Cuprins
Cordonul ombilical, care conectează copilul la placentă, conține trei vase: două artere care transporta sânge de la copil la placentă și o venă care transporta sânge înapoi la copil.
Sângele din artere conține elementele care trebuie eliminate, cum ar fi dioxidul de carbon, din metabolismul bebelușului. Dioxidul de carbon este transferat de-a lungul placentei în sângele mamei și apoi în plămâni, unde este inspirat. Oxigenul este transportat din celulele roșii în circulație, de-a lungul placentei până la copil prin cordonul ombilical. În plus, pe lângă oxigen, cordonul ombilical transportă substanțe nutritive de la placentă la bebeluș.
Vasele din cordonul ombilical au un strat protector gelatinos care împiedică înnodarea, iar cordonul este înfășurat, astfel încât bebelușul să poată să se miște în jur. Modelul de rotație a cordonului ombilical este stabilit, de regulă, până în săptămâna nouă și este de obicei în sens invers acelor de ceasornic. Cu toate acestea, cordonul se poate spirala mai târziu, uneori nu este stabilit decât după 20 de săptămâni. Mișcările copilului par să încurajeze această spiralare.
Există mai multe afecțiuni ce pot fi întâlnite pe parcursul sarcinii și pot avea legătură cu cordonul ombilical.
Studiile arată că 1 din 3 copii se poate naște cu cordonul ombilical în jurul gâtului. Acesta poate fi doar o dată în jurul gâtului sau de mai multe ori. Cordonul ombilical în jurul gâtului nu afectează bebelușul intrauterin dar, în unele cazuri, împiedică nașterea naturală fiind recomandată operația de cezariană.
Vorbește cu doctorul tău despre toate riscurile pe care cordonul ombilical le poate avea!
Știai că sângele din cordonul ombilical este foarte bine oxigenat, plin de substanțe nutritive și de celule stem? Află mai multe despre stocarea celulelor stem din cordonul ombilical la naștere chiar aici www.babystem.ro
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…