Într-o lume în care știința evoluează permanent, nu avem cum să nu vorbim de un viitor în ceea ce privește regenerarea celulară. Specialistii în domeniul medicinei regenerative, care are ca punct de plecare celulele stem, consideră că acțiunile din viitor se vor concentra în jurul a patru arii principale: terapiile celulare în care celulele stem au un rol central, terapia genică, obținerea de țesuturi și organe 3D și terapiile de stimulare a proceselor reparatorii proprii.
Celulele stem pluripotente și potențialul lor de vindecare sunt un subiect de interes major pentru cercetătorii din bioinginerie din toate colțurile lumii. Tocmai de aceea, medicina regenerativă evoluează permanent, iar studii clinice privind utilizarea celulelor stem au loc în centrele medicale din întreaga lume.
Medicina viitorului se află la o distanță tot mai mică față de prezent deoarece studiile și cercetările științifice care au la bază celulele stem confirmă că acestea au utilizări nesfârșite. Rezultate recente sunt încurajatoare privind tratamentele cu celule stem împotriva unora dintre cele mai grave boli.
Pentru că vrem să-ți faci o idee despre stadiul în care s-a ajuns în prezent, îți prezentăm 5 arii de aplicabilitate ale tratamentelor cu celulele stem:
1. Foliculi de păr din celule stem
Genetica, îmbătrânirea, nașterea, tratamentul cancerului, leziunile prin arsură și tulburările medicale, cum ar fi alopecia, sunt printre motivele principale pentru care peste 80 de milioane de bărbați, femei și copii din Statele Unite suferă de căderea părului. Afecțiunea este adesea asociată cu stresul emoțional, care poate reduce calitatea vieții și poate duce la anxietate și depresie. Din fericire pentru acești oameni, oamenii de știință de la Sanford Burnham Prebys au făcut o realizare științifică semnificativă care ar putea revoluționa industria creșterii părului.
Au crescut cu succes foliculi de păr funcționali din celulele stem. Folosind celule stem pluripotente induse de la om (iPSCs), au creat păr cu aspect natural care crește prin piele. Alexey Terskikh, Ph.D., profesor asociat în programul de dezvoltare, îmbătrânire și regenerare de la Prebys din Sanford Burnham Prebys, studiază un tip specific de celulă numită papila dermică care se află în interiorul foliculului pilos. Aceste celule controlează creșterea părului, inclusiv grosimea, lungimea și ciclul de creștere. Studiile sale efectuate deocamdată pe șoareci de laborator l-au ajutat să crească cu succes părul de sub piele (subcutanat) prin crearea papilelor dermice derivate din celulele stem pluripotente umane.
În prezent, laboratorul Terskikh lucrează la derivarea părții epiteliale a unui folicul de păr din iPSC-uri umane. Celulele epiteliale și papilla dermice derivate de iPSC umane vor permite generarea de foliculi de păr complet umani, pregătiți pentru transplantul alogen la om. Această abordare a regenerării foliculilor de păr diferă de toate celelalte, deoarece iPSC-urile umane oferă un aport nelimitat de celule.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
2. Inima umană vascularizată printată 3D cu ajutorul celulelor stem pluripotente
Prima inimă vascularizată, perfect funcțională, a fost realizată cu ajutorul imprimantei 3D, folosindu-se celule stem pluripotente. Oamenii de știință de la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School au crescut cu succes o inimă umană din celulele pielii adulte, iar o echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv a reușit să imprime 3D structura inimii, folosind celule stem și materiale biologice.
În acest stadiu, inima imprimată 3D produsă la Școala de Biologie Celulară Moleculară și Biotehnologie TAU este dimensionată pentru un iepure și va trebui să treacă printr-un proces de maturare în bioreactoare pentru a menține celulele în viață și pentru a le crește, pentru a se adapta la o inimă de dimensiuni medii. Următorul pas pe care îl urmăresc cercetătorii este să învețe inimile printate să obtină capacitatea de pompare naturală a inimii.
3. Reîntinerirea creierului cu celule stem
Domeniul cel mai promițător de aplicare al tratamentului cu celule stem pare să fie cel al bolilor neurologice. Din categoria bolilor rare, afecțiunile neurologice severe reprezintă mai mult de 50% și sunt în principal afecțiuni ale creierului, măduvei spinării și sistemului nervos. Potrivit unui studiu clinic realizat în cadrul Universității de Medicină Duke, din SUA, un transplant cu celule stem din sângele ombilical al copilului a îmbunătățit conectivitatea creierului și funcția motorie la copiii cu paralizie cerebrală spastică.
Studiul a inclus 63 de copii cu diferite tipuri și severități de paralizie cerebrală spastică, o afecțiune cauzată de leziuni cerebrale depistate înainte sau la naștere. Copiii care au primit o doză intravenoasă de cel puțin 25 de milioane de celule stem pe kilogram din greutatea corporală au înregistrat îmbunătățiri ale funcției motorii un an mai târziu. Îmbunătățirile au fost mai mari decât cele observate în mod obișnuit la copiii de aceeași vârstă și condiție medicală similară care au primit o doză mai mică de celule stem sau un tratament placebo.
Bolile neurologice sunt, de obicei, ireversibile, ca rezultat al regenerării limitate a sistemului nervos central. Prin urmare, pe baza capacității regenerative a celulelor stem, terapiile de transplant se află în continuu în testare și în studii preclinice, pentru că există rezultate pozitive care arată șansa către viitor.
4. Tratament anti-îmbătrânire cu celule stem
Îmbătrânirea este un proces natural, dar destul de complicat, în care celulele mor după ce s-au deteriorat progresiv, în timp. Atunci când o persoană ajunge la maturitate poate deja să înceapă să se confrunte cu anumite probleme fizice asociate vârstei înaintate. Soluția anti-îmbătrânire găsită de cercetători din cadrul School of Medicine Miller – Universitatea din Miami sunt celulele stem. Recent au fost publicate rezultatele a două studii clinice la om, privind o terapie cu celule stem care poate inversa simptomele debilizării asociate înaintării în vârstă.
Tratamentul cu celule stem mezenchimale vizează reducerea efectelor debilizării oamenilor în vârstă. În studiile clinice realizate la School of Medicine Miller – Universitatea din Miami, a fost aplicată o singură perfuzie la pacienții cu vârsta medie de 76 ani. În primul studiu, 15 pacienți tratați au primit o singură perfuzie cu celule mezenchimale, colectate de la donatori cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani.
Șase luni mai târziu, toți pacienții au demonstrat rezultate îmbunătățite ale calității vieții. Și în cazul celui de-al doilea studiu, celulele stem au demonstrat efecte pozitive în tratarea debilizării și dizabilităților legate de îmbătrânire, îmbunătățind capacitatea fizică și calitatea vieții.
5. Celulele stem – capabile să repare dinții deteriorați
Un studiu clinic publicat în revista Science Translational Medicine, efectuat în China la care au participat 40 de copii, demonstrează cum pot fi reparați cu ajutorul celulelor stem dinții care suferă de necroză a pulpei. Studiul a fost făcut atât pentru dinți adulți permanenți, cât și pe dinți de bebeluși, care ar trebui să cadă la vârsta de 6-7 ani.
Pacienții care au primit tratamentul cu celule stem au fost monitorizați timp de aproximativ trei ani. Ei au prezentat un flux de sânge mai bun în dinți, sisteme mai bune de rădăcină și dentină mai groasă decât în cazul tratamentelor printr-o procedură tradițională. Copiii și-au recăpătat senzațiile în dinți.
Cercetarea se află încă în stadii incipiente. Această opțiune nouă de tratament, deși este în prezent limitată la copii mici, ar putea oferi un progres în îngrijirea dentară.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Dincolo de aspectele de business, știință, informare și sănătate, stocarea celulelor stem este văzută de tot mai multe persoane ca o asigurare pentru viitor. În lupta cu bolile, suntem deseori tentaţi să căutăm ajutor în exterior. Studiile și cercetările științifice ne-au arătat că, de multe ori, soluţiile se află chiar în interiorul propriului organism. Celulele stem reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse pe care ni le oferă corpul uman şi sunt folosite în tratarea a zeci de afecţiuni severe, acute sau cronice, ca diabetul, cancerul, bolile Alzheimer, Parkinson, dar şi în tratamente revoluţionare de înfrumuseţare.