Sfaturi gravide

Ce este bine să știi despre complicațiile nașterii naturale și al travaliului

Experiența nașterii este unică pentru fiecare femeie, copleșitoare în anumite privințe și servește drept punct de reper în viața multor mame. Nașterea marchează începutul vieții de mamă și bucuria strângerii în brațe a puiului care timp de 9 luni ți-a crescut în pântec. Complicațiile în timpul travaliului și după naștere pot fi destul de numeroase, însă gestionate sub supraveghere medicală pot fi prevenite sau depășite.

 

Nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece fiecare sarcină și naștere sunt diferite, însă este bine să cunoști anumite situații pentru a te pregăti emoțional și pentru a nu avea așteptări nerealiste. Dacă apar complicații, medicii și moașele vor monitoriza situația îndeaproape și vor interveni, după caz.

 

Unele dintre cele mai frecvente complicații la nașterea naturală sunt:

Travaliu prelungit, care nu progresează

Nașterea cuprinde un ansamblu de fenomene fiziologice care duc, progresiv, la expulzia spontană a fătului. Travaliul, în schimb, reprezintă totalitatea fenomenelor care contribuie la ajungerea în situatia în care fătul este expulzat în mediul extrauterin. În general, travaliul durează în medie 8 – 12 ore la o femeie aflată la prima naștere și 6 – 8 ore la o femeie care a mai născut și debutează cu modificări ale colului uterin, col care se scurtează și apoi se dilată. Există însă situații când travaliul este mai lung, contracțiile nu sunt suficient de puternice, ceea de devine epuizant atât pentru mamă, cât și pentru copil. În prezent, orice travaliu care durează peste 12 ore este considerat nefiziologic.  

Ruptură de perineu

Este posibil ca țesuturile din jurul vaginului să se rupă în timpul expulziei fătului. Rupturile vaginale minore apar la aproximativ 99% și se vindecă rapid (sunt considerate rupturi de perineu de gradul întâi care nu necesită suturi), făcând parte din procesul nașterii. Dacă ruptura este mai gravă sau femeia a suferit o epiziotomie (o tăietură chirurgicală între vagin și anus), medicul va coase zona. În cazul în care femeia care are o ruptură de perineu la o naștere neasistată de medic, care să evalueze gradulrupturii, calitatea vieții poate fi pe viitor afectată major din cauza pierderilor spontane de urină care apar în urma celui mai mic efort – tuse, strănut, urcatul sau coborâtul scărilor.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Probleme cu cordonul ombilical

Cordonul ombilical poate fi înfășurat în jurul gâtului sau de unul dintre membre în timp ce fătul se pregătește să treacă prin canalul de naștere. De obicei, circulara pericervicală de cordon ombilical, așa cum este denumită în termeni de specialitate, este observată încă din timpul ecografiilor, iar medicul poate stabili dacă este o indicație de cezariană. Foarte puține dintre cazurile de cordon ombilical în jurul gâtului necesită cezariană de urgență, situații în care cordonul ombilical este cu adevărat comprimat și sângele nu mai ajunge în aceeași măsură la bebeluș. De regulă însă, cordonul se mișcă odată cu copilul, mai ales în timpul nașterii. 

Frecvența cardiacă anormală a fătului

De multe ori, o frecvență cardiacă anormală în timpul travaliului nu înseamnă că există o problemă. Medicul ginecolog va cere probabil femeii să schimbe poziția pentru a ajuta copilul să obțină mai mult flux de sânge. Există însă cazuri, cum ar fi atunci când rezultatele testelor arată o frecvență cardiacă mai mare, să se recomande ca nașterea să aibă loc imediat. În această situație, este mai probabil ca femeia să aibă nevoie de o operație cezariană de urgență sau dacă travaliul este deja declanșat să fie necesară efectuarea unei epiziotomii pentru a grăbi nașterea naturală.

Asfixia perinatală

Această complicație apare atunci când fătul nu primește suficient oxigen în uter sau copilul nu primește suficient oxigen în timpul travaliului sau imediat după naștere. Cauzele asfixiei perinatale pot fi legate atât de afecțiuni sau probleme medicale ale mamei, cât și ale fătului: diabet gestațional, boli cardiace ale mamei, infecțiile materne, placenta praevia, compresiuni pe cordonul ombilical, anomalii congenitale, prematuritatea, travaliu prelungit etc.

Distocia umărului

În această situație, capul sugarului a ieșit din vagin, dar unul dintre umeri se blochează. Se întâmplă de obicei când bebelușul este foarte mare sau vorbim de sarcină multiplă. Distocia de umăr reprezintă necesitatea de a folosi manevre obstetricale adecvate pentru livrarea umerilor copilului în momentul nașterii.

Hemoragie post-partum

Sângerarea după nașterea naturală este normală, însă atunci când sângerarea este excesivă vorbim de hemoragie post-partum. În mod normal, după naștere, uterul se va contracta și va evacua placenta. După ce aceasta este eliminată, contracțiile ajută la comprimarea vaselor de sânge în zona în care a fost atașată placenta. În cazul în care uterul nu se contractă suficient de puternic, aceste vase de sânge sângerează, producându-se hemoragia. O altă cauză mai poate fi însă și prezența în uter a mici părți din placentă, ce nu a fost eliminată în totalitate. Epiziotomia largă, o ruptură la nivelul uterului, retenția țesutului placentar sau tulburările de coagulare se numără printre alte cauze posibile ale acestei hemoragii.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Dacă nașterea e una traumatică, pe lângă complicațiile de care pot suferi atât copilul, cât și mama, lăuza ar putea suferi și de sindrom post-traumatic. De aceea, este foarte important ca sarcina să fie supravegheată de un medic ginecolog în care ai încredere, care să aibă un plan de travaliu. Parcurgerea unui travaliu dureros în cursul unei nașteri naturale poate fi un proces lung și epuizant pentru o femeie, însă beneficiile nasterii naturale, vaginale, sunt mai mari în comparație cu operația cezariană, iar recuperarea mult mai rapidă este doar una dintre ele. 

Dincolo de grija acordată în sarcină, trebuie să faci cele mai bune alegeri pentru copilul tău ce urmează să vină pe lume. Recoltarea celulelor stem la nașterea bebelușului poate însemna șansa pe care i-o asiguri în noua viață în care va intra!

 

 

Publicat de
Ana

Articole recente

  • Mamici Informate - Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem din cordonul ombilical pentru leziunile cerebrale perinatale

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabilește în timpul sarcinii în proporție de 40-60%. Din păcate, nu…

februarie 10, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Ce sunt celulele placentare? Boli grave care se pot trata cu celulele stem recoltate din placentă

Placenta este un organ remarcabil care este esențial pentru producerea vieții umane. Placenta îi asigură…

februarie 8, 2022
  • Tratamente Celule Stem

Anemia Fanconi la copii – Cum se manifestă și de ce este importantă recoltarea celulelor stem

Interesul pentru cercetarea celulelor stem din cordonul ombilical a crescut semnificativ din 1988, după primul…

ianuarie 31, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratament cu celule stem din placenta pentru durerile cauzate de artrită

Placenta umană este un organ unic care creează o legătură între făt și peretele uterin.…

ianuarie 28, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Terapia cu celule stem restabilește funcția imună la copiii cu SCID

Imunodeficiența severă combinată (SCID) este numele unui grup de tulburări genetice care fac ca bebelușii…

ianuarie 21, 2022
  • Tratamente Celule Stem

STUDIU: Tratamentul displaziei bronhopulmonare cu celule stem la nou-născuții prematuri

Displazia bronhopulmonară la bebeluși, cunoscută și sub denumirea de boala pulmonară cronică la copii, se…

ianuarie 13, 2022