Ziceam în articolul de ieri că, încă aproape de la început bebeluşul ne simte şi încearcă să comunice cu noi: reacţionează la sunetele foarte puternice, la zgomot, dar mai ales la vocea mamei. Când mămica îi vorbeşte bebeluşului, acesta îi recunoaşte imediat vocea şi o loveşte uşor ca răspuns. Tocmai de aceea loviturile în burtică bucură atât de mult părinţii, bebe demonstrează că se simte bine şi că e mulţumit să vă audă vocea.
Pe la 17 săptămâni bebeluşul începe acest „dialog”, dar mămica îl va percepe abia pe la săptămâna a 20-a. Încercaţi să apăsaţi uşor, ca răspuns pe zona abia „împunsă” şi veţi simţi lovituri uşoare ca răspuns. Este felul lui dulce de a dialoga.
După primele ecografii o să vă fie mai uşor, atât mămicii cât şi tăticului să vorbească c micuţul ce se va naşte, pentru că îşi poate imagina mai bine cum arată acesta, îi puteţi da un nume. Vorbiţi cât mai mult cu copilul, transmiteţi-i străi pozitive, acesta aude şi percepe vibraţiile vocii, care au un efect cu adevărat pozitiv asupra-i.
Explicaţi-i străile de spririt atunci când sunteţi supărată sau agitată. Experimentele au demonstrat că în astfel de momente bebeluşul resimte fricile sau nervozitatea mamei şi i se dublează ritmul cardiac. Spuneţi-i ce simţiţi şi că el nu are de ce să se simtă rău, că nu are nicio vină. Este un exerciţiu bun atât pentru copilaş, cât şi pentru mămică, ea descărcându-şi astfel năduful.
Vocea lui tati este ciudată pentru bebeluş, el nu-şi poate da seama din prima că cel care vorbeşte este cineva atât de apropiat lui. Tocmai de aceea şi tăticii ar trebui să se implice activ încă din primele luni de sarcină. Să vorbească cu bebeluşul şi să mângţie burtica atunci când acesta o bate cu picioruşele. Sună ca un joc, dar este un joc cu miză foarte importantă.
Chiar dacă nu există dovezi reale că ascultatul muzicii lui Bach sau Mozart îi face pe bebluşi mai deştepţi, totuşi aceasta are un efect calmant demonstrat asupra lor. Tocmai de aceea, vă recomandăm cu drag acest mic experiment. O să vă placă!
Bebeluşul are nevoie în general de linişte, de atmosferă calmă, fără agitaţii de prisos, veţi observa de exemplu că atmosfera din club nu îi face bine deloc. Evitaţi spaţiile închise, cu mult zgomot şi agitaţie, fum de ţigară, pentru binele bebeluşului. Chiar dacă va putea să vă mulţumească abia la mai mult timp după naştere, liniştea lui şi micile bătăi din picioruşe la auzul vocii mamei sunt unele dintre cele mai mare semne de recunoştinţă!
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…