Un al doilea bărbat cu HIV a fost vindecat de infecție după ce a primit un transplant de celule stem de la un donator care are o mutație a rezistenței la HIV. Pacientul locuiește în Londra și suferă de HIV din 2003. Acesta a primit transplantul cu celule stem după ce a fost diagnosticat cu leucemie mielogenă acută (AML) în 2012.
La 30 de luni după ce a urmat terapia antiretrovirală (ART) pentru a suprima HIV, bărbatul a fost declarat videncat potrivit unei declarații date de specialiști în revista medicală The Lancet HIV, informații prezentate și la Conferința despre retrovirusuri și infecții oportuniste (CROI) din Boston.
Cheia pentru eradicarea virusului a fost găsirea unui donator de celule stem ale cărui celule au avut două copii ale mutației CCR532 care împiedică infiltrarea HIV în globulele albe din gazdă. Medicii au găsit un donator cu o dublă copie a unei mutații genetice care oferă în mod natural o rezistență la HIV. Aproximativ 1% din descendenții europenilor nordici au moștenit această mutație de la ambii părinți și sunt imuni la HIV. După 18 luni de tratament, analizele au arătat apreciat că boala a intrat în remisiune.
Prima dată când această abordare a dus la eradicarea HIV s-a întâmplat în urmă cu 9 ani, la un pacient din Berlin, potrivit autorului principal al studiului, profesorul Ravindra Kumar Gupta de la Universitatea din Cambridge.
Dar, specialiștii spun că acest lucru nu înseamnă că ar putea fi extins ca un tratament de rutină, în special pentru pacienții care urmează deja tratamentul clasic care funcționează, deoarece transplantul de celule stem se află în cercetare și poate fi o procedură medicală riscantă.
„Este important de menționat că acest tratament curativ este utilizat doar ca ultimă soluție pentru pacienții cu HIV care au, de asemenea, boli hematologice care pot pune viața în pericol”, a declarat prof. Gupta. „Acesta nu este încă un tratament care ar putea fi oferit pe scară largă pacienților cu HIV”.
Faptul că există o a doua vindecare funcțională a HIV, oferă o perspectivă asupra modului în care această cură cu celule stem poate fi aplicabilă și dezvoltată în viitor, de exemplu, folosind medicamente de editare a genelor pentru a introduce mutația CCR532 la pacienți.
Important de spus este că pacientul din Londra a avut o procedură de tratament mai puțin intensă decât pacientul din Berlin, cu un regim de chimioterapie mai blândă – fără iradiere a întregului corp – și o singură procedură de transplant. Pacientul din Berlin a avut două transplanturi, precum și chimioterapie și doză mare de radioterapie pentru a viza orice HIV rezidual în țesuturi.
Transplantul cu celule stem a modificat sistemul imunitar al bolnavilor, inducându-le mutația genetică și oferindu-le rezistență la HIV. Medicii au observat că rămășițe de ADN HIV-1 integrat au rămas în probe de țesut, dar cercetătorii consideră că acestea sunt „fosile” – incapabile să reproducă virusul. Pacientul va avea totuși nevoie de monitorizare continuă, dar mult mai puțin frecventă pentru a urmări o posibilă reapariție a virusului.
Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) este un virus care atacă sistemul imunitar și îngreunează lupta organismului cu infecțiile și cu bolile. Dar, a fi infectat cu virusul HIV nu înseamnă a avea SIDA. SIDA este ultimul și cel mai sever stadiu al infecției cu virusul HIV. Unii oameni trăiesc cu infecția cu virusul HIV mulți ani, chiar zeci de ani până a face SIDA.
Din păcate, în primele 3-6 luni virusul HIV nu poate fi detectat în sânge, dar infectivitatea este mare. Încă din primele 3 zile de la infecție, are loc o multiplicare importantă a virusului HIV, cu localizarea acestuia în creier, splină și în țesutul limfoid asociat tubului gastric, organe care vor deveni rezervoare virale.
Din punct de vedere clinic, primoinfecția este asimptomatică în cele mai multe cazuri, sau, dacă apar, simptomele sunt similare cu cele ale unei gripe, sunt tranzitorii, motiv pentru care pacientul nu se prezintă la medic.
Chiar dacă în prezent acestea sunt cazuri izolate oferă speranța că în viitor infectia cu virus HIV își va găsi o modalitate terapeutică în direcția tratamentului cu celule stem, fie ele recoltate la naștere din sângele cordonului ombilical, fie recoltate din măduva osoasă.
Transplantul de celule stem se utilizează atunci când celulele stem sau măduva osoasă au fost deteriorate sau distruse de boală, inclusiv de unele tipuri de cancer sau de doze mari de chimioterapie sau radioterapie.
Celulele stem sunt celule imature (primitive), care pot fi celule stem mieloide și limfoide. Acestea derivă din celule numite celule stem pluripotente comune. Unele celule stem rămân aşa, iar altele trec printr-o serie de etape până ajung să se transforme în celule sangvine specializate, mature.
Celulele stem din sângele cordonului ombilical pot fi utilizate în transplantul de celule stem pentru a înlocui celulele bolnave și pentru a reconstrui sistemul sanguin și sistemul imunitar al unei persoane bolnave. S-a dovedit că ajută cu succes la tratarea mai multor boli, inclusiv boli de sânge, cum ar fi talasemia și boala celulelor secera, și unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia și limfomul.
Procesul de colectare a sângelui și țesutului din cordonul ombilical are loc imediat după naștere, odată ce placenta și cordonul ombilical sunt scoase în siguranță. Procedura de recoltare este complet nedureroasă și sigură atât pentru mamă cât și pentru copil.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…