Un copil ar trebui să se nască sănătos. Așa își dorește orice mamă, așa credem cu toții că ar fi normal, într-adevăr. Dar se întâmplă oare așa?! Este o întrebare retorică desigur, pentru că știm deja răspunsul. Chiar și nou-născutul care vine dintr-un mediu aparent sigur poate suferi de diverse probleme de sănătate, unele ușoare, altele foarte grave. Pot fi afectate diferite organe precum creierul, plămânii, inima, ficatul, dar și dezvoltarea sănătoasă a oaselor.
Mulți dintre copiii care se nasc cu boli congenitale, așa cum sunt bolile metabolice, pot arăta normal și sănătoși la naștere. Descoperirea timpurie poate oferi șansa intervenției precoce care va avea un rol esențial în tratarea anumitor probleme de sănătate și dezvoltare. Recoltarea celulelor stem la naștere sau efectuarea testelor metabolice imediat sunt măsuri care îi pot asigura șansa la sănătate în viitor.
Cele mai frecvente boli congenitale ale bebelușului
Există din păcate, nefericita situație în care bebelușul nou-născut să primească un diagnostic crunt. Știm că primele momente cu puiul tău ar trebui să fie minunate și pline de bucurie, însă există situații în care copilul poate suferi de o boală congenitală. Printre cele mai frecvente boli congenitale de care poate suferi un nou-născut se numără:
Malformațiile cardiace
1% dintre nou-născuții din întreaga lume se nasc cu malformații la inimă. Malformațiile cardiace congenitale sunt anomalii ale inimii care pot fi depistate în sarcină, pot fi diagnosticate la naștere, în copilărie sau chiar mult mai târziu la vârstă adultă. Severitatea bolilor congenitale la inimă diferă de la forme ușoare, defecte minore ale cavităților inimii, până la malformații severe incompatibile cu viața.
De exemplu, sindromul hipoplastic cardiac stâng este una dintre afecțiunile congenitale ale inimii, o boală gravă și complexă. Un studiu clinic efectuat recent la care au participat bebeluși cu sindrom hipoplastic cardiac stâng a demonstrat efectele terapeutice ale celulelor stem în tratamentul acestei malformații grave.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Buza de iepure
Defectele la buza superioară și la cerul gurii sunt foarte întâlnite la nou-născuți, deși nu sunt grave, chiar dacă în majoritatea cazurilor necesită o intervenție medicală. Despicăturile labio-maxilo-palatine sunt cele mai frecvente malformații congenitale craniofaciale ale nou-născutului. Cheiloschizis, cunoscut mai ales denumirea populară de buză de iepure, este o boală congenitală, care se manifestă prin despicătura buzei superioare, care nu se unește așa cum trebuie cu nasul. Fiind vorba de un defect congenital, această boală nu poate fi prevenită. Tratamentul înseamnă intervenția chirurgicală după nașterea bebelușului, înainte ca micuțul să împlinească 6 luni.
Sindromul Down
Sindromul Down cunoscut sub numele de trisomia 21 este o boală congenitală care afectează unul din 800 de bebeluși și reprezintă cea mai comună cauză genetică de retard mental blând și moderat. Diagnosticul de sindrom Down poate fi pus odată cu nașterea copilului, pe baza semnelor fizice, dacă exista cel puțin 10 semne fizice, printre care:
- lungime și greutate mică gestațională;
- față mică și rotundă și ochi oblici;
- gura deschisă cu protruzie linguală (limba iese din gură din cauza unei cavități orale mici);
- urechi mici jos implantate;
- gât scurt cu exces de piele în zona cervicală, picioare scurte și plate, hipotonie musculară (tonus foarte slab) etc.
Sindromul Down poate fi depistat din timpul sarcinii cu ajutorul testelor prenatale. În prezent, oameni de știință care studiază celulele stem efectuează cercetări în găsirea unui tratament. Principiul tratamentului cu celule stem se bazează pe valorificarea capacității unice a celulelor stem de a influența metabolismul, sistemul imunitar și de a reface celulele și țesuturile deteriorate, având un efect benefic asupra tuturor organelor, în special asupra creierului. Tratamentul cu celule stem face ca aportul de sânge și oxigen necesare creierului să fie în parametri optimi.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Defecte de tub neural
În prima lună de viață, fătul care se află în stadiul de embrion se dezvoltă într-o structură primitivă de țesut numită „tub neural”. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, tubul neural începe să se transforme într-o structură mai complicată a oaselor, țesuturilor și nervilor, care în cele din urmă vor forma coloana vertebrală și sistemul nervos.
Defectele de tub neural sunt boli congenitale extrem de grave, cauzate de o dezvoltare incompleă a tubului neural care include creierul și măduva spinării. Ele sunt comune în rândul nou-născuților, cele mai întâlnite din această categorie fiind spina bifida și anencefalia. Dacă defectele de tub neural sunt severe pot fi depistate în timpul ecografiilor încă din primele săptămâni de sarcină. Spina bifida este o afecţiune care implică naşterea unui copil a cărei măduvă a spinării este vizibilă la exterior printr-o deschizătură a coloanei vertebrale. Anencefalia este o afecțiune incompatibilă cu viața care înseamnă absenţa creierului. Cutia craniană şi creierul nu se formează în timpul vieţii intrauterine. Copilul rămâne totuşi viu în timpul vieţii intrauterine dar nu poate supravieţui după naştere.
Celulele stem sunt utilizate în prezent pentru tratarea leucemiilor acute și cronice, dar și pentru tratarea bolilor congenitale ale sistemului imunitar. Celulele stem hematopoietice din sângele prelevat din cordonul ombilical la nașterea bebelușului au fost utilizate în nenumărate transplanturi în întreaga lumea pentru a repopula măduva osoasa distrusă în urma chimioterapiei și radioterapiei efectuate la pacienți cu leucemii, limfoame și alte boli. Celulele stem din cordonul ombilical au un potențial terapeutic uriaș deoarece sunt tinere.
Dacă vrei să-i oferi copilului tău, dinainte de a se naște, darul cel mai de preț al vieții – sănătatea – optează pentru recoltare celule stem la naștere alături de Baby Stem, Banca Numărul 1 în Marea Britanie!