Iarna este într-adevăr un anotimp nu foarte prietenos cu pielea, cu atât mai mult cu cât vorbim de pielea unui bebeluș. Gerul, vântul, diferențele de temperatură afectează epiderma, determinând uscăciunea excesivă și iritarea cutanată. În plus, temperatura ridicată din casă și aerul foarte uscat provocat de sursele de încălzire usucă suplimentar aerul, favorizând agravarea afecțiunilor dermatologice deja existente, precum dermatita atopică, rozaceea sau xeroza cutanată.
Așadar, este normal să ai întrebări despre îngrijirea pielii bebelușului iarna, mai ales atunci când temperatura scade – ceea ce înseamnă că pot apărea noi probleme de piele. Așa cum ați putea observa că propria piele se schimbă iarna, nevoile de îngrijire a pielii bebelușului se pot schimba și ele. Aerul rece și uscat și vântul aspru de iarnă pot usca și irita pielea delicată a bebelușului.
Pentru a vă ajuta să treceți prin această perioadă, vă recomandăm să luați în calcul câteva elemente esențiale de îngrijire a pielii pe timpul iernii. Citiți mai departe la ce să vă așteptați și ce soluții pentru îngrijirea pielii bebelușului în timpul iernii sunt necesare.
Pielea este o structură complexă de țesuturi care lucrează împreună pentru a proteja organismul, în mai multe feluri. În primul rând, aceasta formează o barieră de apărare, protejând organele de invadatori străini, cum ar fi bacteriile și virusurile. Celulele Langerhans formează prima linie de apărare a sistemului imunitar la nivelul stratului exterior al pielii.
Epiderma sau stratul exterior al pielii bebelușului este mult mai subțire decât în cazul adulților. Bariera cutanată protectoare este încă destul de limitată la copil între 0 și 2 ani. Glandele sebacee și sudoripare nu sunt înca pe deplin funcționale și nu reglează corespunzător temperatura extremităților bebelușului. Drept urmare, în timpul iernii pielea bebelușului este foarte vulnerabilă în fața agresiunilor externe: ger, vânt, umezeală, aer foarte uscat în interiorul casei.
Bariera cutanată se dezvoltă în această perioadă, iar de modul în care este protejată până la vârsta de 2 ani depinde în bună măsură starea ei de sănătate pentru tot restul vieții.
Iată câteva probleme ale pielii pe care le poți observa la bebelușul tău în timpul iernii:
Dacă bebelușul are deja pielea uscată sau o afecțiune a pielii, cum ar fi eczemele, cu atât mai mult este necesar să acordați o atenție suplimentară pe vreme rece.
Deshidratarea pielii se afla la originea problemelor care pot afecta bebelușul în timpul iernii. Există mai multe lucruri care pot ajuta la protejarea pielii bebelușului sau la ameliorarea pielii uscate și mâncărimii în timpul iernii, precum:
Tu îți cunoști cel mai bine bebelușul. Dacă hidratarea zilnică sau alți pași de bază nu ajută sau dacă pielea bebelușului se înrăutățește, cereți sfatul medicului. Ar putea exista un alt motiv pentru pielea uscată și crăpată, dincolo de uscăciunea normală cauzată de sezonul rece.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…