Consumul de medicamente în timpul sarcinii

Dacă ești însărcinată sau ți-ai propus să faci asta, este posibil să fii destul de confuză în ceea ce privește consumul de medicamente pe care ai voie să le iei în timpul și înaintea acestei perioade. Dacă ai impresia că nu poți rezista fără medicamentele obișnuite, să știi că nu esti singura. Potrivit unor studii mai bine de 90% dintre femeile însărcinate iau cel puțin un medicament în timpul sarcinii, iar 70% dintre mame apelează la o prescripție medicală.

Consumul de medicamente în perioada de sarcină trebuie ajustat și întotdeauna consultat medicul înainte de a ingera orice gen de pastile, fie că vorbim chiar de vitamine sau suplimente alimentare naturale. Atunci când vorbim de suplimente, singura excepție de la regula de mai sus o face acidul folic, de 800 mg, pe care orice femeie însărcinată este recomandat să îl consume.   

Dacă obișnuiești să iei o pastilă pentru  orice durere de cap sau strănut este bine să lași acest obicei de o parte atunci când ai rămas însărcinată. Antiiflamatoarele, în care sunt incluse aspirina, ibubrofenul, dar și antibioticele sau antiacidele nu trebuie consumate în timpul sarcinii, în special dacă te afli în trimestrul al treilea de sarcină. Pe lista medicamentelor interzise se află și antidepresivele , în special cele care conțin Paroxetină și care pot afecta fătul, mai ales dacă sunt luate în primul trimestru de sarcină. Grețurile de dimineață, te poate face să dai fuga o la farmaciei. Atenție însă, chiar dacă majoritatea pastilelor care îți calmează senzația de greață sunt pe bază de ghimbir și vitamină B6, este bine să consulți înainte medicul pentru a te asigura că este în regulă să le consumi.

Ce putem face însă pentru a preveni consumul de medicamente în timpul sarcinii?

Pentru a evita consumul de medicamente, un prim pas ar fi întărirea sistemului imunitar, mai ales că acesta scade cu mult în timpul sarcinii,  astfel încât răcelile și gripele sezoniere să nu te afecte.  O dietă echilibrată, un consum crescut de vitamină C, pe care o poți lua din fructe și legume proaspte, dar și evitarea factorilor de stres pot diminua riscul contactării unei răceli. La toate acestea, se adaugă și exercițiile fizice regulate, precum și respectarea regulilor de igienă ( spălarea frecventă pe mâini, evitarea spațiilor aglomerate etc.)

Consumul medicamentelor fără un consult în prealabil al medicului poate crește riscul nașterii un copil cu defecte sau poate provoca chiar complicații la naștere. Nu te baza pe sfaturi primite de la alte mămici, atunci când vine vorba de sănătatea ta. Fiecare sarcină diferă, în funcție de organismul și stilul de viață al mamei.   

  

Publicat de
andreea

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022