Transplantul cu celule stem sau terapia celulară este un act medical prin care sunt transferate celule stem sănătoase de la un donator compatibil la pacientul bolnav. O șansă la viață. Acest lucru îl face sângele sănătos: oferă o șansă la viață persoanelor bolnave care au nevoie de un transplant pentru a putea trăi.
Există o mulțime de motive pentru care sângele este atât de prețios, o mulțime de boli care pot fi tratate și vindecate. Transplantul cu celule stem este recomandat pentru o gamă vastă de afecțiuni ale sângelui, imunologice, metabolice și maligne, din care fac parte leucemia, talasemia, anemia Fanconi, limfomul Non-Hodking și multe alte maladii grave.
Ce sunt celulele stem? Cum decurge un transplant cu celule stem? Care este diferența dintre transplantul cu celule stem autolog față de transplantul cu celule stem alogen? Îți spunem în cele ce urmează:
Ce sunt celulele stem și de ce este nevoie de ele pentru transplant?
Celulele stem sunt celule cu o extraordinară capacitate de a se multiplica și de a se transforma într-o diversitate mare de alte celule, putând astfel să reînnoiască și să refacă țesuturi afectate sau distruse. Celulele canceroase din organismul unui bolnav se înmulțesc necontrolat ducând la creșterea unor tumori.
Chimioterapia folosită ca metodă de tratament în tratarea cancerelor are scopul de a distruge celulele cancerigene și de a stopa creșterea de celule noi cancerigene. Dar, ea acționează nu doar asupra celulelor cancerigene, ci și asupra celulelor sănătoase din corp.
Celulele stem sunt cele mai importante în transplant datorită capacității lor mari de multiplicare ceea ce ajută la formarea de noi celule sangvine. Un transplant de celule stem implică prelevarea de celule stem din sângele sau măduva osoasă a unei persoane sănătoase compatibile (transplant alogen) sau prelevarea de celule stem din propriul corp și transplantarea lor după ce au fost îndepărtate celulele bolnave (transplant autolog).
Transplant cu celule stem alogen și autolog
Există două tipuri de transplant cu celule stem care au ca scop restabilirea funcției celulare, la bolnavii care au măduva osoasă afectată, care suferă de cancere, leucemii sau boli ale sistemului imunitar, iar acestea sunt: transplantul alogen și transplantul autolog. Transplantul cu celule stem autolog presupune prelevarea celulelor stem chiar de la pacient, înainte ca acesta să fie supus unui tratament care le poate distruge, așa cum se întâmplă în cazul chimioterapiei.
Celulele stem sunt recoltate fie din măduva osoasă, fie din sânge, fie sunt folosite probele recoltate la naștere din cordonul ombilical și sunt introduse prin perfuzie în corpul persoanei bolnave. Transplantul de sânge din cordonul ombilical nu implică necesitatea testului de compatibilitate, deoarece nu există riscul ca sistemul imunitar să respingă celulele, și poate ajuta la diminuarea riscului de apariție a complicațiilor după intervenție.
Transplantul cu celule stem alogen presupune ca probele să provină de la un donator compatibil, astfel încât markerii sistemului imunitar ai donatorului să se afle în corelație cu cei ai primitorului. Avantajul tratamentului alogen cu celule stem în cazul unui bolnav de cancer este acela că sângele donatorului este sănătos, nu conține celule canceroase.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Cum se efectuează transplantul cu celule stem?
Un transplant cu celule stem are în principiu cinci etape principale. Acestea sunt:
- Efectuarea testelor și investigaţiilor necesare pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului;
- Recoltarea celulelor stem – procesul de prelevare a celulelor stem care vor fi utilizate în transplant, fie de la acelaşi pacient, fie de la un donator sau solicitarea probelor cu celulele stem din cordonul ombilical al copilului de la banca de celule stem unde sunt stocate;
- Tratamentul cu chimioterapie și / sau radioterapie în cazul în care este vorba de o formă de cancer;
- Transplantarea celulelor stem pe care bolnavul le va primi sub forma unei perfuzii sanguine, pe cale intravenoasă. Procedura durează aproximativ o oră, proces în care celulele stem intră în circuitul sangvin și încep să producă noi celule de sânge;
- Perioada de recuperare, când practic transplantul restabilește cantitatea normală de celule care a fost distrusă prin terapia intensivă.
Dacă vorbim de transplantul cu celule stem pentru un bolnav de cancer, acesta presupune ca înainte de efectuarea lui, bolnavul să urmeze un tratament intensiv de chimioterapie sau de chimioterapie și radioterapie, pentru a i se distruge cât mai celule canceroase din organism. După 20 de zile de la tratament se poate realiza transplantul cu celule stem. Se vor efectua de asemenea o serie de teste medicale diferite pentru a analiza toți factorii medicali ce pot interfera cu procedura.
Aceste teste includ:
- Un istoric complet al stării de sănătate și o examinare medicală generală;
- Analiza antigenului leuocitar uman – HLA;
- Analiza măduvei osose;
- CT (tomografie computerizată) sau RMN (imagistică prin rezonanță magnetică);
- Testări cardiace (electrocardiograma sau ecocardiograma);
- Analiza sănătății plămânilor;
- Teste de sânge complete, inclusiv screening-uri pentru virusuri cum ar fi hepatita B și HIV;
- Evaluarea stării psihologice și emoționale.
Așa cum menționam anterior, pacientul primeşte celulele stem hematopoietice donate sub forma unei transfuzii, indiferent de metoda prin care au fost donate celulele (din măduvă osoasă sau din sânge periferic).
Celulele recoltate sunt transportate de la centrul de recoltare la centrul de transplant în condiţiile legislaţiei în vigoare, de către transportatori autorizaţi. În cazul în care centrul de transplant se află la o distanţă mai mare de 24 ore de centrul de recoltare, este necesar ca probele cu celulele stem hematopoietice să fie crioprezervate (îngheţate).
Inimile pot bate în continuare pentru oamenii bolnavi dacă primesc un transplant cu celule stem. Dacă vrei să fii erou pentru un om aflat în suferință te poți înscrie pe lista donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice din Registrul de Celule Stem unde Baby Stem este ambasador al campaniei Donează o șansă la viață!
Davă vrei să fii un eoru pentru copilul tău, atunci alege recoltarea celulelor stem la naștere, pentru că o sursă bogată de celule stem este sângele din cordonul ombilical recoltat la naşterea nou-născutului.