurizate. Conservele şi afumăturile trebuie reduse la minimum.
Cea mai mare calitate a fructelor este că sunt bogate în vitamina C, care ajută la creşterea imunităţii. Probleme care vin din consumul fructelor sunt cauzate, de cele mai multe ori, de nerespectarea regulilor de igienă, nu de ceea ce conţin fructele. Copilul trebuie învăţat să spele orice fruct pe care îl consumă, apoi cel mai bine s-l şteargă cu un şervet.
Deseori alegem să curăţăm fructele de coajă sub motivul că în ea se adună cele mai multe pesticide – este adevărat, dar tot aici se adună şi cele mai multe vitamine. Tocmai de aceea trebuie să alegi ce consideri că este mai important.
Conform unui studiu american, cel puţin jumătate din bolile provocate de alimente ar putea fi evitate dacă, înainte de a găti şi a atinge vreuna liment, ne-am spăla pe mîini. Insistă ca şi copii tăi să facă la fel, până gestul le va intra în obicei.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…