Un mic grup de șase pacienți cu boala critică COVID-19 spitalizați în Israel au fost tratați cu o terapie celulară pe bază de placentă și au supraviețuit, conform datelor inițiale.
Toți pacienții sufereau de insuficiență respiratorie acută și complicații inflamatorii legate de COVID-19. Patru din cei șase pacienți au prezentat, de asemenea, semne de insuficiență cardiovasculară și renală.
După o săptămână de tratamente, rezultatele inițiale au arătat că toți pacienții au supraviețuit, patru dintre ei au reluat funcția respiratorie în parametrii normali și trei dintre pacienți sunt în prezent în stadiu avansat de îmbunătățire a funcției respiratorie și sunt pe punctul de a fi decuplati de la ventilatoare. Un singur pacient a prezentat deteriorarea stării respiratorii.
Aceste rezultate promițătoare timpurii sugerează că terapia cu celule placentare poate fi o terapie sigură și eficientă pentru unele dintre cele mai grave simptome ale coronavirusului.
Atunci când o persoană este bolnavă cu COVID-19, sistemul său imunitar devine supraactivat din cauza infecției, iar acest lucru poate duce la inflamații severe, la deteriorarea plămânilor si deseori la probleme respiratorii ulterioare.
Studiile clinice anterioare au arătat că celulele derivate din placentă conțin proprietăți unice care reglează sistemele imune hiperactive și ajută la reducerea inflamației care apare în alte afecțiuni, cum ar fi fibroza pulmonară, leziuni renale acute și multe altele.
Compania terapeutică Pluristem a explicat că terapia lor celulară bazată pe placentă folosește „celule alogenice de tip mezenchimal, care prezintă proprietăți imunomodulatoare”, care ajută la tratarea virusului mortal. În esență, tratamentul utilizează un produs celular pe bază de placentă pentru a restabili celulele naturale care sunt cruciale pentru sistemul imunitar.
Rezultatele inițiale ale tratamentului au demonstrat îmbunătățiri ale sistemului imunitar al pacienților, ceea ce a contribuit la reducerea simptomelor fatale ale pneumoniei și inflamației generale a țesutului pulmonar ca rezultat al COVID-19.
În urma rezultatelor pozitive, timpurii ale tratamentului, Pluristem intenționează să aplice pentru un studiu clinic multinațional pentru tratamentul complicațiilor asociate cu COVID-19. Compania este deja în discuții cu autoritățile de reglementare din Europa și SUA pentru a „defini o strategie clinică pentru COVID-19”.
În prezent sunt în curs numeroase alte cercetări și studii clinice care investighează utilizarea celulelor stem ale cordonului ombilical pentru combaterea COVID-19. Rezultatele acestor studii au arătat rezultate promițătoare timpurii, un pacient în vârstă de 65 de ani realizând o recuperare remarcabilă după ce a primit terapie cu celule stem din cordonul ombilical.
Aflați mai multe despre celulele placentare și despre utilizarea lor în diferite studii clinice, faceți clic aici.
Referinte
Mayaan Jaffe-Hoffman (2020) “Israeli COVID-19 treatment shows 100% survival rate – preliminary data” The Jerusalem Post, accessed 9th April 2020, available at: https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-COVID-19-treatment-shows-100-percent-survival-rate-preliminary-data-624058
Pluristem (2020) “Pluristem Reports Preliminary Data from its COVID-19 Compassionate Use Program, Treating Seven Patients with Acute Respiratory Failure”, accessed 9th April 2020, available here: https://www.pluristem.com/wp-content/uploads/2020/04/PSTI-PR-Follow-up-on-Covid-19-treatments-FINAL-FOR-RELEASE.pdf
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…