Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură fătului în creștere toți nutrienții de care are nevoie în uter, îl protejează de agenți patogeni și oferă anticorpi nou-născutului pentru a-l feri de boli. Placenta poate face toate aceste lucruri incredibile datorită celulelor stem, hormonilor de creștere și anticorpilor pe care îi produce. În acest articol, îți povestim despre beneficiile medicale și utilizarea celulelor stem din placentă în tratarea unora dintre cele mai grave afecțiuni.

 

Interesul pentru cercetarea placentei a crescut semnificativ în 1982, după primul transplant de succes de celule stem din cordonul ombilical. Procedura a vindecat un pacient de o boală rară a sângelui numită Anemia Fanconi. De atunci, mii de pacienți au primit transplant de celule stem din cordonul ombilical pentru a trata afecțiuni, inclusiv cancer, tulburări ale sistemului imunitar, tulburări de sânge și tulburări metabolice.

 

Ce sunt celulele placentare și de ce sunt atât de importante?

 

Placenta, la fel ca și cordonul oblilical, reprezintă o sursă extrem de valoroasă de celule stem, nașterea fiind singurul moment în care acesta se poate recolta.

Cercetătorii au descoperit că celulele placentare rămân cu aceleași proprietăți chiar și după ce copilul s-a născut. Tocmai de aceea, recoltarea placentei și ulterior a celulelor placentare extrase din vilozitățile corionice ale placentei a devenit o procedură importantă la nașterea copilului. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Există, de asemenea, un număr tot mai mare de cercetări și studii de specialitate care sugerează că placenta poate fi utilizată pentru a trata multe alte afecțiuni în viitor, inclusiv paralizia cerebrală, artrita, ciroza, accidentul vascular cerebral și diabetul de tip 2. 

 

În acest articol, vom privi mai atent asupra modului în care celulele stem din placentă sunt utilizate în prezent și care sunt beneficiile pe care le pot aduce în viitor.

Utilizări viitoare pentru celulele din placentă și membrana amniotică

 

Cercetătorii au descoperit că majoritatea componentelor placentei (celule stem din placentă, cordonul ombilical și membrana amniotică) au mare valoare terapeutică. Unele dintre afecțiunile care pot fi tratate cu ajutorul celulelor placentare în viitor includ:

  • Accident vascular cerebral ischemic

Capacitatea antiinflamatoare a celulelor stem din placentă poate fi utilă pentru tratarea leziunilor cerebrale precum accidentul vascular cerebral. O lucrare de specialitate publicată în 2011 a constatat că șoarecii care au suferit de accident vascular cerebral au prezentat îmbunătățiri semnificative ale funcției motorii și ale creierului după ce au primit celule stem mezenchimale ombilicale umane. 

 

Un alt studiu realizat în 2018 a constatat că celulele stem din placentă prezintă o capacitate neuroprotectoare. Acest lucru ar putea fi foarte util după un accident vascular cerebral sau un traumatism cerebral.

O echipă de specialişti din cadrul Universităţii din California în parteneriat cu ViaCyte, Inc., o firmă de biotehnologie au reușit să transforme celulele stem recoltate din țesutul ombilical și placentă în celule beta pancreatice, complet funcţionale. Ei au observat că odată create, celulele se separă în insule pancreatice. 

Specialiştii au analizat procesul în laborator, unde au separat artificial celulele stem şi le-au reorganizat în grupuri ce sunt formate şi în mod natural de corp. Noul aranjament a permis celulelor stem pancreatice să ajungă la maturitate şi să funcţioneze la fel ca celulele obişnuite ce produc insulină. 

  • Ciroză

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe vitale din corpul uman care controlează diferite procese biologice, inclusiv producția de hormoni multipli, stocarea glicogenului, neutralizarea toxinelor și a medicamentelor, controlul metabolismului, metabolismul ureei și sinteza proteinelor plasmatice. De obicei, cele mai multe caracteristici fiziologice ale funcției hepatice sunt controlate de celulele hepatice sau hepatocite; prin urmare, pierderea hepatocitelor este principala cauză a insuficienței hepatice.

Există mai multe cercetări cu privire la utilizarea celulelor stem pentru tratarea cirozei hepatice. Cercetătorii cred că celulele stem mezenchimale (MSC) oferă cea mai bună opțiune pentru vindecarea ficatului. Placenta este o sursă excelentă de celule stem mezenchimale care sunt utilizate pentru acest tip de tratament.

Studiile au arătat că MSC posedă capacitate de auto-reînnoire, au diferențiere multilinie, nu au probleme etice (ca în cazul celulelor stem embrionare) și prezintă efecte imunosupresoare puternice. În plus, țesutul placentar derivat la naștere este voluminos și poate fi ușor manipulat pentru a beneficia de o cantitate cât mai mare de MSC. 

Capacitatea antiinflamatoare a celulelor stem mezenchimale poate fi, de asemenea, utilă pentru tratarea unor afecțiuni precum osteoartrita și artrita reumatoidă. Există mai multe studii clinice în curs de desfășurare, printre care un studiu realizat de compania Organogensis, SUA.

 

Acest tratament recent denumit ReNu este realizat din celulele stratului interior al placentei, numit amnios. Într-un studiu clinic pe 200 de pacienți, 69% dintre pacienții cărora li s-a administrat celule stem din placentă au prezentat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor, în timp ce 63% au observat o reducere a durerii după o singură injecție de ReNu.

  • Crearea valvelor cardiace și a vaselor de sânge 

Cercetătorii de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar din Zurich, Elveția, au publicat o lucrare în 2011 care sugerează că valvele cardiace, vasele de sânge și structurile miocardice pot fi create din celule stem autologe.

 

Celulele ar putea fi extrase din sângele cordonului ombilical sau din placentă la naștere, apoi folosite pentru a crea organe și țesuturi. Acest proces ar fi ideal pentru copiii care se nasc cu probleme de sănătate care le afectează inima sau vasele de sânge.

  • Pericardită

Pericardita este umflarea și iritația membranei care înconjoară inima (pericardul). În 2017, cercetătorii au publicat un studiu care a detaliat modul în care membrana amniotică a placentei ar putea fi utilizată pentru a reduce inflamația după o pericardiectomie pentru pericardita constrictivă. Datorită rezultatelor bune înregistrate, autorii studiului au sugerat că vor continua cercetarea asupra proprietăților benefice ale plasturilor de membrană amniotică în chirurgia cardiacă.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Recoltarea de celule stem la nașterea bebelușului este sigură și reprezintă o șansă la tratamentele viitorului și evitarea respingerii în cazului unui transplant, iar proba este 100% compatibilă cu copilul și nu există riscul respingerii în cazul unui transplant. Tratamentul cu celule stem se utilizează în prezent în întreaga lume în peste 80 de boli grave, precum diferite tipuri de cancer, boli ale sângelui sau ale sistemului imunitar.

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Beneficiile stocării de celule stem – 5 descoperiri uimitoare în 2021

Recoltarea și stocarea celulelor stem din cordonul ombilical al nou-născutului reprezintă o plasă de siguranță…

ianuarie 7, 2022