Celulele stem oferă o mare șansă în cazul bolilor grave. Ai auzit probabil acest lucru la știri sau poate ai citit diverse articole despre celulele stem, despre utilitatea lor terapeutică pentru bolile grave ale sângelui, boli care afectează organele sau în care sistemul imunitar este atacat. Probabil, informațiile despre celule stem ți-au stârnit curiozitatea și te-au făcut să te întrebi cum te pot ajuta pe tine sau pe cineva iubit care suferă de o boală gravă.
O luăm pe rând și îți explicăm de ce sunt importante celulele stem și ce tipuri de afecțiuni se pot trata prin transplant cu celule stem, fie că vorbim de transplant cu celule stem autolog (cu celule stem de la pacient) sau transplant cu celule stem alogen (cu celule stem de la un donator compatibil).
Corpul uman este format din trilioane de unități mici, cunoscute sub numele de celule. Cu toate acestea, încă din faza timpurie a dezvoltării, am fost embrioni constând dintr-un mic grup de celule. Celulele dintr-un embrion sunt într-o stare primitivă și le numim celule stem embrionare.
Celulele stem sunt materiile prime ale corpului – celule din care sunt generate toate celelalte funcții specializate. În condițiile potrivite din corp sau laborator, celulele stem se împart pentru a forma mai multe celule numite celule fiice. Aceste celule fiice fie devin celule stem noi (autoînnoire), fie devin celule specializate (diferențierea) cu o funcție mai specifică, cum ar fi celulele sanguine, celulele creierului, celulele musculare cardiace sau celulele osoase. Nici o altă celulă din corp nu are capacitatea naturală de a genera noi tipuri de celule.
Cercetătorii și medicii speră că studiile cu celule stem pot ajuta la:
Aprofundarea modului în care apar bolile. Urmărind procesul prin care celulele stem se diferențiază în celule din oase, mușchi cardiac, nervi și alte organe și țesuturi, cercetătorii și medicii pot înțelege mai bine cum se dezvoltă bolile și condițiile care le favorizează apariția. Celulele stem pot fi ghidate să devină celule specifice care pot fi utilizate pentru regenerarea și repararea țesuturilor bolnave sau deteriorate la oameni.
Tratament pentru bolile incurabile. Persoanele bolnave ar putea beneficia de terapii cu celule stem pentru a trata cele mai grave maladii, precum bolile măduvei spinării, diabet de tip 1, boala Parkinson, scleroza laterală amiotrofică, boala Alzheimer, boli de inimă, accident vascular cerebral, arsuri, cancer și osteoartrită.
Obținerea de țesuturi sau organe noi datorită medicinei regenerative. Majoritatea țesuturilor umane au o capacitate proprie de regenerare, de refacere după ce au fost afectate, spre exemplu pielea sau ficatul sunt organe cu un mare potențial de regenerare după diverse leziuni sau boli. Însă, capacitatea de regenerare este autolimitată, existând diferențe între țesuturi și organe. Celulele stem au potențialul de a fi crescute pentru a deveni țesut nou pentru utilizare în transplant și medicamente regenerative. Cercetătorii continuă să avanseze cunoștințele despre celulele stem și aplicațiile lor în transplant și în medicina regenerativă.
Testarea noilor medicamente. Înainte de a utiliza medicamente de investigație la oameni, cercetătorii pot utiliza unele tipuri de celule stem pentru a testa medicamentele pentru siguranță și calitate. Noile domenii de studiu includ eficacitatea utilizării celulelor stem umane care au fost programate în celule specifice țesutului pentru a testa noi medicamente.
Pentru ca testele de medicamente noi să fie corecte, celulele trebuie să fie programate pentru a dobândi proprietăți de tipul de celule vizate de medicament. Tehnicile de programare a celulelor în anumite celule continuă să fie studiate. De exemplu, celulele nervoase ar putea fi generate pentru a testa un nou medicament pentru o boală nervoasă. Testele ar putea arăta dacă noul medicament a avut vreun efect asupra celulelor și dacă celulele au fost afectate.
Teoretic, nu există nicio limită la tipurile de boli care ar putea fi tratate cu celule stem. Există celule stem care sunt deja utilizate pentru terapie, cum ar fi celulele stem hematopoietice (din sânge), care sunt utilizate pentru tratamentul cancerului de măduvă osoasă.
Când vorbim de tratament cu celule stem ne referim la un transplant de celule stem. Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură care presupune o perfuzie intravenoasă de celule stem proprii, pentru a restabili funcțiile organismului din punct de vedere hematopoietic. Această procedură este aplicată în principal pacienților a căror măduva osoasă este afectată sau al căror sistem imunitar a fost distrus.
Diagnosticele pentru care se pot face transplant cu celule stem se împart în 3 categorii: terapii standard, terapii în studiu clinic, tratamente experimentale. Utilizarea altor tipuri de celule stem este în prezent studiată în laborator și în terapii experimentale. Cercetătorii încearcă să descopere cel mai bun mod de a oferi celulelor stem pacienților, unde se află celulele în corp și cât timp supraviețuiesc la pacient. Dar, se așteaptă ca în viitor să devină disponibile mai multe terapii cu celule stem.
Printre afecțiunile tratabile în prezent prin transplant cu celule stem hematopoietice se numără:
De asemenea, transplantul de celule stem hematopoietice reprezintă o opțiune și pentru pacienții ale căror celule stem sau al căror sistem imunitar a fost distrus de expuneri la doze mari de radiații și/sau chimioterapie, dar și de tulburări metabolice ereditare. În acest caz, cele mai des întâlnite afecțiuni sunt:
La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu o formă gravă de cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.
Dacă vrei să-i oferi șansa copilului tău la viață, alege recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, la nașterea acestuia!
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…