Ghidul Mamelor Informate

Ce este progesteronul și ce rol are în sarcină?

Progesteronul este cunoscut frecvent sub numele de „hormonul sarcinii”, deoarece se știe că ajută la implantarea ovulului fertilizat în uter, pentru a menține o sarcină sănătoasă. Fertilitatea și menstruația sunt controlate în mare măsură de hormoni, iar unul dintre aceștia este progesteronul. 

Progesteronul este un hormon feminin secretat de corpul galben al ovarului, care se produce în timpul sarcinii, dar nu numai atunci. O parte din progesteron este produs și de glandele suprarenale, situate deasupra rinichilor, iar în timpul sarcinii, placenta produce progesteron.

Concentrația progesteronului are legătură cu dezvoltarea și regresia corpului galben. În timp ce progesteronul este puțin detectabil în faza foliculară, se observă o creștere a nivelului de progesteron în ziua anterioară ovulației.

Ce este progesterolul? Ce trebuie să știi despre acest hormon

Hormonul progesteron ajută la pregătirea mucoasei uterului, de asemenea, cunoscută sub numele de endometru. Rolul său important este de a pregăti uterul pentru a primi ovulul atunci când este fecundat și de a bloca ciclu menstrual. Dar, progesteronul are și rolul de a stimula și regla diferite funcții în organism. 

Progesteronul ajută organismul să se pregătească pentru sarcină și concepție, reglează ciclul menstrual și influențează libidoul. Dacă nu ai suficient progesteron, s-ar putea să ai dificultăți în a rămâne însărcinată sau în a păstra sarcina. Singurul moment în care nivelul progesteronului diferă este în faza luteală a ciclului menstrual al femeii și în timpul sarcinii. 

Estrogenul, principalul hormon sexual feminin, stimulează creșterea țesutului în interiorul uterului. Pentru a preveni creșterea excesivă a uterului, progesteronul încetinește această activitate și redirecționează creșterea în altă parte. Medicul ginecolog îți poate recomanda administrarea de progesteron pentru a evita avortul spontan precoce , travaliul prematur și pentru a ajuta la menținerea unui nivel sănătos de progesteron în timpul sarcinii.

De asemenea, progesteronul contribuie la:

  • Stimularea creșterii osoase, ajutând la protejarea împotriva osteoporozei;
  • Menținerea unei greutăți sănătoase prin arderea grăsimii corporale pentru energie;
  • Scăderea poftei de alimente dulci și bogate în zahăr, stabilizând nivelul zahărului din sânge.
  • Normalizarea nivelurilor de lichid și sare ale corpului, acționând ca un diuretic.

Nivelurile “normale” ale progesteronului depind de vârstă și condiție fizică. Acestea sunt influențate de faptul că femeia este în perioada ciclului menstrual sau dacă este însărcinată.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Deficitul de progesteron poate fi provocat de:

  • Posibil avort
  • Ovulație sau probleme ovariene
  • Menopauză.

Rolul progesteronului în timpul sarcinii

  • Înainte de sarcină: Progesteronul ajută uterul să se pregătească pentru sarcină

Progesteronul este secretat la începutul sarcinii și pregătește uterul pentru sarcină. Practic, începe faza luteală ceea ce transformă endometrul (mucoasa uterină) prin îngroșarea acestuia pentru a primi embrionul. 

Embrionul fertilizat va ajunge în uter în mod normal la 5 zile după ovulație. Apoi, două zile mai târziu, se va atașa de peretele uterin. După ce se atașează de peretele uterin, acesta este momentul în care nivelurile de progesteron ating vârful. Dacă femeia ar urma un tratament FIV, ar trece în mod normal prin suplimentarea cu progesteron pentru a încuraja embrionul fertilizat să se atașeze de peretele uterin.

  • În timpul sarcinii: Progesteronul ajută la susținerea fătului pe măsură ce crește

Când o femeie este însărcinată, produce hCG (hormon gonadotropină corionică umană). Acesta este un semnal către ovare pentru a continua să producă progesteron. hCG previne apariția menstruației (sângele și materia evacuată în timpul ovulației) în timpul sarcinii. Progesteronul continuă apoi să fie produs, hrănind fătul pe măsură ce începe să crească. După 8-10 săptămâni de sarcină, placenta preia producția de progesteron și crește producția până la nașterea bebelușului.

În primul trimestru, nivelurile de progesteron cresc în mod exponențial. Progesteronul este esențial pentru crearea unui mediu perfect pentru ca ovarele să adăpostească fătul, menținând mușchiul uterului relaxat și ajutând sistemul imunitar să tolereze ADN-ul străin. Foliculii ovarieni ai femeilor ar putea fi, de asemenea, slab dezvoltați și pot să nu secrete suficient progesteron pe cont propriu. În aceste condiții, progesteronul va trebui să fie suplimentat, de asemenea.

În timpul tratamentelor de fertilitate, cum ar fi FIV (fertilizarea in vitro), progesteronul este adesea administrat deoarece medicamentele utilizate în acest proces reduc producția naturală a hormonului de către o femeie.

Efecte secundare ale progesteronului în timpul sarcinii

Cercetări medicale despre administrarea suplimentelor de progesteron sintetic au menționat riscul cu malformații congenitale. Progesteronul sintetic este derivat în principal din hormonul masculin testosteron. Întotdeauna luați progesteron sintetic doar în urma recomandării din partea medicului.

Progesteronul determină relaxarea vaselor de sânge ceea ce poate duce la o tensiune arterială mai mică și la apariția amețelilor. De asemenea, s-au mai observat alte reacții adverse frecvente la utilizarea progesteronului precum:

  • Somnolenţă
  • Retenție de lichide sau balonare
  • Bufeuri
  • Depresie
  • Scurgere vaginală
  • Probleme urinare
  • Ameţeală
  • Dureri abdominale sau crampe
  • Dureri de cap
  • Sensibilitate a sânilor
  • Dureri articulare

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Discuția cu medicul ginecolog este importantă atunci când vrei să iei suplimente în sarcină. Progesteronul susține implantarea și sarcina și este o parte importantă a tratamentului pentru infertilitate. 

În sarcină, nivelul scăzut de progesteron ar putea duce la avorturi sau travaliu precoce – multe femei care pierd sarcini nici măcar nu știu că au o deficiență de progesteron. Menstruațiile abundente sau ciclurile neregulate pot fi cauzate de lipsa de progesteron. Deși un exces de estrogen prezintă probleme, prea mult progesteron nu a fost dovedit a provoca complicații medicale grave.

Nivelul progesteronului poate fi depistat ușor printr-un test simplu de sânge, la indicația unui medic. Rezultatele testului vor ajuta medicul să înțeleagă dacă s-a produs sau nu ovulația, de ce nu poți rămâne însărcinată sau să depisteze anumite afecțiuni.

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022