Sfaturi gravide

Coronavirus în sarcină. Ce e bine să știe o gravidă despre Covid-19

Imposibil să nu te fi întrebat dacă, însărcinată fiind, nu ești mai susceptibilă de a lua corona virus. Este normal să fii preocupată pentru că se știe că o femeie gravidă are un sistem imunitar mai slab. Motivul pentru care imunitatea este mai scăzută în sarcină este dat de faptul că organismul gravidei trebuie să se comporte mai puțin ”agresiv” pentru a nu respinge noul organism găzduit. 

 

Infecția cu Corona Virus: riscuri pentru mamă și făt?

 

În ceea ce privește infecția Covid-19, nu există încă informații concludente în rapoartele științifice publicate în legătură cu manifestările femeilor însărcinate la COVID-19, potrivit CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA). 

 

Dar, după cum s-a observat în cazuri de alte infecții asociate cu coronavirusul (precum sindromul de coronavirus respirator acut sever (SARS-CoV) și sindromul de coronavirus respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) precum și alte infecții respiratorii virale, precum gripa, în timpul sarcinii, gravidele pot prezenta un risc mai mare de agravare a simptomelor, de avort spontan și chiar de mortalitate la naștere. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

 

Două studii efectuate în timpul unor focare de coronavirus (SARS-CoV și MERS-CoV) i-au făcut pe cercetătorii de la Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare şi Universitatea din Aix-Marseille, sa fie îngrijoraţi cu privire la  consecinţele pentru sănătatea mamei şi copilul. Studiul a urmărit 12 femei gravide care au contractat forma de coronavirus SARS între 2002 şi 2003. Au fost monitorizate 7 gravide care au fost în primul trimestru de sarcină când s-au infectat  Patru dintre ele au suferit avort spontan. Restul de 5 gravide au ajuns la al doilea sau al treilea trimestru. Doi dintre feţi au avut retard de creştere în mediul intrauterin. Patru femei au născut prematur, iar la trei dintre ele, cauza a fost starea de sănătate deteriorată. Trei gravide au murit din cauza SARS. 

 

Tot din același motiv, simptomele în timpul sarcinii durează în general de trei ori mai mult decât în mod obișnuit. Însă medicii spun că datele sunt limitate și că avortul este relativ frecvent la femei și există o mulțime de alte cauze din care poate apărea, ceea ce face greu de știut dacă a fost cauzat de o infecție virală sau de un alt factor.

 

Posibilă transmitere de la mamă la copil înainte de naştere?

 

Covid- 19, noul coronavirus apărut la sfârşitul lunii decembrie în China, este deocamdată insuficient studiat, mai ales în privinţa impactului său asupra sarcinii. Cu toate acestea, medicii de la Spitalul Wuhan, care s-au confruntat cu primul focar de infecţie au precizat că viitoarele mame ar putea să le transmită virusul bebeluşilor lor. Ei au ajuns la această concluzie după ce un nou-născut de o femeie infectată, a fost testat şi a avut un rezultat pozitiv, la câteva ore după naştere. Nou-născutul nu avea febră sau tuse, dar a suferit de dificultăţi de respiraţie. 

De asemenea, în Londra, o gravidă suspectă de pneumonie, a ajuns la spital cu puțin timp înainte de naștere. Imediat ce a adus copilul pe lume, femeia a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus. Copilul a fost diagnosticat și el cu COVID-19 și este tratat la North Middlesex Hospital, dar medicii nu știu dacă nou născutul a fost infectat cu virusul în burta mamei sau în timpul nașterii.

Cum se transmite coronavirusul?

 

Virusul Corona este foarte contagios, se transmite de la om la om prin picături de secreție, atunci când o persoană strănută, tușește sau chiar vorbește. Cele mai recente studii au arătat că virusul COVID-19 poate rezista activ în aer timp de 30 de minute în spații închise. De asemenea, dacă o persoană tușește sau strănută, coronavirusul are capacitatea de a infecta pe o rază de 4,5 metri. 

 

Coronavirusul se poate transmite și prin contactul cu suprafețe infectate, pe care a ajuns virusul. Astfel, dacă atingem o suprafață pe care este activ coronavirusul (de exemplu clanța unei uși) și apoi ne atingem fața (nas, gură sau ochi) există riscul foarte mare de a ne infecta cu coronavirus.

 

Măsuri de precauție împotriva infecției Covid-19 pentru gravide

 

În general, este important ca femeile însărcinate să se protejeze de boli întotdeauna, dar cu atât mai mult în prezent când la nivel mondial există pandemie de Covid-19. Deși, nu există vaccin pentru noul coronavirus, dacă ești însărcinată trebuie să ții cont de măsurile de prevenție recomandate la nivel general, pe care oricine obligatoriu trebuie să le adopte:

 

  • Spală-te des pe mâini. După ce ai venit de afară și ai atins clanțele ușilor, spală-te pe mâini. Înainte de a mânca, spală-te întotdeauna pe mâini timp de 20 de secunde. Dacă nu ai la îndemână apă, poți folosi dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool.
  • Acoperă-ți nasul și gura atunci când tușești sau strănuți. Folosește un șervețel pe care să-l arunci la coș sau pliul cotului. Dacă instinctiv ai strănutat în palme, spală-ți mâinile. 
  • Evită să îți atingi ochii, nasul și gura. Știm că de multe ori, gesturile nu sunt conștiente, dar cu atât mai mult cu cât ești însărcinată ar trebui să-ți impusi să nu -ți atingi fața. 

 

În momentul de față, gravidele ar trebui să urmeze același set de recomandări expuse de oficialii de sănătate publică. Acestea includ spălarea frecventă și corectă a mâinilor, distanțarea socială și evitarea ieșitului afară, în plus contactul cu persoane bolnave sau cu simptome de răceală și gripă ar trebui complet exclus. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cea mai puternică legătură dintre mamă și copil, cordonul ombilical, reprezintă și sursa cea mai bogată de celule stem, cu potențial enorm de vindecare pentru cele mai severe boli. Ai grijă de tine și noi vom avea grijă de micuțul tău în viitor, pentru că Baby Stem se ocupă de păstrarea celulelor stem în deplină siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului!

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022