Colostrul începe să fie secretat în primele ore după ce a avut loc naşterea, atunci când sânii proaspetei mămici prezintă scurgeri secretate de un lapte mai gros de o nuanță gălbuie ce apare înaintea laptelui propriu-zis. Colostrul se mai deosebeşte de laptele propriu-zis şi prin alte câteva calităţi și de aceea poartă numele de„aur lichid”. Iată ce ar trebui să ştii şi tu despre primul lapte matern pentru bebe!
Colostrul constituie o formă de lapte produsă de glandele mamare, ce apare la finalul sarcinii. Majoritatea mamelor îl trec cu vederea sau îl observă abia la naştere, deşi el este produs propriu-zis începând cu luna a treia de sarcină. În unele cazuri acest colostru începe să curgă chiar înainte de momentul naşterii. Culoarea caracteristică este transparentă sau gălbuie şi puțin neclară.
Colostrul este compus din anticorpi şi imunoglobuline, ce au rolul de a proteja noul născut împotriva posibilelor boli. Lichidul conține o cantitate mai redusă de grăsimi şi mai mare de proteine decât laptele normal. Nou-născuţii dispun de un sistem digestiv imatur, iar colostrul le furnizează nutrimentele necesare reprezentând o formă foarte concentrată într-un volum scăzut. Deşi nu este un număr mare de părinţi care cunosc acest aspect, are un uşor efect colostrulaxativ, contribuind la eliminarea primului scaun al bebeluşului. Acesta îndepărtează bilirubina în exces, un produs rezidual al globulelor roşii din sânge, care apare în cantităţi mari la naştere din cauza reducerii volumului de sânge şi previne apariţia icterului.
Este foarte important să te concentrezi asupra sănătății copilului, iar lucru poate fi asigurat, în cazul bebeluşului tău, prin recoltarea de celule stem. O astfel de clinică specializată este Baby Stem, partener în România a băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania. Baby Stem aduce în România experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitează www.babystem.ro.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…