Imediat după naştere bebeluşul tău este supus unor teste şi unor proceduri medicale de rutină, dar foarte importante pentru sănătatea bebeluşului. La naştere bebeluşul primeşte o notă (între 0 şi 10, zece fiind nota cea mai bună şi însemnând că bebeluşul reacţionează perfect din primele secunde de naştere. Pentru ce se dau notele mai exact? Pentru bătăile inimii: absente (nota 0), peste 100/minut (nota 1), peste 100/minut (nota 2); pentru respiraţie: absentă (nota 0), slabă, neregulată (1), normală, bebeluşul plânge (2); tonus muscular: absent (0), mişcările extremităţilor (1), mişcări vioaie (2); culoarea pielii: palid, albastru (o), corpul roz, extremităţile albăstrui (1), roz (2); reflexele: niciun răspuns (0), grimase (1), tuse, strănut (2). Testul acesta se numeşte APGAR şi se efectuează şi se repetă şi la 5 minute după naştere, când aproximativ toţi bebeluşii primesc note între 7 şi 9 şi mai rar 10.
La o oră după naştere copilului i se administrează în ochişori eritromicină, pentru a evita infecţiile ce pot să apară la nivelul ochilor. O altă intervenţie care nu este obligatorie, dar pe care aleg să o facă majoritatea spitalelor este injecţia cu vitamina K, ce ajută la coagularea sângelui. Tot atunci se efectuează şi vaccinul împotriva hepatiei B şi analizele de sânge pentru mamă şi copil, înainte de a fi externaţi.
Cu toate că bebeluşii par extrem de fragili, şi deseori avem impresia că o mişcare în plus i-ar putea oricând răni, sau face vreun rău, cu timpul vei învăţa să ai încredere în instinctul tău matern, în plus, o mulţime de cărţi de specialitate îţi vor oferi tot suportul informaţional de care ai nevoie. Mizează şi pe cei dragi, iar dragostea pentru copilaşul nou-născut îţi va sprijin şi putere nesecată în momentele mai dificile, sau în nopţile de nesomn!
Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…
Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…
Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…
Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…
Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…
Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…