Cât ar trebui să doarmă un nou născut? Este una dintre primele întrebări pe care și le adresează proapspeții părinți după nașterea puiului lor. Teoretic, toată lumea știe că un nou-născut doarme foarte mult. Se spune că în prima lună de viață, un nou-născut doarme, mănâncă și plânge foarte mult. Însă, cât înseamnă acest foarte mult, probabil că te vei întreba.
Cu cât petreci timp cu el, cu atât vei ajunge sâ-ți dai seama exact când îi este somn, foame sau care sunt motivele pentru care plânge și-l vei putea liniști cu ușurință. În acest articol vom vorbi despre cât ar trebui să doarmă un nou-născut și la ce lucruri trebuie să te aștepți în prima lună de viață a copilului tău.
Câte ore ar trebui să doarmă un nou-născut într-o zi?
În general, nou-născuții dorm în jur de 16-18 ore la fiecare 24 de ore. Dar, bebelușii sunt diferiți, iar tiparele lor de somn pot varia foarte mult. În primul rând trebuie să știi că nou-născuții nu știu când este zi sau noapte. De obicei, ei dorm în perioade scurte, în cicluri de somn. Fiecare somn durează de obicei 2-3 ore sau de 30 – 45 de minute. Dar, există unii nou-născuți care dorm chiar și patru ore la rând.
Cicluri de somn nou-născut
Nou-născuții au două tipuri diferite de somn – somn activ (REM (rapid eye movement) și somn liniștit (non-REM). În timpul somnului activ, nou-născuții se mișcă foarte mult și fac zgomote. Îi poți vedea adesea mișcându-și picioarele, brațele, zâmbind, făcând diverse grimase, scoțând diferite sunete și respirând neregulat. Faza somnului REM este asociată visatului. Ei se pot trezi cu ușurință în timpul somnului activ.
În timpul somnului liniștit, nou-născuții dorm profund și este mai puțin probabil să se trezească. Respirația lor este profundă și regulată. Nou-născutul este calm și doar ocazional poate face mișcări de supt sau se pot observa spasme ale corpului. Când nou-născutul se trezește, s-ar putea să geamă sau să plângă.
După primele 6 – 8 săptămâni de viață, cei mai mulți bebeluși încep să își modifice programul de somn, dormind pe perioade scurte ziua și din ce în ce mai lungi noaptea. Prematurii însă pot dormi mai mult, dezvoltând ritmul de somn – trezire mai greu dacât nou-născuții la termen.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
De ce este important somnul la nou-născut
În timpul somnului, se secretă hormonii de creștere, prolactina, testosteronul, cu rol în reglarea proceselor biologice ale organismului. Totodată, crește producția de proteine fără de care nu este posibilă creșterea și dezvoltarea armonioasă și are loc reglarea temperaturii corpului. De asemenea, somnul contribuie la îmbunătățirea funcțiilor sistemului imunitar, ceea ce ajută organismul să facă față potențialelor infeciții.
Factori ce pot influența durata somnului la nou-născut
- principalul factor ce determină durata somnului este perioada de timp între mese: copiii alăptați la sân se pot trezi mai des, deoarece laptele matern se digeră mai ușor decât formulele artificiale;
- colicile abdominale;
- diversele probleme medicale: dificultăți de respirație, infecții otice, reflux gastroesofagian, alergii;
- factorii externi: zgomotul, temperatura camerei, lumina din încăpere, așternuturile.
Care este poziția corectă de somn a unui nou-născut?
Pe spate, într-o parte sau pe burtă? Care este poziția de somn potrivită pentru un nou-născut? Asociația Americană de Pediatrie recomandă poziția pe spate ca fiind cea mai sigură, deoarece s-a demonstrat că prezintă cele mai puține riscuri pentru Sindromul Morții Subite. În cazul în care te întrebi dacă este o poziție sigură pentru un bebeluș care regurgitează, specialiștii spun că nu, pentru că nou-născutul își mișcă instinctiv capul într-o parte și alta. În acest caz este bine de știu că trebuie mutat periodic copilul, pentru a nu sta tot timpul în aceeași poziție, deoarece se poate produce deformarea capului. De asemenea, se recomandă și dormitul într-o parte. Această poziție permite mutarea copilului cu capul când într-o parte, când în cealaltă, în plus facilitează procesul digestiei.
Nou-născutul nu are nevoie de perne sau de păturică pentru învelit. Incidenta SIDS (Sindromul morții subite la bebeluși) în SUA a scăzut cu mai mult de 50% în urma acestei recomandări.
Somnul pe burtă NU este recomandat nou-născuților, dacă nu se află sub stricta supraveghere a părinților. Motivul: se crede că unii copii care dorm pe burtică ar putea avea o tendință mai mare spre obstrucționarea respirației, deoarece le este mai greu să-și mute capul dintr-o parte în alta, mușchii gâtului nefiind încă bine dezvoltați. De asemenea, există riscul ca aceștia să se sufoce dacă salteaua este foarte moale, iar nou născutul este culcat cu fața în jos. În schimb, poziția pe burtă trebuie folosită în timpul zilei, în prezența părinților, deoarece ajută nou-născutul să-și dezvolte mușchii spatelui.
Locul unde doarme bebelușul este o alegere personală care ține cont atât de nevoile copilului, cât și ale părinților.
Regula ABCD pentru un somn sigur:
- (Alone) Mereu singur: Împarte camera, dar nu patul. Cel mai sigur loc pentru somnul bebelușului este în camera ta, dar NU în patul tău.
- (Back) Pe spate: Un nou-născut ar trebui să doarmă pe spate. Somnul pe spate pe o saltea fermă într-un pătuț sau o salteluță de joacă scade riscul de sindrom de moarte subită a sugarului.
- (Clean crib) Pătuț curat: Un pătuț trebuie să conțină DOAR un cearșaf bine prins. Fără pături, jucării, perne sau alte articole care ar putea acoperi fața unui bebeluș și îl poate sufoca.
- (Danger)Pericol: Consumul de băuturi alcoolice și consumul de droguri vă afectează capacitatea de a avea grijă de un copil, mai ales dacă dormiți în același pat. De asemenea, evită să fumezi într-o cameră în care urmează să doarmă un nou-născut.
Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?
Somnul este esențial pentru menținerea sănătății, cu atât mai mult cu cât vorbim de un nou-născut. Odată ce crește tiparul de somn al nou-născutului se schimbă, iar în jurul vârstei de 1 ani începe să semene din ce în ce mai mult cu al unul adult, chiar dacă încă mai are 1-2 reprize de somn de zi.