Cu o experiență de mai bine de 50 de ani în studiul celulelor stem care formează sângele, oamenii de știință au ajuns în punctul în care pot utiliza celulele stem hematopoietice cu succes în terapia bolilor grave. Transplanturile cu celule stem hematopoietice sunt în prezent utilizate în mod obișnuit pentru a trata pacienții cu cancer, afecțiuni ale sângelui și boli ale sistemului imunitar.
Cea mai simplă și complet neinvazivă sursă de colectare a celulelor stem hematopoietice este prelevarea celulelor din sângele cordonului ombilical la nașterea bebelușului.
Celulele din sânge sunt responsabile pentru întreținerea constantă și protecția imunitară a fiecărui tip de celulă din organism. Această funcție deosebit de importantă face ca, împreună cu celulele pielii, celulele sangvine să aibă cele mai mai puteri de reînnoire. Celulele stem care formează sângele sunt cunoscute sub numele de celule stem hematopoietice și sunt responsabile pentru reînnoirea constantă a sângelui, ceea ce înseamnă producerea de miliarde de celule sanguine în fiecare zi.
Prima dovadă a eficienței celulelor stem hematopoietice a avut loc în urmă cu foarte mulți ani și a provenit din tratamentele efectuate oamenilor expuși la doze letale de radiații din 1945 (victimele bombelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki).
La începutul anilor 1960, doi medici cercetători canadieni, James Till și Ernest McCulloch, au început analizarea în profunzime a măduvei osoase pentru a afla care componente sunt responsabile de regenerarea sângelui. Aceștia au descoperit cele două caracteristici esențiale ale unei celule stem hematopoietice: se poate reînnoi și poate produce celule care dau naștere la toate tipurile diferite de celule sanguine.
Dacă în trecut se credea că aceste celule sangvine nu se pot replica în alte tipuri de celule, așa cum se întâmplă în cazul celulelor stem mezenchimale, în prezent cercetările au relevat faptul că și celulele stem hematopoietice sunt capabile să formeze alte tipuri de celule cum sunt cele care formează vasele de sânge, mușchii și oasele.
Celulele stem hematopoietice sunt responsabile de formarea celulelor de sânge (leucocite, trombocite și hematii), până în prezent acestea fiind categoria de celule stem cu valoarea terapeutică cea mai mare, mii de pacienți fiind tratați cu celule hematopoietice din sângele placentar sau al măduvei osoase.
După ce un copil se naște și cordonul ombilical este tăiat, o anumită cantitate de sânge rămâne în vasele de sânge ale placentei și în partea din cordonul ombilical rămasă atașată de bebeluș. După naștere, copilul nu mai are nevoie de acest sânge suplimentar. Acest sânge este denumit sânge placentar sau sânge din cordonul ombilical și conține celule stem hematopoietice cu o valoare terapeutică extraordinară.
Celulele stem hematopoietice recoltate la naștere din placentă sau cordonul ombilical sunt asemănătoare cu celulele hematopoietice prezente la adulți în măduva osoasă, însă fiind mai puțin mature au o valoare mai mare și un potențial mult mai mare de diferențiere în mai multe tipuri de celule (pluripotente). De asemenea, alte surse disponibile de celule stem pentru obținerea unei grefe de transplant sunt măduva osoasă (femur, sold, coaste, stern si alte oase) și sângele periferic (vene și artere).
40.000 de transplanturi sunt efectuate anual în centrele medicale din toată Europa
Dar, cea mai simplă și complet neinvazivă procedură de prelevare a celulelor stem hematopoietice este la nașterea bebelușului, din sângele prezent în cordonul ombilical. Cordonul ombilical are rolul de a susține fătul în dezvoltare pe toată perioada sarcinii și este eliminat odată cu nașterea. Sângele din cordonul ombilical conține toate elementele sângelui din întreg organismul, iar sângele placentar se consideră că este extraordinar de valoros.
Conform EBMT (European Bone MarrowTransplant), anual, se efectuează peste 40.000 de transplanturi în centrele medicale din toată Europa pentru a trata un număr variat de afecțiuni, de la boli ale sângelui (leucemie), până la anemii grave sau regenerarea țesuturilor distruse. Mai mult de 80 de tipuri de boli au fost tratate până în prezent datorită transplanturilor de sânge din cordonul ombilical, printre care se numără: leucemia acută limfoblastică, leucemia acută mieloidă, limfomul non-hodgkin, virusul Epstein Barr, mielofibroza, anemia Fanconi, talasemia, deficiențe ale sistemului imunitar etc.
Celulele stem hematopoietice sunt considerate cărămizile celulelor sanguine și ale sistemului imunitar, deoarece au o capacitate fantastică de a se replica în celulele noi și în celule diferențiate, cu scopul de a reface celulele afectate în urma bolilor rare, extrem de grave. Stocarea celulelor stem reprezintă cu atât mai mult o șansă la viață pentru copilului tău, dacă există un istoric familial cu boli cu potențial fatal, cum sunt leucemia, siclemia, bolile sistemului limfatic.
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…