Cuprins
- Ce este un cerclaj?
- Când se apelează la cerclaj?
- Care sunt beneficiile unui cerclaj?
- La ce te poți aștepta după procedura de cerclaj?
- Care sunt riscurile unui cerclaj?
Când colul uterin al femeii este slăbit (uneori numit col uterin incompetent), crește riscul de naștere prematură, deoarece colul se scurtează sau se deschide prea devreme. Pentru a preveni travaliul prematur, medicul poate recomanda un cerclaj cervical.
Procedura de cerclaj este utilizată pentru a preveni aceste schimbări precoce în colul uterin al unei femei, diminuând astfel, riscul unei nașteri premature. Col uterin are rolul de a menține fătul în interiorul uterului până când mama ajunge la 37-38 de săptămâni de sarcină.
Ce este un cerclaj?
Tratamentul pentru un col deschis este o procedură chirurgicală numită cerclaj, în care colul uterin este cusut în timpul sarcinii, acesta fiind partea cea mai joasă a uterului care se extinde în vagin.
Când se apelează la cerclaj?
Cel mai bun moment pentru procedura cerclajului este în a treia lună (12-14 săptămâni) de sarcină. Cu toate acestea, unele femei pot avea nevoie de un cerclaj mai târziu în sarcină. Acest lucru este necesar după ce au început deja modificări precum deschiderea sau scurtarea colului.
Care sunt beneficiile unui cerclaj?
Cerclajul cervical ajută la prevenirea avortului sau a travaliului prematur cauzate de incompetența cervicală. Procedura are succes în proporție de 85% până la 90% din cazuri. Cerclajul cervical pare a fi eficient atunci când există o adevărată incompetență cervicală, dar, din păcate, diagnosticul de incompetență cervicală este foarte dificil și poate fi inexact.
La ce te poți aștepta după procedura de cerclaj?
- Vei rămâne în spital câteva ore sau peste noapte pentru a fi monitorizată în cazul unor contracții premature.
- Imediat după procedură, poți prezenta sângerare ușoară și crampe, care ar trebui să se oprească după câteva zile. Acestea pot fi urmate de o secreție vaginală crescută.
- Poți primi medicamente pentru a preveni infecția sau travaliul prematur.
- Timp de 2-3 zile va trebui să eviți activitatea fizică.
Care sunt riscurile unui cerclaj?
Contracții premature- Incapacitatea colului uterin de a se dilata normal în timpul travaliului
- Ruptură a membranelor
- Infecție de col uterin
- Unele riscuri asociate cu anestezia generală includ vărsături și greață
Este foarte important să discuți cu medicul tău despre orice problemă pe care o întâmpini și să mergi la consult în mod regulat pentru a preveni orice risc.