Celulele stem pluripotente și potențialul lor de vindecare sunt un subiect de interes major pentru savanții din bioinginerie din toate colțurile lumii. Tocmai de aceea, medicina regenerativă evoluează permanent, iar studii clinice privind utilizarea celulelor stem au loc în centrele medicale din întreaga lume.
Celulele stem sunt fundația pentru fiecare țesut și organ din organismul nostru. Există multe tipuri de celule stem care provin din diferite zone din organism, dar, nu toate celulele stem posedă aceeași capacitate de multiplicare sau de diferențiere. Specialiștii le-au împărțit în 3 categorii:
După naștere, celulele stem continuă să existe în organism (celule stem adulte), dar sunt limitate pentru a reproduce acele celule de care este nevoie pentru țesuturile și organele specifice în care există, de exemplu în piele sau oase.
De aceea, recoltarea celulelor stem tinere din placentă sau cordonul ombilical al copilului este o metodă recomandată pentru a preleva acele celule stem cu potențial uriaș de tratament.Toate celulele stem se pot reînnoi (fac copii ale lor), dar nu toate se diferențiază (nu toate se transformă în celule specializate), adică nu sunt celule pluripotente.
Datorită capacității lor speciale de a se diferenția în alte tipuri de celule, celulele stem embrionare au un mare potențial în medicină. Cu toate acestea, utilizarea lor deschide aspecte de ordin etic deoarece pentru a putea fi recoltate celulele este necesar ca embrionul să fie distrus, embrion care înseamnă de fapt o viață.
Din acest motiv, specialiștii folosesc așa-numitele celule stem pluripotente induse (IPSC). Practic este posibil ca aceste celule stem adulte prelevate cu o simplă probă de sânge să fie „regresate” până la un stadiu similar cu cel al celulelor stem embrionare. Celulele stem induse sau reprogramate sunt capabile să dea naștere la toate tipurile de celule ale unui organism adult, cum ar fi cele ale creierului sau inimii.
Tehnologia celulelor stem pluripotente induse a revoluționat știința medicală, oferind oportunitatea de a descoperi tratamente pentru bolile cele mai grave, inclusiv boala Parkinson, scleroza laterală amiotrofică, diabet, boli cardiace, artrita etc.
Pentru a înțelege mai bine care este viitorul celulelor stem pluripotente induse și cum revoluționează ele medicina regenerativă vrem să menționăm două cazuri medicale în care s-au folosit celule stem pluripotente pentru a se crea organe:
Ultima inovaţie a cercetătorilor de la Center for Stem Cell and Organoid Medicine (CuSTOM) din Cincinnati, Statele Unite, este crearea primului esofag cu ajutorul celulelor stem pluripotente. De foarte mulți ani, cercetătorii încearcă să găsească noi moduri de studiu a defectelor congenitale şi a bolilor care afectează milioane de oameni cu tulburări gastrointestinale. Scopul este găsirea unor noi metode de diagnosticare personalizată şi concentrarea pe dezvoltarea terapiilor de regenerare a ţesutului pentru a trata sau vindeca afecţiunile gastrointestinale.
Conform Science Daily, savanţii din bioinginerie care lucrează să producă întregul sistem gastrointestinal al omului în laborator au afirmat că celulele stem pluripotente au fost folosite pentru a crea organoide de esofag uman. Este prima dată când savanţii au putut creşte ţesut uman de esofag din celule stem pluripotente, celule despre care se cunooaște faptul că pot crea orice tip de ţesut din corp.
Primul mușchi cardiac uman, perfect funcţional, a fost creat din celule stem în laborator de către cercetători de la Universitatea din Columbia, SUA. Mușchiul funcţionează precum cel al unui adult, reproducând perfect structura țesutului și bătăile inimii.
Abilitatea de a dezvolta ţesuturi cardiace mature într-un timp atât de scurt este un pas important în studierea fiziologiei umane, întrucât le oferă cercetătorilor posibilitatea de a testa în laborator tratamente pentru diverse afecţiuni ale inimii, cum ar fi insuficienţa cardiacă, dar și posibilitatea cercetării cardiotoxicităţii induse de medicamentele utilizate pentru tratarea altor organe.
Pentru a realiza noul ţesut cardiac, savanții au folosit celule stem pluripotente aflate în faze incipiente de dezvoltare. Aceste celule au fost supuse diferiţilor stimuli pentru a le accelera creşterea, iar pentru a stimula inima să bată cercetătorii au folosit o metodă specială de condiţionare electromecanică, crescând frecvenţa contracţiilor.
Celulele stem prezente în cordonul ombilical al nou-născutului pot fi recoltate doar la naștere, fiind practic singurul moment în care se poate interveni. Procedura este una foarte simplă și durează maxim 3 minute, fiind efectuată chiar de medicul care asistă nașterea, indiferent de tipul ei, naturală sau prin cezariană.
Recoltarea celulelor stem de la bebeluș se face printr-o puncție în cordonul ombilical, după ce au încetat ultimele pulsații, și transferarea sângelui într-o pungă specială de recoltare care va fi trimisă într-un kit special către laboratorul băncii de celule stem cu care părinții au semnat contractul.
Medicina regenerativă nu mai este doar un domeniu al viitorului în ceea ce privește tratarea bolilor grave. Este deja un domeniul al prezentului care evoluează permanent. Dacă vrei ca în viitor copilul tău să beneficieze de progresele medicinei regenerative și a celulelor stem pluripotente induse, alege recoltarea celulelor la nașterea lui și îi vei oferi șansa la sănătate.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…