Un nou studiu releva rolul ceasului biologic zilnic (ritmul circadian), în capacitatea de regenerare a celulelor stem de piele. Perturbarea acestui ritm duce la imbatranirea prematura a țesutului și o predispoziție mai mare la dezvoltarea de tumori cutanate. Restabilirea corectă a ceasului biologic mărește capacitatea de regenerare pe termen lung a țesutului și scade probabilitatea de a dezvolta tumori.
Celulele stem reglementeaza înlocuirea celulară în țesuturi. În cazul pielii, acestea sunt responsabile pentru producerea în mod constant noi celule pentru a le înlocuiască pe cele care se deterioreze prin utilizarea de zi cu zi. Funcția corectă a celulelor stem este esențială pentru menținerea tesutului sanatos pe toată durata vietii unui organism. Pielea este expusa la diverși agenți nocivi in timpul zilei, cum ar fi lumina ultravioletă în timpul zilei, și agenți patogeni cum ar fi bacteriile si virusii. Funcția principală a pielii este de a proteja un organism de aceste pericole potențiale, fiind în același timp o barieră impermeabilă separă corpul nostru din lumea exterioară.
Studiul a fost efectuat in laborator, pe soareci, cu sprijinul Institutului American (AICR), Ministerul spaniol al Sănătății și Agenția pentru Managementul de la Universitatea și granturi de cercetare (AGAUR).Studiul a implicat cercetatori de la IRB de la Barcelona, Ohio Universitatea de Stat din SUA si la Universitatea din Fribourg din Elveția.
Credit foto: Image courtesy of Centre for Genomic Regulation
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…